Διαφημιστείτε εδώ

Ελληνικό: Η κατεδάφιση 450 κτιρίων ανοίγει το δρόμο για την έναρξη της επένδυσης

Παραμένουν όσα κτίρια έχουν κριθεί διατηρητέα

Το πράσινο φως για την κατεδάφιση 450 κτιρίων, δηλαδή περίπου των μισών από όσα προγραμματίζεται να κατεδαφιστούν συνολικά ώστε να εκκινήσει η επένδυση στο Ελληνικό, άναψε το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) με την ομόφωνη έγκριση της σχετικής απόφασης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής του υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΚΕΣΑ, κατεδαφίζονται τα 450 κτίρια από τους 958 κτιριακούς όγκους. Υπενθυμίζεται ότι για να καταστεί αυτό δυνατό, πρόσφατα με νομοθετική ρύθμιση τακτοποιήθηκε το σύνολο των κατασκευών που βρίσκονται στο χώρο της επένδυσης προκειμένου να μπορέσει να εφαρμοστεί φαστ τρακ διαδικασία κατεδαφίσεων, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να εξεταστεί κάθε κτίριο χωριστά.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος επισημαίνει ότι η διατήρηση των διατηρητέων κτιρίων στο Ελληνικό, καθώς επίσης και των νεώτερων µνηµείων έχει ήδη κριθεί από σχετικό Π.∆. και µε το Σχέδιο Ολοκληρωµένης Ανάπτυξης της έκτασης δεν αλλοιώνονται και δεν θίγονται τα αρχιτεκτονικά και µορφολογικά τους στοιχεία.

Έτσι, στην έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού διατηρούνται:

– Τα διατηρητέα Υπόστεγα της Πολεµικής Αεροπορίας

–  Το διατηρητέο Κτίριο του Πρώην Ανατολικού Αεροδροµίου Αθηνών

– Το διατηρητέο Αγγλικό Υπόστεγο (Παγόδα)

– Οι  Εγκαταστάσεις της ΕΥ∆ΑΠ

– Οι Ιεροί Ναοί Αγίου Κοσµά και ∆αµιανού, Αγίας Παρασκευής και Αγίας Τριάδας

– Οι εγκαταστάσεις του Σταθµού Μετρό Αργυρούπολης

– Το Κέντρο ∆ιανοµής Ελληνικού (∆ΕΗ)

– Τα Κτήρια των Αθλητικών Εγκαταστάσεων (Τµήµα, Baseball I, Κανοε Καγιακ)

– Τα κτήρια της ΥΠΑ  – Υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας Αθηνών

– Οι Εγκαταστάσεις του ΤΡΑΜ

– Τα Κτήρια της ΕΜΥ.

– Τα τρία διατηρητέα κτίρια επί της οδού 3ης στο κάτω Ελληνικό

– Το Κτίριο επί της συµβολής των οδών Ελ. Βενιζέλου και 27ης (πρώην ΛΕΚ).

Τα υπόλοιπα κτήρια (περί τους 900 κτιριακούς όγκους) καθώς και οι κατασκευές διαµόρφωσης περιβάλλοντος χώρου της έκτασης, θα αποξηλωθούν και θα κατεδαφισθούν στο πλαίσιο του προγράµµατος ανάπτυξης του ακινήτου. Η κατεδάφιση των πρώτων 450 προχωρεί, ενώ στη συνέχεια θα απομένουν περί τα 400 κτίρια, μεταξύ των οποίων και ένα συγκρότημα κτιρίων, το οποίο παλαιότερα χρησιμοποιούσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το οποίο δεν κατέστη δυνατό να κηρυχθεί διατηρητέο δεδομένου ότι δεν προυπήρχε του διαγωνισμού καθεστώς προστασίας.

Σχολιάζοντας την ομόφωνη απόφαση για την έναρξη των κατεδαφίσεων, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου επεσήμανε ότι: «Η εκκίνηση της επένδυσης στο Μητροπολιτικό Πόλο του Ελληνικού αναμένεται ότι θα σηματοδοτήσει, σε συμβολικό και πραγματικό επίπεδο, την είσοδο της ελληνικής οικονομίας σε μια νέα φάση βιώσιμης ανάπτυξης. Στη δραματική συγκυρία της πανδημίας, η αναγκαιότητα τέτοιων στρατηγικής σημασίας κινήσεων γίνεται ακόμα μεγαλύτερη».

Πηγή: ethnos.gr

Exit mobile version