Ανεβαίνουν τα ενοίκια στις εμπορικές πιάτσες – Στα 691 ευρώ το μέσο μηναίο μίσθωμα

Το 31% των επιχειρήσεων χρησιμοποιεί ιδιόκτητο ακίνητο, ενώ το 2% των επιχειρήσεων χρησιμοποιεί ως επαγγελματική στέγη ακίνητο το οποίο είναι μερικώς μισθωμένο και μερικώς ιδιόκτητο.

Σημαντικό εξακολουθεί να παραμένει και το ποσοστό ιδιοκτησίας της επαγγελματικής στέγης. Το 31% των επιχειρήσεων χρησιμοποιεί ιδιόκτητο ακίνητο, ενώ το 2% των επιχειρήσεων χρησιμοποιεί ως επαγγελματική στέγη ακίνητο το οποίο είναι μερικώς μισθωμένο και μερικώς ιδιόκτητο

Γεωγραφικά το υψηλότερο μέσο μίσθωμα καταγράφεται στα νησιά και φθάνει κατά μέσο όρο τα 726 ευρώ και το χαμηλότερο στην Κεντρική Ελλάδα με 662 ευρώ.

Το ύψος του μισθώματος διαφοροποιείται ανάλογα με την οικονομική δραστηριότητα, με το υψηλότερο –λόγω τετραγωνικών μέτρων– μηνιαίο μίσθωμα να καταγράφεται στα καταστήματα ένδυσης-υπόδησης (στα 915 ευρώ τον μήνα) και το χαμηλότερο στα παντοπωλεία/περίπτερα (442 ευρώ τον μήνα).

Πού αυξάνονται τα ενοίκια των καταστημάτων 

Αν και κατά μέσο όρο το κόστος ενοικίασης καταστημάτων παραμένει σταθερό πανελλαδικά, τα μισθώματα στις πιο εμπορικές πιάτσες της Αττικής διατηρούν σταθερά ανοδική πορεία.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Cushman & Wakefield/Proprius (Δεκέμβριος 2018) τα ενοίκια καταστημάτων στην Ερμού αυξήθηκαν κατά 17% μέσα σε ένα χρόνο φθάνοντας τα 275 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Στην οδό Μεταξά στη Γλυφάδα τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 4,2% φθάνοντας κατά μέσο όρο τα 115 ευρώ ανά τμ, ενώ στην οδό Σωτήρος στον Πειραιά καταγράφεται αύξηση 6,7% με τα ενοίκια να φθάνουν τα 80 ευρώ ανά τετραγωνικό. Σταθερά έχουν μείνει τα ενοίκια καταστημάτων στην οδό Τσακάλωφ στο Κολωνάκι (90 ευρώ ανά τετραγωνικό) και στην Κολοκοτρώνη στην Κηφισιά (115 ευρώ ανά τμ).

Τα πάγια των εμπορικών επιχειρήσεων 

Εκτός του ενοικίου στην έρευνα της ΕΣΕΕ καταγράφηκε και το πάγιο κόστος της επιχείρησης ως μέρος των λειτουργικών εξόδων της: ΔΕΚΟ, αμοιβή λογιστή, καθαριότητα (όπου υπάρχει) και ασφάλεια (όπου υπάρχει).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας ο μέσος όρος των εξαμηνιαίων πάγιων εξόδων για τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ανέρχεται σε 3.436 ευρώ (6.871 ευρώ κατ’ έτος). Πιο συγκεκριμένα τα πάγια έξοδα κατανέμονται ως εξής: ΔΕΚΟ 2541 ευρώ και λοιπά πάγια έξοδα 942 ευρώ. Αναφορικά με το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών, τα έξοδα ανέρχονται σε 212 μηναίως (2.544 ευρώ κατ’ έτος).

πηγή: Κώστας Κετσιετζής / insider.gr