Αμβέρσα: Έξι λόγοι για να επισκεφθείς την πόλη των διαμαντιών

Μπορεί το Βέλγιο να είναι γνωστό για προορισμούς, όπως η ρομαντική Μπριζ, μεσαιωνική Γάνδη και οι πολυπολιτισμικές Βρυξέλλες, ωστόσο διαθέτει ένα ακόμα «διαμάντι», αυτό της κοσμοπολίτικης Αμβέρσας.

Είναι το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης και βρίσκεται στο σταυροδρόμι, όπου συναντώνται τέσσερις χώρες: Η Ολλανδία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο και η Γαλλία. Η πόλη, όπου διακινείται ο μεγαλύτερος αριθμός διαμαντιών στον κόσμο, συνδυάζει αρμονικά το μοντερνισμό, με το φλαμανδικό στοιχείο, τη μόδα με την παράδοση και τη σύγχρονη αρχιτεκτονική με τα ιστορικά κτήρια.

Συνοικία των Διαμαντιών

Η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας στη Φλάνδρα χαρακτηρίζεται ως η μητρόπολή των διαμαντιών -κι όχι άδικα. Στον μήκους δύο χιλιομέτρων δρόμο Pelikaanstraat στην εβραϊκή συνοικία, σε μικρή απόσταση από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, συγκεντρώνονται περισσότεροι από 12.000 εξειδικευμένοι τεχνίτες, 380 καταστήματα, 1.500 επίσημες φίρμες και 3.500 έμποροι που δραστηριοποιούνται γύρω από την επεξεργασία του πολύτιμου λίθου. Η Αμβέρσα φιλοξενεί, επίσης, το μεγαλύτερο μουσείο διαμαντιών στον κόσμο, το «Diamant Museum».

Το λιμάνι και το Μουσείο MAS

Το λιμάνι της Αμβέρσας υποδέχεται περισσότερα από 16.000 πλοία το χρόνο, καλύπτει έκταση 65 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αποφέρει 6 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία της χώρας. Στη συνοικία Eilandje βρίσκεται και το μουσείο MAS (Museum aan de Stroom), ένα εμβληματικό κτήριο ύψους 60 μέτρων, το οποίο φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή γερανών στον κόσμο, με τον παλαιότερο να χρονολογείται από το 1907 και τον πιο πρόσφατο από το 1963.

Το μουσείο Plantin Moretus

Θεωρείται ο πρώτος εκδοτικός οίκος στον κόσμο και έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Το τυπογραφείο του πρωτοπόρου στην εκτύπωση και βιβλιοδέτη, Christoffer Plantin, είναι ένα από τα καλύτερα μουσεία του Βελγίου και προσφέρει στον επισκέπτη την ευκαιρία να έρθει σε επαφή, όχι μόνο με τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης κατά το 16ο και το 17ο αιώνα, αλλά και με τα μηχανήματα και με μια μεγάλη συλλογή από σπάνια και πολύτιμα βιβλία.

Κάστρο Steen 

Το «Steen», γνωστό και ως το Πέτρινο Κάστρο, πρόκειται για ένα φρούριο ηλικίας 800 ετών, το οποίο χρησίμευε ως το σπίτι του δημίου της Αμβέρσας και περιλάμβανε την εκκλησία του «St. Walpurgis», ένα δικαστήριο, μια αποθήκη και αρκετά άλλα κτήρια.

Πλατεία Grote Markt

Η μεγάλη και διάσημη πλατεία του 16ου αιώνα, Grote Markt, περιβάλλεται από μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα μνημεία της πόλης, όπως το δημαρχείο, τα κτήρια των συντεχνιών αλλά και ο καθεδρικός. Στο κέντρο της δεσπόζει το άγαλμα του Ρωμαίου στρατιώτη Silvio Brabo, ο οποίος, σύμφωνα με το μύθο, σκότωσε τον γίγαντα που ζούσε στις όχθες του ποταμού Scheldt.

Rubenshuis και Onze Lieve Vrouwe Kathedraal

Ένα από τα πιο γνωστά μουσεία της Αμβέρσας είναι η πολυτελής κατοικία και το ατελιέ, όπου ο μεγάλος Φλαμανδός ζωγράφος, Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς, εργάστηκε κι έζησε από το 1616 μέχρι το θάνατό του το 1640. Έργα του φιλοξενούνται και στον καθεδρικό ναό Onze Lieve Vrouwe Kathedraal, που είναι ένα από τα πρώτα γοτθικά αριστουργήματα της Ευρώπης και το ψηλότερο κτήριο της πόλης, με ένα εντυπωσιακό κωδωνοστάσιο 123 μέτρων.

πηγή: cnn.gr