Χίλτον: Αφηγείται την ιστορία του με φωτογραφικά ντοκουμέντα

Γέφυρα τέχνης της παλιάς με τη σύγχρονη Αθήνα – Ολοκλήρωσε έναν ιστορικό κύκλο 58 ετών μέχρι την πλήρη ανακατασκευή του, που θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2024 – Δείτε φωτογραφίες της έκθεσης που φιλοξενείται στο εργοτάξιο του εμβληματικού ξενοδοχείου.

Ελάχιστα κτίρια της σύγχρονης ιστορίας της Αθήνας άφησαν ισχυρό αποτύπωμα στο ζωντανό σώμα της πόλης, ανάμεσά τους το ξενοδοχείο «Hilton» είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική περίπτωση. Η επιδραστικότητά του στην αρχιτεκτονική αισθητική της δεκαετίας του ’60, αλλά και στο ευρύτερο περιβάλλον ήταν τέτοια ώστε όχι μόνο έδωσε το όνομά του στην περιοχή, αλλά στην πραγματικότητα έγινε τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του μια γέφυρα ανάμεσα στο παλιό και το καινούριο και στη συνέχεια υπήρξε αναπόσπαστο μέρος του τοπίου και της ίδιας της πρωτεύουσας. Γιατί είναι αλήθεια ότι πλέον κανείς δεν μπορεί να φανταστεί την Αθήνα χωρίς το «Hilton».

Ο αρχιτέκτονας Εμμανουήλ Βουρέκας στο εργοτάξιο του «Hilton»

Το εμβληματικό ξενοδοχείο, έχοντας ολοκληρώσει έναν ιστορικό κύκλο 58 ετών, έκλεισε τις πύλες του στις 31 Ιανουαρίου του 2022 προκειμένου να μεταμορφωθεί και να εισέλθει στη νέα εποχή του. Σε αυτό το μεσοδιάστημα, όπου «το παλιό δεν έχει πεθάνει και το νέο δεν έχει γεννηθεί», το ακίνητο βρίσκεται σε διαδικασία πλήρους ανακατασκευής η οποία θα διαρκέσει έως τα τέλη του 2024, ώστε στις αρχές του 2025 να υποδεχτεί και πάλι επισκέπτες, αλλά και μόνιμους κατοίκους.

Σήμερα, περικυκλωμένο από σιδερένια φράγματα, το κτιριακό συγκρότημα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο εργοτάξιο, με τα τεχνικά συνεργεία να δουλεύουν πυρετωδώς με στόχο να είναι έτοιμο για την επόμενη μέρα του.

Το τελευταίο διάστημα, όμως, οι ψυχρές λαμαρίνες που το περιβάλλουν εμποδίζοντας την είσοδο αλλά και τα αδιάκριτα βλέμματα έχουν ντυθεί με υψηλής αισθητικής φωτογραφικό και πληροφοριακό υλικό, το οποίο περιγράφει στα ελληνικά και τα αγγλικά σημαντικά ορόσημα της διαδρομής του. Με αυτό τον τρόπο, λοιπόν, το «Hilton» της Αθήνας αφηγείται τη συναρπαστική ιστορία του στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας, ενώ ταυτόχρονα υπόσχεται ένα ακόμη πιο λαμπρό μέλλον.

Ο Κόνραντ Χίλτον με τον Παναγή Παπαληγούρα και τον Στρατή Ανδρεάδη στα εγκαίνια

Η έκθεση«Space Between»

H εικαστική εγκατάσταση φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Space Between» και φιλοδοξεί να καλλιεργήσει μια γέφυρα τέχνης, ακόμη και έναν διάλογο ανάμεσα στην κληρονομιά ενός ιστορικού τοπόσημου και τη σύγχρονη Αθήνα.

πηγή: protothema.gr