4 θρυλικοί απατεώνες που ακόμα ο κόσμος τους “πιστεύει”!

Υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν μπροστά κι είναι καλό να τους ακούς. Υπάρχουν άνθρωποι με σοφία που αξίζει να τους συμβουλεύεσαι. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν γνώσεις κι όσο διαβάζεις τα λόγια τους, μαθαίνεις. Όμως αυτοί που κάνουν την πραγματικά μεγάλη καριέρα, είναι οι… τσαρλατάνοι!

Κι επειδή η φήμη συχνά κερδίζει την ιστορία στο μπρα-ντε-φερ, ορίστε 4 περίφημοι απατεώνες που η φήμη τους ακόμα καλά κρατεί. Κι υπάρχουν άνθρωποι που και σήμερα τους πιστεύουν για σοφούς…

Νοστράδαμος  

Ξεκίνησε να γίνει γιατρός, τον έδιωξαν απ’ τη σχολή γιατί είχε πιο πριν εργαστεί ως “φαρμακοτρίφτης” (ο κανονισμός της εποχής απαγόρευε την ακαδημαϊκή γνώση σε όσους είχαν ασχοληθεί με χειρωνακτικό επάγγελμα!), τελικά το γύρισε στις προφητείες. Και βρήκε την υγειά του (!), αφού έκανε όνομα που μένει μέχρι σήμερα γνωστό, κι έχει ακόμη οπαδούς που τον διαβάζουνε και πιστεύουν στις “προβλέψεις” του. Ναι, προφανέστατα τα τετράστιχα ποιηματάκια του είναι σκέτες μπούρδες, όμως είναι πια γνωστό πως, αν θες να συνδέσεις το οτιδήποτε με οτιδήποτε, αν έχει λίγη φαντασία μπορείς να τα καταφέρεις! Κι έτσι, σήμερα υπάρχει κόσμος που πιστεύει πως ο Γάλλος “Χορταρέας” έχει προβλέψει απ’ τον Χίτλερ, ως και την πριγκίπισσα Νταϊάνα! Κάνα στοιχηματάκι για το Μουντιάλ δεν ήξερε να μας πει, όμως…

 

Γιόχαν Φάουστ

Αν δεν υπήρχε ο Κιτ Μάρλοου κι ο Γκαίτε, προφανώς τον φίλτατο Γιόχαν δεν θα τον ήξερε ούτε η μάνα του. Όμως, καλώς (γενικότερα) ή κακώς (εν προκειμένω) υπήρξαν και οι δύο συγγραφείς, κι έτσι ένας τεράστιος τσαρλατάνος σαν και τον Φάουστ κάνει ακόμη καριέρα σε θέατρα, βιβλία, και στη συνείδηση του κόσμου. Φυσικά ο Φάουστ ως λογοτεχνικός χαρακτήρας είναι εξαίρετος, και δεν θα υπήρχε πρόβλημα, αν δεν παρουσιαζόταν και απ’ τους δύο συγγραφείς σαν λόγιος, πολυμαθής και επιστήμονας. Πράγμα το οποίο επηρέασε πολύ κόσμο που τον πιστεύει πραγματικά για τέτοιο. Στην πραγματικότητα, ο τύπος ήταν ένας αγύρτης που μπορούσε απλώς να κοροϊδεύει πολύ κόσμο για μικρό χρονικό διάστημα. Υποστήριζε μόνος του πως μπορεί να κάνει θαύματα και να στέλνει κατάρες στους πολεμικούς εχθρούς της Γερμανίας, και τελικά κατάφερε με τις μπούρδες του ν’ αποκτήσει τόση φήμη, ώστε κάμποσοι “μορφωμένοι” της εποχής ορκίζονταν πως τον είδαν να κάνει συμφωνία με τον διάβολο. ΤΟΝ ΕΙΔΑΝ! Πφφφ, μακάριοι οι πτωχοί το πνεύματι, αλλά κι αυτοί που “το ‘χουν πλούσιο”…

 

Ρασπούτιν

Ο πιο μεγάλος απατεώνας όλων των εποχών! Ο Γρηγόρης στάθηκε τυχερός την κατάλληλη στιγμή και το εκμεταλλεύτηκε όπως λίγοι θα μπορούσαν. Έχοντας στρώσει φήμη ενάρετου ανθρώπου, παρουσιάστηκε ως “λύση” στο πρόβλημα της θεοσεβούμενης Τσαρίνας Αλεξάνδρας, που έψαχνε μετά μανίας κάποιον να θεραπεύσει τον αιμοφιλικό γιο της, Αλέξανδρο. Ο Ρασπούτιν έδιωξε τους γιατρούς, προσευχήθηκε και τα κατάφερε! (Δύο φορές!!!). Φυσικά, κανένα θαύμα δεν συνέβη. Ο γιατρός του παλατιού έδινε στον μικρό την τελευταία λέξη της ιατρικής εκείνη την εποχή, την ασπιρίνη. Η οποία δεν κάνει και τόσο καλό στους αιμοφιλικούς, οπότε ο Ρασπούτιν απαγορεύοντας στον γιατρό να κάνει τη δουλειά του… έσωσε το παιδί!

Ε, στη συνέχεια, ο τύπος πήγαινε καβάλα στ’ άλογο. Έκανε ο,τι γούσταρε στο παλάτι: δολοπλοκίες, όργια, παιχνίδια εξουσία και κυρίως, βασιλική ζωή! Τελικά βέβαια τον πήρανε πρέφα και τον καθαρίσανε (και δεν έλεγε να πεθάνει με τίποτα, αλλά αυτό θα το γράψω σε άλλο άρθρο), όμως το όνομά του ζει ακόμη και σήμερα, ως προσωνύμιο των ημίτρελων δολοπλόκων, ως συνώνυμο του τεράστιου πέους, ως τραγουδάρα των Boney M και φυσικά ως ο “κακός” που τραγουδάει το ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ ακριβώς από κάτω.

 

Πάολο Κοέλο

Λίγο χίπης στα νιάτα του, λίγο ντεμοντέ μυστικιστής κι “αλχημιστής”, ο Κοέλο είναι σήμερα ένα απ’ τα πιο αναγνωρίσιμα ονόματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Και μάλιστα θεωρείται σχεδόν “σοφός” απ’ το φανατικό αναγνωστικό κοινό του. Η αλήθεια γι’ αυτόν ωστόσο, κρύβεται στα λόγια που ο ίδιος έγραψε προσπαθώντας να περιγράψει τον “Αλχημιστή” σ’ έναν μεγαλοεκδότη της Βραζιλίας. “Δεν είναι μεγαλοφυές, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα πουλήσει“. Ίσως ο Πάολο έγραψε αυτά τα λόγια μονάχα για να δελεάσει τον εκδότη, όμως (εν γνώση ή εν αγνοία του), περιέγραψε επίσης όλη τη συγγραφική του σταδιοδρομία. Εύκολη (φιλο)σοφία, τσιτάτα αυτοβελτίωσης (“αγάπα και θ’ αγαπηθείς”, “όταν θες κάτι πολύ, το σύμπαν συνωμοτεί”), και κάμποσα εκατομμύρια αναγνώστες. Ντάξει, θα μου πεις, κολοκυθόπιτα περί ορέξεως, αλλά όσο μένει ζωντανή η πραγματική φιλοσοφική – μεσαιωνική λογοτεχνία του Ουμπέρτο Έκο, ο Κοέλο για μένα θα είναι ένας τεράστιος, απόλυτα επιτυχημένος απατεώνας!

Συντάκτης: Ηλίας Γεροντόπουλος
πηγή: provocateur.gr