Πέτρος Κόκκαλης: Ο προοδευτικός χώρος είναι ο φυσικός μου χώρος

Ο προοδευτικός χώρος είναι ο φυσικός μου χώρος, δηλώνει ο Πέτρος Κόκκαλης, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ο γνωστός επιχειρηματίας θα είναι υποψήφιος στο ευρωψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος. Αναφέρεται στην πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά, τη Σοσιαλδημοκρατία και την Οικολογία, την πρωτοβουλία του για τη δημιουργία ευρύτερου προοδευτικού μετώπου στη μάχη των ευρωεκλογών.

Ταυτοχρόνως, στην συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, απαντά στους επικριτές του «να ψάξουν αλλού για επίδοξους Μπερλουσκόνι» και προτάσσει τα δικά του «πολλά χρόνια ενεργούς συμμετοχής σε κοινωνικά και πολιτικά εγχειρήματα». Εξάλλου, ο ίδιος δηλώνει πως δεν έχει ούτε τη διάθεση ούτε το χρόνο να αντιπαρατεθεί με fake news και δίκες προθέσεων.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης επισημαίνει τη δραστηριοποίησή του, παλαιότερα μέσω της οργάνωσης «ΓΗ» και τώρα, μέσω της πολιτικής συλλογικότητας «ΚΟΣΜΟΣ». Ο κ. Κόκκαλης διατυπώνει την αγωνία του για την κλιματική αλλαγή, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη μείωση των ανισοτήτων -ένα νέο παγκόσμιο, κοινωνικό συμβόλαιο εν τέλει.

Στη συνέντευξή του ο Πέτρος Κόκκαλης μιλά ακόμη για την αφετηρία της γνωριμίας του με τον πρωθυπουργό και τις συζητήσεις που κατά καιρούς είχαν, αλλά και για τον παππού του, Πέτρο Κόκκαλη. Μιλά, τέλος, για τον Ολυμπιακό, ενώ ερωτηθείς για τον Πειραιά απαντά: «Οι πόλεις δεν είναι ατομικές ιδιοκτησίες κανενός, ανήκουν στον κόσμο».

Συγκεκριμένα, για την γνωριμία του με τον πρωθυπουργό ο κ. Κόκκαλης λέει: «Με τον πρωθυπουργό γνωριστήκαμε πριν πολλά χρόνια. Όταν εκείνος ήταν δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων και εμείς στον Ολυμπιακό θέλαμε να έρθουμε σε επαφή με μεταναστευτικές οργανώσεις, για να διοργανώσουμε αγώνες ποδοσφαίρου. Έκτοτε διατηρήσαμε επικοινωνία. Υπήρχαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, αφορούσαν κυρίως τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις. Αλλά τα αστεία μας πάντα αφορούσαν τις αγαπημένες μας ποδοσφαιρικές ομάδες».

Για το πώς προέκυψε η υποψηφιότητά του σημειώνει ότι «η πρόταση προέκυψε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία ενός ευρύτερου προοδευτικού μετώπου ενόψει των ευρωεκλογών. Αυτό σήμανε ένα κάλεσμα προς την Κεντροαριστερά, προς τη Σοσιαλδημοκρατία και προς αυτό που παλιά λέγαμε Οικολογία, αλλά σήμερα ονομάζεται μάχη για την κλιματική αλλαγή.

» Εγώ είμαι στρατευμένος σε αυτήν τη μάχη πολλά χρόνια, με δράσεις στο κοινωνικό πεδίο αλλά και στη θητεία μου στην τοπική αυτοδιοίκηση ασχολήθηκα με αυτά τα θέματα, και συμμετέχω σε μια πολιτική κίνηση, που ονομάζεται «ΚΟΣΜΟΣ». Φιλοδοξία, λοιπόν, του «ΚΟΣΜΟΥ» είναι να συμβάλει στον πολιτικό διάλογο με προτάσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη, για τη μείωση των ανισοτήτων και κυρίαρχα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με οδηγό τους 17 παγκόσμιους στόχους των Ηνωμένων Εθνών. Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούμε αυτόν τον τρόπο και πιστεύω πως πρέπει να βρίσκονται στον πολιτικό διάλογο.

» Για εμάς, αυτές οι ευρωεκλογές είναι κρίσιμες, γιατί η Ευρώπη βρίσκεται, θα έλεγα, σε ένα υπαρξιακό δίλημμα: αν θα προχωρήσει μπροστά με αποφασιστικότητα και θα οδηγήσει όλον τον κόσμο στην αντιμετώπιση αυτών των δεδομένων ή αν θα παλινδρομήσει σε μια ομφαλοσκόπηση με καταστροφικές συνέπειες για όλους, και για μας και για τις επόμενες γενιές».

Απαντώντας στις επικρίσεις περί διαπλοκής, ο κ. Κόκκαλης σημειώνει: «Ας μιλήσουμε τώρα για τη διαπλοκή. Θεωρώ ότι είναι η κακοδαιμονία της λειτουργίας του ελληνικού πολιτικού συστήματος από τη μεταπολίτευση και μετά. Ένα σύστημα το οποίο ναι μεν έφερε μια μεγάλη πρόοδο στην Ελλάδα, όσον αφορά την υλική κατάσταση, αλλά δεν κατάφερε να εκσυγχρονιστεί στους τομείς της διαφάνειας, της αξιοκρατίας, της δημοκρατίας και στη σαφή οριοθέτηση των εξουσιών.

» Από την άλλη, πρόκειται για έναν κακεντρεχή χαρακτηρισμό, καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα της οικογένειάς μου είναι στενά συνυφασμένη με τη δημιουργία της πρώτης ελληνικής τεχνολογικής βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας. Μια εταιρεία που ξεκίνησε από την Ελλάδα και έχει επεκταθεί σε περισσότερες από 100 χώρες του κόσμου, μια εταιρεία η οποία είναι το απόλυτο ελληνικό τεχνολογικό start up. Μιλάμε δηλαδή για μία επιχειρηματική δραστηριότητα, με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα που αποφέρει έσοδα στο ελληνικό κράτος και διατηρεί την εργασία για χιλιάδες άξιους Έλληνες εργαζόμενους σε έναν κλάδο υψηλής τεχνολογίας που υποφέρει από το brain drain.

» Προσωπικά έχω πολλά χρόνια ενεργούς συμμετοχής σε κοινωνικά και πολιτικά εγχειρήματα όπου έχει καταγραφεί ο τρόπος που αντιλαμβάνομαι την πολιτική. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που με κινητοποιεί, όπως αποδεικνύει η διαδρομή μου μέχρι τώρα. Κι αυτή είναι η δική μου απάντηση στην καχυποψία των πολιτών».

πηγή: mononews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here