Αλλαγή ώρας 2018: Χωρισμένες σε στρατόπεδα οι χώρες της Ευρώπης – Ποιες ψηφίζουν μόνο χειμερινή, ποιες μόνο θερινή και ποιες και τις δύο!

Χειμερινή ώρα την 28η Οκτωβρίου στην Ελλάδα, λόγω της καθιερωμένης αλλαγής στα ρολόγια. Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, πληθαίνουν οι διαφορετικές απόψεις στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αφετηρία στάθηκε το δημοψήφισμα του περασμένου καλοκαιριού που έγινε με πρωτοβουλία της Κομισιόν και του προέδρου της Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Όμως, η ψηφοφορία δεν ήταν αντιπροσωπευτική: συμμετείχαν 4,6 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες, οι περισσότεροι από την Γερμανία. Συμπερασματικά, το αποτέλεσμα δεν μπορεί να αποτελέσει σαφή ένδειξη για την ευρωπαϊκή διάθεση, γράφει η Frankfurter Rundschau. Αλλά τι τώρα; Θερινή ώρα για πάντα; Ή χειμερινή ώρα, η οποία είναι στην πραγματικότητα και η κανονική;

Οι δείκτες της αλλαγής

Από το 1980, τα ρολόγια αλλάζουν δύο φορές το χρόνο: το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου και το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου. Στην ψηφοφορία του καλοκαιριού, το 84% των συμμετεχόντων αποφάνθηκε ότι δεν θέλει αλλαγή στην ώρα.

Στο κοινό υπήρχε η εντύπωση ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων θα προτιμούσε μεγαλύτερες περιόδους φωτός το χειμώνα, κάτι που θα ήταν εφικτό με τη θερινή ώρα.

Πριν από λίγες εβδομάδες, μια δημοσκόπηση στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας έδειξε ότι το 51% θέλει ως μόνιμη τη θερινή ώρα. «Οι άνθρωποι εξακολουθούν να θέλουν να έχουν ακόμη και το χειμώνα, το φθινόπωρο και την άνοιξη, μετά τη δουλειά και το σχολείο, τον ελεύθερο χρόνο τους στο φως της ημέρας», λέει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Πέτερ Αλτμάιερ.

Ο ευρωσκεπτικισμός της ώρας – Τα στρατόπεδα και η Ελλάδα

Αλλά δεν είναι τόσο εύκολο. Στις ομάδες εργασίας των κρατών – μελών που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες προκύπτει μια διαφορετική εικόνα:

Η Πορτογαλία, όπως και η Ελλάδα, θα επιθυμούσαν περισσότερο τη σημερινή λύση – να συνεχίσουμε να αλλάζουμε τα ρολόγια δύο φορές το χρόνο.

Η Γαλλία και η Ισπανία, καθώς και η Ολλανδία , η Δανία και η Φινλανδία, θέλουν τη χειμερινή ώρα ως μόνιμη λύση.

Η Γερμανία, η Πολωνία, η Κύπρος καθώς και τα κράτη της Βαλτικής υποστηρίζουν τη θερινή ώρα αιωνίως.

Ευρωπαϊκό ραντεβού για την ώρα

Την Δευτέρα (29.10.2018), οι υπουργοί των κρατών – μελών θα συναντηθούν στο Γκρατς της Αυστρίας για να εξετάσουν την πρόταση του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Ο επικεφαλής της Κομισιόν, τούς έχει καλέσει να υποβάλουν έκθεση στις Βρυξέλλες μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2019 σχετικά με το πώς πρέπει να ρυθμίζουν τα ρολόγια στο μέλλον.

Πολλοί λένε για παράδειγμα ότι το ενδεχόμενο μεμονωμένων εθνικών κανονισμών θα διαταράξει σημαντικά τα δρομολόγια των αεροπορικών εταιρειών. Σε μερικές πρωτεύουσες εξετάζεται η δυνατότητα να υπάρξει έρευνα μεταξύ του πληθυσμού. Αυτό είναι σχεδόν αδύνατο σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Οι επιστήμονες για τις επιπτώσεις στον άνθρωπο

Οι χρονοβιολόγοι, οι οποίοι ενδιαφέρονται για τις επιπτώσεις της αλλαγής του χρόνου στους ανθρώπους, θεωρούν τη μόνιμη θερινή ώρα ένα «μεγάλο λάθος».

Η ΕΕ θα μπορούσε να καταργήσει την αλλαγή της ώρας , «αλλά δεν πρέπει να επιλέξει τη λανθασμένη επιλογή», λέει, για παράδειγμα, ο επιστήμονας Μίκαελ Βίντεν.

Είναι πιο φυσικό, αν η ώρα βασίζεται στο ζενίθ του ήλιου. Στις 12 το μεσημέρι, ο ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του – αυτή η κανονική ώρα θα αντιστοιχούσε στην αίσθηση του χρόνου των ανθρώπων. Μέχρι στιγμής, το μόνο που είναι βέβαιο είναι ότι την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019 θα ξεκινήσει η επόμενη καλοκαιρινή περίοδος. Για πόσο καιρό;

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ