Οι ημερομηνίες για άρση του lockdown, έρχονται αλλαγές για καταστήματα – μετακινήσεις

Μεγάλες αλλαγές έρχονται άμεσα με νέα μέτρα για την άρση του lockdown και σημαντικές αλλαγές σε καταστήματα και μετακινήσεις.


Συνεδριάζει σήμερα, η «μικρή» επιτροπή των ειδικών, όπου τελικά δεν αναμένεται να συζητηθούν οι προτάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για άρση μέτρων για τα καταστήματα, ενώ έως τις 14 Μαΐου εκτιμάται ότι ανοίγουν όλα. Δεν αποκλείεται η σχετική κουβέντα να γίνει αύριο και μεθαύριο.

Ενώ τα κρούσματα «εκτοξεύτηκαν» χθες πάνω από τις 4.000 και σημειώθηκε νέο ρεκόρ διασηλωνωμένων (802), στην επιτροπή θα συζητηθεί το ενδεχόμενο να ανοίξουν από την επόμενη εβδομάδα πολυκαταστήματα, φροντιστήρια, κέντρα αισθητικής, καθώς και το ενδεχόμενο να λειτουργήσει το λιανεμπόριο χωρίς ραντεβού.

Πιο αναλυτικά, οι λοιμωξιολόγοι θα συζητήσουν για:

  • Ανοιγμα κέντρων αισθητικής
  • Ανοιγμα πολυκαταστημάτων
  • Ανοιγμα φροντιστηρίων (μόνο για μαθητές Λυκείου)
  • Λιανεμπόριο χωρίς click away και click in shop, αλλά με ψώνια εντός του καταστήματος, χωρίς ραντεβού.

Η εισήγηση είναι για άνοιγμα το Σάββατο 24 Απριλίου.

Η επιτροπή θα συνεδριάσει και την Πέμπτη υπό διευρυμένη σύνθεση και ακολούθως θα ανακοινωθούν οι όποιες αποφάσεις. Ήδη εδώ και μέρες το υπουργείο Ανάπτυξης έχει θέσει διάφορα ζητήματα στους ειδικούς, οι οποίοι θα πρέπει να αποφανθούν εάν η κατάσταση της χώρας επιτρέπει νέα ανοίγματα. Πάντως οι ειδικοί της επιτροπής θα πρέπει να μελετήσουν και το θέμα της κατάργησης των ραντεβού στο λιανεμπόριο, αίτημα που έχει τεθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Εξάλλου το επιχείρημα είναι πως ήδη ισχύουν περιορισμοί στον αριθμό των ατόμων που μπαίνουν στα καταστήματα. Όλα δείχνουν ότι οι επιστήμονες θα επιτρέψουν τις αγορές χωρίς την τρίωρη παραμονή με sms στο 13032, αφού ούτως ή άλλως έχει διαπιστωθεί ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν τηρείται.

«Την Παρασκευή θα έχουμε την εικόνα της πανδημίας από όλη ην εβδομάδα. Μέχρι στιγμής δείχνει μια μικρή τάση αποκλιμάκωσης. Αν συνεχιστεί θα μπορούμε να πάμε με τη διαδικασία των self test σε μεγαλύτερη χαλάρωση στο λιανεμπόριο» είπε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «…από τις έξι», ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

«Μέχρι σήμερα από τη λειτουργία του λιανεμπορίου δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί η κατάσταση στην πανδημία. Μέχρι σήμερα 10η μέρα. Όμως μέχρι τη 14η μέρα αυτό μπορεί να έχει αλλάξει» είπε και διευκρίνισε πως η όποια χαλάρωση δεν αφορά στα sms αλλά στον αθέμιτο ανταγωνισμό που δημιουργείται με τη μη λειτουργία των εμπορικών κέντρων και των mall.Πρώτη προτεραιότητα για εμάς είναι η ομαλοποίηση της αγοράς, υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε στα self test ως υπερόπλο που έφερε αισιοδοξία στην κοινωνία, «καθώς μας γλίτωσε από ένα μεγάλο κομμάτι του ιού» ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι τη μεγάλη κορύφωση της πανδημίας την έχουμε αφήσει πίσω μας. Χαρακτήρισε ωστόσο πρόωρη την όποια συζήτηση για άνοιγμα των μετακινήσεων το Πάσχα.

Σε σχέση με το άνοιγμα της εστίασης, παρέπεμψε στις χθεσινές εικόνες από τη έναρξης λειτουργίας των παμπ στο Λονδίνο και εξέφρασε την ανησυχία του. «Αν αύριο ανοίγαμε εδώ την εστίαση και βλέπατε αυτές τις εικόνες δεν θα τρομάζατε και λίγο;

Καλό είναι να ξέρουμε τι ζητάμε. Να μην πάρουμε περισσότερα ρίσκα από όσα πρέπει. Να κάνουμε βήματα προσεκτικά», είπε.

Έρχεται άνοιγμα για καφετέριες και εστιατόρια

To Σάββατο 24 Απριλίου, ενδέχεται να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση του λιανεμπορίου και οι καταναλωτές θα μπορούν να ψωνίζουν κανονικά, δίχως click away και click in shop / click inside.

Όλα δείχνουν ότι η εστίαση θα ανοίξει την Τρίτη του Πάσχα 4 Μαΐου, μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με τραπεζάκια και θα συνοδεύεται από αυστηρά μέτρα προστασίας τόσο για εργαζομένους όσο και για πελάτες.Πάντως στο τραπέζι είναι ακόμη μία ημερομηνία για το άνοιγμα της εστίασης, αυτή της 10ης Μαΐου.

Μάλιστα, πιθανολογείται να τεθεί σε ισχύ και μειωμένο ωράριο λειτουργίας για τα καταστήματα της εστίασης αλλά και η παραχώρηση επιπλέον εξωτερικού χώρου.

14 Μαΐου θα ανοίξουν οι τουριστικές δραστηριότητες. Αυτό σημαίνει επίσης πως τόσο οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις όπως και άλλοι περιορισμοί πρέπει να εξεταστούν και υπό αυτό το πρίσμα.