4η Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων

Η Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010 για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας. Οι φιλοζωικές οργανώσεις καλούν τον καθένα μας να υιοθετήσει ένα ζώο ή να συνδράμει προγράμματα και καμπάνιες για την προστασία τους.

Η 4η Απριλίου επιλέχθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων για τρεις λόγους:

  • Χρονικά είναι ακριβώς στο μέσο της 4ης Οκτωβρίου, που γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων.
  • Είναι ευκολομνημόνευτη ημερομηνία (4/4).
  • Δεν υπάρχει κάποια άλλη άξια λόγου εορτή την ημέρα αυτή.
Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων

Ως Παγκόσμια Ημέρα των Αδέσποτων Ζώων η 4η Απριλίου αποτελεί μία μέρα ευαισθητοποίησηςκαι ενημέρωσης. Τα αδέσποτα ζώα αποτελούν τη σοβαρά πληττόμενη ομάδα ζώων για τα οποία η πρόνοια και το ενδιαφέρουν οφείλουν να εκδηλωθούν άμεσα και δραστικά από όλους τους αρμόδιους φορείς και τους απλούς πολίτες. Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, τα μέλη του, ανήκουμε σε εκείνο το επιστημονικό δυναμικό που με το ήθος και την επιστημονική μας κατάρτιση πολλές φορές υποκαθιστούμε το κενό της πολιτείας τόσο για την φροντίδα των αδέσποτων ζώων όσο και για την προώθηση κουλτούρας, νέου τρόπου σκέψης, προκειμένου να εξαλειφθούν οι εικόνες ντροπής που καθημερινά εκτυλίσσονται στους δρόμους της χώρας μας.

Με δραστικές πρωτοβουλίες, όπως τη δημιουργία του Δικτύου Ελλήνων Εθελοντών Κτηνιάτρων,  ενημερωτικές καμπάνιες με έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό, αλλά και κρίσιμες παρεμβάσεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την Αστυνομία και την Εισαγγελία προσπαθούμε να συμβάλουμε στην εξάλειψη φαινομένων εγκατάλειψης και κακοποίησης ζώων. Θέλουμε, όμως, να τονίσουμε την ανάγκη αλλαγής και αναβάθμισης του νομοθετικού πλαισίου για τη διαχείριση και φροντίδα των αδέσποτων ζώων. Τη δεδομένη στιγμή είναι ελάχιστοι οι Δήμοι που εφαρμόζουν έστω και την υπάρχουσα, ελλιπή νομοθεσία και αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα.

Τα ζώα είναι έμβια όντα. Η ανάγκη να τους εξασφαλίζουμε ασφαλές περιβάλλον για την διαβίωσή τους είναι επιτακτική και αφορά όχι μόνο τα ίδια, αλλά και τον άνθρωπο. Γιατί η υγεία και ευζωία των ζώων είναι άμεσα συνδεδεμένη με την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και τον πολιτισμό μας.