Κορονοϊός: 10 ηλικιωμένοι στο «Σωτηρία» από τον οίκο ευγηρίας που τέθηκε σε καραντίνα

Στη μονάδα μετέβησαν αργά το βράδυ της Κυριακής οι Νίκος Χαρδαλιάς και Σωτήρης Τσιόδρας


Σε καραντίνα τέθηκε από το βράδυ της Κυριακής οίκος ευγηρίας στη Νέα Μάκρη ύστερα από τον εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού. Τουλάχιστον 10 ηλικιωμένοι που διέμεναν στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων διακομίστηκαν αργά χθες το βράδυ στο νοσοκομείο αναφοράς, στο Σωτηρία, καθώς είχαν εκδηλώσει ύποπτα συμπτώματα.Οπως γίνεται εύκολα κατανοητό σήμανε συναγερμός καθώς πρόκειται για ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, και λόγω ηλικίας και χρόνιων προβλημάτων υγείας, η μάχη που θα δώσουν θα είναι δύσκολη.


Η αγωνία είναι έκδηλη, καθώς δύσκολα θα βρεθεί κάποιος ηλικιωμένος που θα γλιτώσει, καθώς ο συγχρωτισμός είναι μεγάλος και όλοι οι ηλικιωμένοι συναθροίζονται στους ίδιους χώρους πολλές ώρες της ημέρας. Η Μονάδα «Ευ ζην» στη Νέα Μάκρη Αττικής στην οποία φιλοξενούνται δεκάδες ηλικιωμένοι τέθηκε στο μικροσκόπιο των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών μετά τον εντοπισμό εργαζόμενου ο οποίος έχει προσβληθεί από κορονοϊό. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ διενήργησε χθες το απόγευμα ελέγχους στους ηλικιωμένους και στο προσωπικό, συνολικά σε 122 άτομα. Επιπλέον, στη Μονάδα μετέβησαν το βράδυ της Κυριακής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς με τον Σωτήρη Τσιόδρα.

Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 300 Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, οι μισές είναι μη κερδοσκοπικές υπό την εποπτεία της Εκκλησίας και οι άλλες λειτουργούν από ιδιώτες. Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΠΕΜΦΗ), σε αυτές τις νόμιμα λειτουργούσες Μονάδες φιλοξενούνται περίπου 25.000 άνθρωποι ηλικίας άνω των 65 χρόνων. Υπολογίζεται δε πως άλλοι τόσοι είναι οι άνθρωποι που απασχολούνται στις δομές αυτές.