Ακυρώνεται το «Παμποντιακόν Πανοΰρ 2020 του Θωμά στα Σούρμενα» λόγω της πανδημίας κορoνοϊού

Ακυρώνεται εφέτος το πολιτιστικό πενθήμερο «Παμποντιακόν Πανοΰρ 2020 τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα» λόγω της πανδημίας Covid-19.


Την απόφαση αυτή έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων ακολουθώντας τις αποφάσεις της Πολιτείας και «έχοντας πάντα έντονο το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των συνανθρώπων μας». Πρόκειται για μια απόφαση ιστορικής σημασίας, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων, καθώς το «Παμποντιακόν Πανοΰρ σα Σούρμενα» αποτελεί ένα «πολιτιστικό γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας με αδιάλειπτη παρουσία εδώ και 97 χρόνια».


«Μόνο ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος το 1940 κατέστη ικανός να εμποδίσει τους Πόντιους πρόσφυγες της περιοχής των Νέων Σουρμένων Αττικής, από την πραγματοποίηση του πατρογονικού τους Ταφικού Εθίμου. Οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς οι εγκαταστάσεις των Γερμανών στο αεροδρόμιο του Ελληνικού υπήρξαν στόχος βομβαρδισμών της συμμαχικής αεροπορίας» σημειώνει η Ένωση Ποντίων Σουρμένων και καταλήγει: «Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες, φίλες και φίλοι, το ιστορικό παρόν ορθώνεται μπροστά μας δύσκολο και ζοφερό. Παρόλα αυτά χρέος όλων μας είναι να μη σβήσει η ελπίδα· ελπίδα ότι σύντομα θα μπορέσουμε να είμαστε ξανά μαζί και κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου, θα διατηρήσουμε άσβεστη την παράδοσή μας και ζωντανά όλα όσα μας δίδαξε η ιστορία των προγόνων μας».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ