Διαφημιστείτε εδώ

Αμερικανικό τελεσίγραφο στο TikTok: Πώληση ή κλείσιμο

Η εφαρμογή, ιδιαίτερα δημοφιλής στους νέους, θεωρείται ύποπτη ότι επιτρέπει στο Πεκίνο να χειραγωγεί 170 εκατομμύρια χρήστες TikTok στις ΗΠΑ.

Τα πράγματα γίνονται σοβαρά για το TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες: Η Βουλή των Αντιπροσώπων με διακομματική πλειοψηφία, ενέκρινε για δεύτερη φορά νόμο, που είχε ήδη ψηφιστεί τον Μάρτιο, αξιώνοντας από το TikTok να διακόψει κάθε σχέση με την κινεζική μητρική εταιρεία Bytedance. Με ψήφους ψήφους 360 υπέρ, έναντι 58 κατά, η Βουλή δίνει προθεσμία ενός έτους στην Bytedance να πουλήσει το Tiktok.

Η εφαρμογή, η οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους νέους, θεωρείται ύποπτη ότι επιτρέπει στο Πεκίνο να κατασκοπεύει και να χειραγωγεί τους 170 εκατομμύρια χρήστες TikTok στις ΗΠΑ.

Η κινεζική εταιρεία απορρίπτει τις κατηγορίες και αν το τελεσίγραφο εφαρμοστεί, το Tiktok θα αποκλειστεί από τα καταστήματα εφαρμογών Apple και Google στις ΗΠΑ.

Μια απαγόρευση θα περιόριζε την «ελευθερία της έκφρασης» 170 εκατομμυρίων Αμερικανών, ανέφερε η πλατφόρμα σε ανακοίνωσή της.
Το Tiktok είναι εξαιρετικά δημοφιλές, ειδικά μεταξύ των νέων, και έχει ξεπεράσει από καιρό ανταγωνιστές όπως το Facebook και το Instagram όσον αφορά τους χρόνους χρήσης.

Για να τεθεί σε ισχύ ο νόμος πρέπει να τον εγκρίνει η Γερουσία, η οποία θα ασχοληθεί την επόμενη εβδομάδα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα υπογράψει τον νόμο μετά την ψήφισή του στο Κογκρέσο.

Η Bytedance θα μπορούσε να έχει μια τιμή πώλησης που εκτιμάται από ειδικούς περίπου στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια για τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ. Αλλά αυτό θα σήμαινε επίσης ότι η εταιρεία θα χάσει την πρόσβαση στη σημαντικότερη ξένη αγορά. Υπάρχουν ήδη επενδυτές που ενδιαφέρονται να αγοράσουν την πλατφόρμα.

Ο Στίβεν Μνούτσιν, πρώην υπουργός Οικονομικών υπό την κυβέρνηση Τραμπ, θέλει να συγκεντρώσει μια ομάδα επενδυτών για αυτόν τον σκοπό. Οι υφιστάμενοι επενδυτές της Bytedance στις ΗΠΑ, όπως η Sequoia Capital και η General Atlantic, είναι επίσης πιθανοί υποψήφιοι. Σε αναφορές των μέσων ενημέρωσης, ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Activision Blizzard, Μπόμπι Κότικ και το αφεντικό του OpenAI, Σαμ Αλτμαν, φέρονται να ενδιαφέρονται επίσης.

Μάχη στα δικαστήρια

Η διαμάχη θα μπορούσε να αποτελέσει μεγάλη και δύσκολη υπόθεση στα αμερικανικά δικαστήρια. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν, όπως σε προηγούμενες περιπτώσεις, ότι τα αμερικανικά δικαστήρια θα μπορούσαν να τορπιλίσουν τα σχέδια του Κογκρέσου.

Η Bytedance θεωρείται από όλα τα κόμματα στις ΗΠΑ ως κινεζική εταιρεία που υποκύπτει στη θέληση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Υπάρχουν επομένως προειδοποιήσεις ότι οι κινεζικές αρχές θα μπορούσαν να αποκτήσουν μεγάλης κλίμακας πρόσβαση σε δεδομένα από Αμερικανούς χρήστες – και επίσης να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα για πολιτική επιρροή.

Η TikTok τονίζει ότι δεν θεωρεί πώς είναι  θυγατρική κινεζικής εταιρείας. Η Bytedance ανήκει κατά 60% σε δυτικούς επενδυτές. Τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας βρίσκονται στα νησιά Κέιμαν στην Καραϊβική. Οι επικριτές της πλατφόρμας πάντως υποστηρίζουν ότι οι Κινέζοι ιδρυτές, με μερίδιο 20%, διατήρησαν τον έλεγχο χάρη στα υψηλότερα δικαιώματα ψήφου και ότι η Bytedance έχει μεγάλη έδρα στο Πεκίνο.

Οι Δημοκρατικοί σε δίλημμα

Ο νόμος θα δώσει στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν την εξουσία να ταξινομεί άλλες εφαρμογές ως απειλές για την εθνική ασφάλεια, εάν ελέγχονται από χώρα που θεωρείται εχθρική. Αλλά, θέτει τους Δημοκρατικούς του Μπάιντεν σε δίλημμα: Από τη μια πλευρά, ο πρόεδρος θέλει να πάρει σκληρή θέση έναντι της Κίνας και, από την άλλη, η εφαρμογή είναι δημοφιλής στους νέους χρήστες, των οποίων τις ψήφους χρειάζεται για τη επανεκλογή του, τον Νοέμβριο. Η ομάδα της εκστρατείας του Μπάιντεν άνοιξε μόνο έναν λογαριασμό TikTok φέτος.

«Είναι ατυχές το γεγονός ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ χρησιμοποιεί το πρόσχημα της σημαντικής ξένης και ανθρωπιστικής βοήθειας για να προωθήσει ξανά ένα νομοσχέδιο απαγόρευσης που θα καταπατούσε τα δικαιώματα της ελευθερίας του λόγου 170 εκατομμυρίων Αμερικανών, θα χρεοκοπούσε επτά εκατομμύρια επιχειρήσεις και θα έκλεινε μια πλατφόρμα, η οποία συνεισφέρει 24 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στην οικονομία των ΗΠΑ», δήλωσε  εκπρόσωπος του TikTok.

Ενα δισ. χρήστες

Το Tiktok έχει περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο χρήστες παγκοσμίως. Δέχεται επίσης αυξημένη πολιτική πίεση στην Ε.Ε.. Τον Μάρτιο, τέθηκαν σε ισχύ κανόνες της Ε.Ε. με στόχο τον περιορισμό της ισχύος στην αγορά της Bytedance και άλλων μεγάλων ψηφιακών εταιρειών όπως η Amazon, η Apple και η Meta.

πηγή: naftemporiki.gr
Exit mobile version