Επίθεση φιλίας από τον Ερντογάν δύο μέρες πριν από τις εκλογές

Κ. Μητσοτάκης: «Θα τείνω χείρα φιλίας» στον νικητή των εκλογών, αλλά «δεν είμαι αφελής, η εξωτερική πολιτική των χωρών δεν αλλάζει εύκολα»
Με την προεκλογική εκστρατεία να βράζει στην Τουρκία, δύο μέρες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές και τις δημοσκοπήσεις να τον φέρνουν πίσω από τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο πρόεδρος της Τουρκίας εξέφρασε την ελπίδα ότι Αθήνα και Άγκυρα θα αφήσουν στην άκρη τις εχθρότητες και τους ανταγωνισμούς.

Στην τελευταία προεκλογική του συγκέντρωση στην Άγκυρα και έπειτα από ερώτηση του απεσταλμένου της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε:

«Με την Ελλάδα μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη τις εχθρότητες και τους ανταγωνισμούς, αυτό έφθειρε πολύ και τις δύο χώρες και δεν πρέπει να συνεχιστεί. Εύχομαι οι εκλογές και της Ελλάδας και της Τουρκίας να γίνουν η αρχή μιας νέας εποχής. Εμείς από την Τουρκία στέλνουμε στην Ελλάδα τους εγκάρδιους φιλικούς χαιρετισμούς μας».

Ενδιαφέρον έχει και η απάντηση που έδωσε στο ερώτημα αν έχει να στείλει κάποιο μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε με νόημα:

«Στέλνουμε στην Ελλάδα τους εγκάρδιους φιλικούς χαιρετισμούς μας. Αυτές τις εντυπώσεις πρέπει να τις διατηρήσει ο Μητσοτάκης και να τηρήσει τους λόγους του».

Μητσοτάκης: «Θα τείνω χείρα φιλίας»

Έμμεση ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που έδωσε στο πρακτορείο Associated Press, όπου μεταξύ άλλων είπε ότι θα τείνει «χείρα φιλίας» στον νικητή των εκλογών στην Τουρκία, εκφράζοντας την ελπίδα η επόμενη κυβέρνηση στη γείτονα χώρα «να επανεξετάσει την προσέγγισή της προς τη Δύση».

Είπε επίσης ότι είναι πρόθυμος να μιλήσει με όποιον αναδειχθεί νικητής από τις κάλπες της Κυριακής στην Τουρκία, αλλά πρόσθεσε: «Δεν είμαι αφελής, γνωρίζω ότι η εξωτερική πολιτική των χωρών δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη».

Είπε συγκεκριμένα:

«Θα ήθελα να ελπίζω ότι η επόμενη τουρκική κυβέρνηση θα επανεξετάσει συνολικά την προσέγγισή της προς τη Δύση, όχι μόνο προς την Ελλάδα, προς την Ευρώπη, προς το ΝΑΤΟ και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά και πάλι, πρέπει να είμαι ρεαλιστής και όχι πολύ αφελής, και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε την σταθερή εξωτερική μας πολιτική. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις αποτρεπτικές και αμυντικές μας δυνατότητες».

πηγή: efsyn.g