Αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ στη Βρετανία, φόβοι για χάος στη τροφοδοσία

Ολοένα και μεγαλώνει η λίστα των χωρών που διακόπτουν τις συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης περί εντοπισμού στο βρετανικό έδαφος νέου στελέχους του κορονοϊού που ενδεχομένως αυξάνει τη μεταδοτικότητά του.


Η ανησυχία σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι έντονη με την Ιταλία να γίνεται η πέμπτη χώρα που ανακοινώνει ότι βρέθηκε το νέο στέλεχος και στο έδαφός της, αφού το μετέφερε ταξιδιώτης που το μετέφερε ταξιδιώτης επιστρέφοντας στη Ρώμη, σύμφωνα με την Daily Mail. Οι περιορισμοί επεκτείνονται σε ορισμένες περιπτώσεις και σε άλλες χώρες που έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία του στελέχους για το οποίο κάνει λόγο η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

Σημειώνεται ότι η Γαλλία διέκοψε από τα μεσάνυχτα και για 48 ώρες όλες τις μετακινήσεις προσώπων προερχόμενων από το βρετανικό έδαφος, «περιλαμβανομένων των μεταφορών προϊόντων, μέσω οδικών, αεροπορικών, θαλάσσιων και σιδηροδρομικών οδών». Επιτρέπονται οι χωρίς παρουσία προσώπων μεταφορές. Πάντως, η χώρα σκοπεύει να θεσπίσει μέτρα υγειονομικού πρωτοκόλλου για όλη την Ευρώπη “τις επόμενες ώρες” ώστε να επιτρέψει την επανάληψη της κυκλοφοριακής ροής με το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών Ζαν-Μπατίστ Τζεμπαρί.

Η Γαλλία με την πρότερη απόφασή της απέκλεισε μια από τις σημαντικότερες εμπορικές αρτηρίες της χώρας αυτής με την ηπειρωτική Ευρώπη, σε μια κίνηση που ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Γκραντ Σαπς χαρακτήρισε απρόσμενη. Περίπου 10.000 φορτηγά ημερησίως ταξιδεύουν μέσω του Ντόβερ, το οποίο αντιπροσωπεύει το 20% όλων των εμπορευμάτων που μεταφέρονται και πωλούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο, και υπήρχαν φόβοι ότι το γαλλικό απαγορευτικό θα οδηγούσε σε έλλειψη φρέσκων τροφίμων και στο εμβόλιο κορονοϊού.

Χιλιάδες φορτηγά που αναμενόταν τη Δευτέρα να διασχίσουν το Κανάλι, ειδοποιήθηκαν να μείνουν μακριά από τα λιμάνια στο Κεντ και όταν εμφανίστηκαν στο Ντόβερ είδαν φωτεινές σημάνσεις που ενημέρωναν ότι τα γαλλικά σύνορα είναι κλειστά και να αποχωρήσουν. Ωστόσο, αρμόδιοι στο Ντόβερ επιβεβαίωσαν ότι οι εισερχόμενες εμπορευματικές μεταφορές ακόμη διεξάγονταν, υποβαθμίζοντας τους φόβους των μεταφορέων.

Πάντως, οι πρώτες ελλείψεις ήδη είναι εμφανείς στα ράφια των σουπερμάρκετ.