Διαφημιστείτε εδώ

Πότε ξεκλειδώνουν πτήσεις εσωτερικού και πλοία – Πρώτα εργαζόμενοι, μετά πολίτες

Η καλή επιδημιολογική πορεία των ημερών, αλλά και το γεγονός ότι οι πολίτες είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν πολύ περισσότερο ήδη πριν από το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, επιτρέπουν στο Μέγαρο Μαξίμου να έχει μια ανάγλυφη εικόνα της κατάστασης που διαμορφώνεται από την αρχή των περιοριστικών μέτρων ήδη τις πρώτες μέρες της εβδομάδας που μας έρχεται.  


Αν, λοιπόν, όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να χαλαρώσει ορισμένους περιορισμούς ακόμα και πιο νωρίς έναντι του αρχικού προγραμματισμού. Για παράδειγμα, σύμφωνα με πληροφορίες, η μετακίνηση των πολιτών προς τα νησιά με τα πλοία είναι πιθανό να επιτραπεί πριν του Αγίου Πνεύματος μάλλον από την 1η Ιουνίου ή, με βάση ένα ακόμα πιο αισιόδοξο σενάριο, ακόμα και από τις 25 Μαΐου.

Από τις επόμενες μέρες, δε, θα επιτρέπεται η μετακίνηση εργαζομένων και επιχειρηματιών προς τα νησιά. Για παράδειγμα, από την ερχόμενη Δευτέρα θα επιτρέπεται η μετακίνηση εργαζομένων σε εμπορικά καταστήματα ή αναπληρωτών καθηγητών, με δεδομένο ότι οι δραστηριότητες αυτές «ανοίγουν» ξανά. Από τη μεθεπόμενη εβδομάδα, παράλληλα, μάλλον από τις 18 Μαΐου, αναμένεται να επιτραπεί η μετακίνηση και επιχειρηματιών ή συνεργείων σε νησιά, προκειμένου να κάνουν τις αναγκαίες προπαρασκευαστικές εργασίες σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, ενόψει της τουριστικής σεζόν, έστω και αν η λειτουργία των εποχιακών ξενοδοχείων θα επιτραπεί, στο τέλος Ιουνίου.


Άκρως πιθανή είναι η επαναλειτουργία των πτήσεων εσωτερικού μαζί με τις μετακινήσεις από περιφερειακή ενότητας σε περιφερειακή ενότητα που, με βάση το κεντρικό σενάριο, θα «ξεκλειδώσουν» στις 18 Μαΐου. Υπάρχει και η πιθανότητα της 25ης Μαΐου, αλλά φαίνεται πιο αδύναμη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, εμφανίζεται αμετακίνητος από την πρόθεσή του η εστίαση να επαναλειτουργήσει από την 1η Ιουνίου παρά την καλή πορεία. Επιπρόσθετα, παρά την καλή εμπειρία της Δανίας, η οποία άνοιξε πρώτα νηπιαγωγεία και δημοτικά και την οποία κατέγραψε ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνομιλία του με τους 7 ηγέτες των «επιτυχημένων χωρών», στην κυβέρνηση υπάρχει ακόμα έντονη περίσκεψη για το ενδεχόμενο να ανοίξει η πρωτοβάθμια εκπαίδευση την 1η Ιουνίου. Γι’ αυτό, πάντως, θα ληφθούν αποφάσεις όταν διαφανεί πώς πηγαίνει και το άνοιγμα των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων.


Έντονος προβληματισμός, πάντως, υπάρχει για τον κλάδο των αερομεταφορών, παρά την επαναλειτουργία των εσωτερικών δρομολογίων, με δεδομένο ότι η χώρα θα ξεκινήσει να υποδέχεται τουρίστες από το τέλος Ιουνίου και μετά. Συνεπώς, θεωρείται άκρως πιθανή η παράταση της ΝΟΤΑΜ που προβλέπει απαγόρευση πτήσεων από και προς αρκετές χώρες του εξωτερικού έως τα μέσα Ιουνίου.

Exit mobile version