Και ξαφνικά η Αθήνα γίνεται πόλη του φωτός –19 ιδρύματα και εταιρείες υιοθετούν δρόμους της πόλης για τα Χριστούγεννα

Ιδρύματα, εταιρείες, φορείς και σωματεία, υιοθέτησαν δρόμους και πλατείες της Αθήνας κατόπιν πρόσκλησης του Κώστα Μπακογιάννη για να προσφέρουν τον πιο ευφάνταστο φωτισμό ενόψει των Χριστουγέννων. Η διαφορά θα είναι εντυπωσιακή, αφού ως πέρυσι η Αθήνα στολιζόταν με υλικό από τις αρχές της δεκαετίας του 2000!

«Υιοθέτησε την πόλη σου» ήταν το σύνθημα που έδωσε ο Κώστας Μπακογιάννης και 19 ιδρύματα, φορείς, εταιρείες, σωματεία έσπευσαν να υιοθετήσουν κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και να αναλάβουν τον φωτισμό τους. Στόχος είναι τα Χριστούγεννα του 2019 και το πέρασμα στο 2020 να είναι πιο λαμπερό από ποτέ. Πιο μητροπολιτικό, σε μια πόλη που έχει κάνει εσχάτως πολλά βήματα για να βγει από την μιζέρια της κρίσης, με σημαντικές ξενοδοχειακές και γαστρονομικές αφίξεις, αλλά κυρίως με μια πραγματική έκρηξη των τεχνών και δημιουργία συνθηκών συνάντησης ξανά των πολιτών στον δημόσιο χώρο.

O Kώστας Μπακογιάννης στην παρουσίαση των 19 που υιοθέτησαν δρόμους της Αθήνας για τον εορταστικό φωτισμό

Απόψε ανάβουν τα πρώτα εορταστικά φώτα στην Αθήνα

Η αλήθεια είναι ότι η Αθήνα μέχρι και τις προηγούμενες γιορτές στολιζόταν με υλικό που είχε προμηθευτεί τελευταία φορά ο Δήμος Αθηναίων  στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Η εικόνα αναμένεται να αλλάξει ριζικά, μέσα από την υιοθεσία, ενώ ήδη από σήμερα το βράδυ, κάποια φώτα θα αρχίζουν να ανάβουν στους δρόμους που έχει αναλάβει τον στολισμό τους ο ίδιος ο Δήμος με τη δική του υποδομή. Σταδιακά θα αρχίσουν να ανάβουν όλα τα φώτα και στους κεντρικούς δρόμους που υιοθέτησαν οι 19.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε ένας θα κάνει τον δικό του φωτισμό, με τη δική του αισθητική πρόταση σε σχέση με την πόλη, ενώ έχει ληφθεί μέριμνα προκειμένου να υπάρχει μια συνέχεια στην αφήγηση που θα αρθρωθεί με τα εορταστικά φώτα. Κάποιοι φορείς έχουν αναλάβει να κάνουν οι ίδιοι και την τοποθέτηση του στολισμού, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν αφήσει τη διαδικασία του στολισμού στα αρμόδια συνεργεία του Δήμου Αθηναίων.

Παρατηρώντας τους… αναδόχους των λεωφόρων, κεντρικών και περιφερειακών οδικών αρτηριών, μικρότερων δρόμων που ποτέ δεν είχαν φωτιστεί στο παρελθόν, παρατηρούμε μια φυσική συγγένεια, μια γειτνίαση. Για παράδειγμα, η Εθνική Ασφαλιστική υιοθετεί τη Λεωφόρο Συγγρού, η «ΔΕΗ» στολίζει την Χαλκοκονδύλη και την 3ης Σεπτεμβρίου…. Από την πλευρά των μεγάλων εταιρειών και των brands, βλέπουμε ότι επιλέγουν κεντρικούς δρόμους, αρτηρίες που διασχίζουν καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες – για παράδειγμα η «Protergia» -ο τομέας Ενέργειας της MYTILINEOS- κάνει μια εκτενή παρέμβαση και ανέλαβε τον στολισμό και την εγκατάσταση του στην Ερμού, στην Ακαδημίας και στη Φιλελλήνων

Ποιος «ανάβει» τα φώτα της Αθήνας και που

Το Ίδρυμα Ωνάση που κάνει την πιο μεγάλη παρέμβαση, έχει αναλάβει τη διαδρομή από το Hilton ως το Σύνταγμα πάνω στον άξονα της Βασιλίσσης Σοφίας. Συνειδητή επιλογή αφού όπως μας λένε από το Ίδρυμα Ωνάση είναι ο δρόμος που οδηγεί στην καρδιά της Δημοκρατίας, στη Βουλή και το Σύνταγμα. Η «Coca–Cola» θα φωτίσει την πλατεία Συντάγματος και την Πανεπιστημίου, η «Protergia» -ο τομέας Ενέργειας της MYTILINEOS- ανέλαβε τον στολισμό και την εγκατάσταση του στην Ερμού, στην Ακαδημίας και στη Φιλελλήνων, ο Όμιλος ΟΤΕ θα φωτίσει τη Σταδίου και η «Παπαστράτος» τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Η «ΔΕΗ» στολίζει την Χαλκοκονδύλη και την 3ης Σεπτεμβρίου, η εταιρία «AEGEAN» ανέλαβε την Σκουφά και την Κανάρη, ο Όμιλος «MOTOR OIL» μέσω της «nrg» την Αμαλίας, η «Εθνική Τράπεζα» την Πλατεία Κοτζιά και την Αθηνάς και η «Εθνική Ασφαλιστική» τη Συγγρού στο τμήμα μεταξύ Αγίου Σώστη και Κόμβου Καλλιρρόης. O «Παναθηναϊκός ΑΟ» φωτίζει την Αλεξάνδρας, η «Ionian Hotel Enterprises SA» την Βασιλίσσης Σοφίας από το ύψος του Hilton μέχρι τη Λ. Αλεξάνδρας και η «Πειραιώς Real Estate και Picar» τη Βουκουρεστίου στο τμήμα μεταξύ Σταδίου και Πανεπιστημίου. Πλατείες της πόλης επίσης στολίζονται και με την στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και συγκεκριμένα η Ομόνοια από τις εταιρίες «Athens Tiare Hotel», «ΑΤΤΙΚΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ», «Hondos Center», καθώς και την «Κίνηση Πολιτών Κέντρου Αθήνας» (ΚΙ.ΠΟ.Κ.Α.), η πλατεία Καραϊσκάκη από τα ξενοδοχεία «Wyndham Grand Athens», «Wyndham Athens Residence», «K29» (members of Zeus International) και η πλατεία Αγίας Ειρήνης από την «Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης».

O Χριστουγεννιάτικος χάρτης της Αθήνας

Φωτισμός που μένει προίκα στην Αθήνα

«Η συνεργασία με τις 19 επιχειρήσεις που συμμετέχουν στον στολισμό της πόλης, είναι η απόδειξη ότι ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας μπορούν να συνεργάζονται, να συνδημιουργούν, να είναι βασικοί πυλώνες των αλλαγών που χρειάζεται η πόλη» λέει ο Κώστας Μπακογιάννης. «Δεν πρόκειται για περιστασιακή συνεργασία. Είναι η φιλοσοφία και η κουλτούρα με την οποία δουλεύει ο δήμος μας. Είναι η στρατηγική που θέλει μία Αθήνα απαλλαγμένη από ιδεοληψίες και προκαταλήψεις. Η πόλη που συνεργάζεται, που δημιουργεί συμμαχίες και προχωρά μπροστά, αλλάζει». Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτός ο στολισμός θα μείνει προίκα στην πόλη και για το 2021.

Στις 3 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθούν τα εορταστικά προγράμματα του δήμου Αθηναίων ενώ στις 10 Δεκεμβρίου θα φωταγωγηθεί το μεγάλο δέντρο στο Σύνταγμα. Ταυτόχρονα οι άνθρωποι της Διεύθυνσης Ηλεκτροφωτισμού δουλεύοντας με όλες τις δυνάμεις τους και αξιοποιώντας τα φώτα και το σύνολο του υλικού του Δήμου Αθηναίων  που δεν θα χρησιμοποιηθεί στις περιοχές για τις οποίες φροντίζουν οι 19 εταιρίες, θα φωτίσουν  για πρώτη φορά τους εξής δρόμους και πλατείες εντός των ορίων του Δήμου:

Λεωφόρος Γαλατσίου (από Πατησίων έως τα όρια του Δήμου Αθηναίων)
Αγίας Λαύρας (από Πλ. Αγ. Αντωνίου έως Λεωφόρο Γαλατσίου)
Αντιγόνης (ΜΕΤΡΟ Σεπολίων)
Αγίου Μελετίου ( από τον Ι. Ν. Αγίου Μελετίου έως Πατησίων)
Αγίας Ζώνης (από Φωκίωνος Νέγρη έως Καλλιφρονά)
Ευελπίδων (από Πατησίων έως Πλατεία Ειρήνης – Δικαστήρια)
Ιπποκράτους (από Λ. Αλεξάνδρας έως Σόλωνος – Ακαδημίας)
Πλ.  Κουμουνδούρου
Γλάδστωνος και πέριξ (πεζόδρομοι)
Ζήνωνος – Γερανίου (πεζόδρομος)
Λεωφόρος Αθηνών
Αχιλλέως
Ιερά Οδός  (από γραμμές τρένου έως Σπύρου Πάτση)
Σπύρου Πάτση (από Ιερά Οδό έως Λαγκαδά)
Νηλέως
Κειριαδών (από Χαμοστέρνας έως Σφηττιών)
Ηούς
Ολυμπίου  (πεζόδρομος)
Δράκου (πεζόδρομος)
Βουλιαγμένης (από κόμβο Καλλιρρόης έως Αγ. Ιωάννη)
Λ. Αρδηττού
Πλ. Μεσολογγίου
Ηλία Ηλιού (από Λ. Βουλιαγμένης έως Ηλιουπόλεως)
Εμπεδοκλέους (από Αρχιμήδους έως πλ. Βαρνάβα)
Πλατεία Βαρνάβα
Κόμβος Μεσογείων – Κατεχάκη
Ερατοσθένους
Φρύνης (από Υμηττού έως Ιλιάδος)
Χρεμωνίδου
Πλ. Μερκούρη
Λαρίσης (από Λεωφόρο Κηφισίας έως Λ. Ριανκούρ)
Μάχης Αναλάτου (από Κράτητος έως Πλατεία Μάχης Αναλάτου)
Τριπόλεως (από Λένορμαν έως Ετεοκλέους)
Πλ. Σ. Πέτρουλα
Πλ. Αθ. Διάκου (Θυμαράκια)
Τηλεφάνους (από Πλάτωνος έως Λένορμαν)
Πλατεία Παπαλουκά
Πλατεία Χριστιανουπόλεως
Πλ. Γκύζη
Ιακωβάτων (από Ράλλη έως Πατησίων)
Πλ. Μητροπόλεως
Μητροπόλεως (από Πλατεία Συντάγματος έως Πλατεία Μοναστηρακίου)
Πλατεία Καλλιγά

Επίσης θα στολιστούν εορταστικά για πρώτη φορά σε όλο το μήκος τους εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων  οι εξής οδοί – λεωφόροι:

Αχαρνών
Λιοσίων
Μιχαλακοπούλου
Τριών Ιεραρχών
Κυψέλης

Δρόμοι που φωτίζονταν εορταστικά τα προηγούμενα χρόνια και θα φωτιστούν και φέτος, εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων:

Λεωφόρος Κηφισίας
Βασ. Κων/νου
Σόλωνος
Πατησίων
Πειραιώς
Συγγρού
Αλεξάνδρας
Μεσογείων
Λένορμαν
Ιερά Οδός
Δυρραχίου
Πανόρμου
Στρατηγού Καλλάρη
Φωκίωνος Νέγρη
Αγίου Κωνσταντίνου
Φραντζή

Πηγή: iefimerida.gr