Ακρόπολη, Κνωσός, Σαντορίνη: Η ασπρόμαυρη Ελλάδα των ’50s στον φακό του Robert McCabe

Ένα αφιέρωμα στον Αμερικανό φωτογράφο Robert McCabe με τίτλο «Χρονογραφία – Έκθεση για τα 180 χρόνια (1837 – 2017) της Αρχαιολογικής Εταιρείας» παρουσιάζεται στην έδρα της Εταιρείας, στην οδό Πανεπιστημίου.

  Περιλαμβάνει 53 ασπρόμαυρες λήψεις κυρίως από τα έτη 1954 – 55 σε περιοχές έντονου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος όπως η Ακρόπολη, η Αρχαία Αγορά, το Σούνιο, η Κνωσός, η Σαντορίνη, οι Μυκήνες, η Επίδαυρος, η Δήλος κ.ά.

Στόχος είναι να αναδειχθεί ο διαχρονικά καίριος ρόλος της Αρχαιολογικής Εταιρείας, ως καθοριστικού θεσμού για τη διαμόρφωση της εθνικής μας αυτογνωσίας. Η εταιρεία ιδρύθηκε ελάχιστα χρόνια μετά τη δημιουργία τον σύγχρονου ελληνικού κράτους και παραμένει ως σήμερα πολύτιμος θεματοφύλακας της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και των μνημείων μας. Όπως αναφέρει ο γενικός γραμματέας της εταιρείας, Βασίλειος Πετράκος, στο εισαγωγικό του σημείωμα για την έκθεση και τη συνοδευτική έκδοση: «Η Αρχαιολογική Εταιρεία για να εορτάσει τη συμπλήρωση των 180 χρόνων της έκρινε ότι ο καλύτερος τρόπος ήταν να μετάσχουν στον εορτασμό τα ίδια τα μνημεία, όπως τα είδε, δεκαετίες πριν, η καλλιτεχνική ματιά ενός νέου, του Robert McCabe. Η τέχνη του μας ξαναφέρνει στην παλιότερη Ελλάδα όταν το φως ήταν πιο δυνατό, πιο καθαρό και τα μνημεία έδειχναν να πρωτοφανερώνονται».

 

Θέα της Ακρόπολης από τον Ναό του Ολυμπίου Διός / Robert McCabe   Ο ίδιος ο φωτογράφος, που μοιράζει από τη δεκαετία τον ’50 τον χρόνο και τη ζωή του ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα, ξεχωρίζει την Αρχαιολογική Εταιρεία ως τον κρατικό θεσμό με τη μεγαλύτερη βαρύτητα για τους Έλληνες ως προς τη διαμόρφωση της εθνικής τους συνείδησης. Σε αυτή την παράμετρο συναρτά και τον ρόλο της φωτογραφίας.   Το 1837 όταν ιδρύθηκε η Εταιρεία, η φωτογραφία έκανε τα πρώτα της βήματα. Έκτοτε η τέχνη αυτή αποτέλεσε ένα από τα καλύτερα «εργαλεία» για την αποτύπωση και την τεκμηρίωση στην επιστήμη της αρχαιολογίας.

Ο Robert McCabe ήταν φοιτητής στο πανεπιστήμιο Princeton όταν πρωτοεπισκέφθηκε την Ελλάδα το καλοκαίρι του 1954. Οι άνθρωποι, τα μνημεία και τα τοπία άσκησαν τέτοιο μαγνητισμό στο βλέμμα τον νεαρού, που επισκέφθηκε τα πιο δυσπρόσιτα μέρη, χρησιμοποιώντας κάθε μεταφορικό μέσο. Την επόμενη χρονιά, επέστρεψε για να συνεχίσει την εξερεύνησή του σε μια χώρα αγνή -μαζικός τουρισμός δεν υπήρχε ακόμα- με ανθρώπους φιλόξενους και ολιγαρκείς.   Πίθοι για αποθηκευτική χρήση στο Παλάτι της Κνωσού / Robert McCabe

Οι ανασκαφές, οι ναοί, τα αρχαία τείχη, τα κάστρα, τα θέατρα αποτυπώθηκαν από τον φακό του σε πρώτο πλάνο, με φόντο πόλεις, νησιά και χωριά που φαντάζουν πολύ διαφορετικά σήμερα. Οι λήψεις εκείνες είναι πλέον τεκμήρια, τόσο οπτικά όσο και ψυχικά. Σε αυτά εγγράφεται η τεράστια εντύπωση που προκαλούσε η Ελλάδα εκείνης της εποχής σε έναν νεαρό Αμερικάνο που αγαπούσε την ιστορία και γνώριζε από κοντά μια χώρα φτωχή αλλά ανέγγιχτη από την «ανάπτυξη». Από αυτή την πλούσια δεξαμενή φωτογραφιών σε λευκό και μαύρο, κυρίως από την διετία 1954-55, ο McCabe επιλέγει 53 εικόνες, σαν ταξίδι μέσα στον χρόνο, θέλοντας να τιμήσει το έργο της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας.

Πρόκειται για μια περιεκτική παρουσίαση που μεταφέρει τον θεατή στην Σαντορίνη πριν από τον σεισμό τον 1956, στην Επίδαυρο πριν από την αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου και στην αρχαία αγορά των Αθηνών πριν από την πλήρη ανάδυσή της από το έδαφος. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα υπάρξουν ξεναγήσεις από τον ίδιο τον φωτογράφο, τις δημοσιογράφους Κατερίνα Λυμπεροπούλου και Μαργαρίτα Πουρνάρα, καθώς και μια ζωντανή συζήτηση με τον Robert McCabe για τις μοναδικές εμπειρίες του φωτογράφου στα πρώτα του ταξίδια στην μεταπολεμική Ελλάδα. Οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν στο προσεχές διάστημα.

Χρονογραφία – Έκθεση για τα 180 χρόνια (1837 – 2017) της Αρχαιολογικής Εταιρείας Πανεπιστημίου 22, 210 3626043, 210 3609689 

Διάρκεια έκθεσης: 14 Δεκεμβρίου 2018 – 29 Μαρτίου 2019 Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00 – 18:00 Είσοδος ελεύθερη

Συντάκτης: ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
πηγή: lifo.gr