Διαφημιστείτε εδώ

Γιατί τα ασανσέρ έχουν καθρέφτες – Ματαιοδοξία ή θέμα ασφάλειας;

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί οι ανελκυστήρες έχουν καθρέφτες; Αυτοί είναι οι τρεις βασικοί λόγοι για την τοποθέτησή τους μέσα στα ασανσέρ.

Είναι ένα αντικείμενο που χρησιμοποιούν ασυναίσθητα οι περισσότεροι στην καθημερινότητάς τους: Οι καθρέφτες στα ασανσέρ σίγουρα μπορεί να αποδειχθούν σωτήριοι αν κάποιος θέλει να ελέγξει την εμφάνισή του πριν από ένα σοβαρό ραντεβού. Η “ματαιοδοξία” των πολιτών δεν είναι ο βασικός λόγος, για τον οποίοι οι κατασκευαστές ανελκυστήρων τους επιλέγουν για να “ντύσουν” μία ή και περισσότερες πλευρές.

Ασφάλεια

Πρώτα από όλα, λόγοι ασφαλείας επιβάλλουν τη χρήση καθρεφτών. Για παράδειγμα, μπορεί κανείς να δει τι κάνουν οι άλλοι που βρίσκονται στον ανελκυστήρα και να προλάβει μια απόπειρα κλοπής ή και επίθεσης. Στην Ιαπωνία – όπου πιστεύεται ότι πρωτοχρησιμοποιήθηκε ο καθρέφτης ανελκυστήρα – η σκέψη ήταν ότι ο καθρέφτης εξυπηρετούσε και ως προς την προσβασιμότητα:  Οι χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων για παράδειγμα αποκτούν καλύτερη εικόνα του χώρου και μπορούν να εισέλθουν και να εξέλθουν από το ασανσέρ χωρίς να χρειαστεί να στρίψουν. Αυτό μπορεί να αποτρέψει τυχόν ατυχήματα και να διευκολύνει τα άτομα με σωματική αναπηρία.

Κλειστοφοβία

Η αίσθηση της κλειστοφοβίας σε ανελκυστήρες είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα για πολλούς ανθρώπους. Ο μικρός χώρος, η έλλειψη αέρα, η αδυναμία να δουν τι συμβαίνει στον μηχανισμό είναι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν άγχος και να επιτείνουν την αναστάτωση σε κλειστοφοβικά άτομα.

Η τοποθέτηση του καθρέφτη σε έναν ανελκυστήρα συμβάλλει στη μείωση αυτού του άγχους. Δημιουργεί την ψευδαίσθηση περισσότερου χώρου και κάνει το ασανσέρ να μοιάζει λιγότερο στενό και μικρό, ώστε να μην αισθάνονται παγιδευμένα τα άτομα που το χρησιμοποιούν. Η ίδια σκέψη υπάρχει και πίσω από την τοποθέτηση γυάλινου δαπέδου,  η οποία ωστόσο μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα (πχ. αίσθηση ιλίγγου) με τους περισσότερους να νιώθουν πιο “ασφαλείς” με τον καθρέφτη παρά με το διάφανο έδαφος.

Απόσπαση προσοχής

Είναι πολύ εύκολο να βαρεθεί κανείς μέσα σε έναν ανελκυστήρα. Οι καθρέφτες μπορούν να βοηθήσουν στο να εστιάσει την προσοχή του αλλού, καθιστώντας έτσι λιγότερο πιθανό να διαμαρτυρηθεί για το χρόνο που σπαταλά στο ασανσέρ: Μπορεί είτε να διορθώσει κάτι στην εμφάνισή του ή ακόμα να “τσεκάρει” τους άλλους που βρίσκονται στο ασανσέρ. Χωρίς τον καθρέφτη, όλοι θα έπρεπε απλά να κοιτάξουν στο πάτωμα. Επίσης ο καθρέφτης αποσπά την προσοχή και μπορεί να αποτρέψει από το να αναλωθεί κάποιος σε άσχημες σκέψεις όπως αν υπάρχει κίνδυνος πτώσης στο φρεάτιο.

πηγή: news247.gr

Exit mobile version