6 φυτά που λειτουργούν ως εντομοαπωθητικά

-Διώχνουν κουνούπια, μύγες, μυρμήγκια

Ο καιρός ζέστανε, μπαλκονόπορτες και παράθυρα μένουν ανοιχτά και αυτό σημαίνει ότι αρχίζει η… εισβολή κουνουπιών, μυγών και λοιπών εντόμων στα σπίτια. Μην ανησυχείτε όμως, υπάρχει τρόπος να τα απωθήσετε με φυσικά εντομοαπωθητικά.

Πώς; Υπάρχουν κάποια φυτά, τα οποία και τα έντομα διώχνουν και κάνουν το σπίτι σας να ευωδιάζει και το διακοσμούν και -σε ορισμένες περιπτώσεις- μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και στη μαγειρική.

Λεβάντα

Οι μέλισσες αγαπούν το ευχάριστο άρωμα της λεβάντας, αλλά τα περισσότερα άλλα έντομα, συμπεριλαμβανομένων της σκνίπας, των ψύλλων, των κουνουπιών και του σκώρου, θα μείνουν μακριά από τη λεβάντα (γι ‘αυτό και πολλοί κρεμούν σακουλάκια με αποξηραμένη λεβάντα στις ντουλάπες τους). Βάλτε λοιπόν γλαστράκια με λεβάντα στο παράθυρο ή στην πόρτα και κρατήστε μακριά τα έντομα ενώ ταυτόχρονα αρωματίζετε υπέροχα το σπίτι σας.

Δεντρολίβανο

Ψάχνετε για ένα εσωτερικό φυτό που απωθεί τα έντομα; Το δεντρολίβανο που ταιριάζει υπέροχα με το ψητό κοτόπουλο μπορεί να κρατήσει μακριά τα κουνούπια και τις κατσαρίδες.

Χρυσάνθεμο

Τα χρυσάνθεμα ομορφαίνουν ένα σπίτι, ένα μπαλκόνι, έναν κήπο αλλά την ίδια ώρα απωθούν και τα μυρμήγκια! Στην πραγματικότητα, μια ένωση που υπάρχει στα χρυσάνθεμα που ονομάζεται πυρεθρίνη είναι τόσο αποτελεσματική στο να κρατά μακριά τα έντομα, όσο και τα εντομοαπωθητικά. Για αυτό φυτεύστε χρυσάνθεμα για να δώσετε χρώμα στο σπίτι σας αλλά και για να κρατήσετε μακριά τσιμπούρια, σκαθάρια, κατσαρίδες και κουνούπια.

Λεμονόχορτο

Μπορεί να γνωρίζετε ήδη την αποτελεσματική απωθητική δράση της citronella, αλλά γνωρίζετε ότι το έλαιο αυτό υπάρχει και στο λεμονόχορτο; Σας το λέμε εμείς και σας λέμε επίσης ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στο να κρατάει μακριά τα κουνούπια.

Βασιλικός

Ο βασιλικός κάνει εξαιρετική δουλειά με τα κουνούπια ενώ αποτρέπει και τις μύγες, την ίδια ώρα που κάνει το μπαλκόνι σας να ευωδιάζει.

Σκόρδο

Το σκόρδο δεν το αντέχουν ούτε οι άνθρωποι, πόσο μάλλον τα έντομα. Το σκόρδο διώχνει τα κουνούπια και τα σκαθάρια. Καλλιεργείστε τα στον κήπο σας και θα δείτε αποτελέσματα.

Πηγή: iefimerida.gr