Ανοίγουν αύριο Κυριακή οι εκκλησίες

Η Ιερά Σύνοδος με εγκύκλιό της εκφράζει την ανάγκη της τήρησης όλων των μέτρων.


Από αύριο, Κυριακή 17 Μαΐου, οι πιστοί θα μπορούν να επιστρέψουν στις εκκλησίες για να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες και τα μυστήρια. Ωστόσο, η επιστροφή των πιστών, θα γίνει υπό αυστηρούς όρους και κανόνες.Ειδικότερα, για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τ.μ., ο μέγιστος αριθμός είναι 50 άτομα.

Για παράδειγμα, ένας χώρος λατρείας επιφάνειας 400 τ.μ. μπορεί να δεχτεί έως 30 πιστούς, ενώ ένας χώρος λατρείας επιφάνειας 800 ή 1000 ή 1.500 τ.μ., μπορεί να δεχτεί έως 50 άτομα. Επιπλέον, υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση αντισηπτικού. Σε περίπτωση λειτουργιών σε υπαίθριους χώρους αποσαφηνίζεται ότι ισχύουν οι γενικοί κανόνες περί δημοσίων υπεύθυνων συναντήσεων.


Πιο αναλυτικά:

– Το πρόσωπο που θα ελέγχει στην είσοδο θα φοράει μάσκα και γάντια.

– Ανοιχτά θα είναι τα μεγάφωνα τις ώρες της Θείας Λειτουργίας.- Θα τελούνται περισσότερες Θείες Λειτουργίες όπου υπάρχει η δυνατότητα.

– Οι ευπαθείς ομάδες να αποφύγουν την έξοδο από το σπίτι.

– Στην είσοδο των ναών θα υπάρχουν αντισηπτικά

.- Ο φυσικός εξαερισμός τους είναι υποχρεωτικός ενώ θα γίνεται συχνή και σχολαστική καθαριότητα.

– Οι πιστοί με προσωπική ευθύνη και μέριμνα συστήνεται να φοράνε μάσκα.

– Αποστάσεις μεταξύ πιστών κατά την προσέλευση της θείας μετάληψης.

– Οι λιτανείες και οι μεταφορές ιερών λειψάνων αναστέλλονται μέχρι τις 5 Ιουνίου.

– Τα Ιερά Μυστήρια θα τελούνται εντός του ναού και δεν θα γίνονται μυστήρια σε ιδιωτικούς ναούς.

– Τα συσσίτια θα εξακολουθούν να λειτουργούν με διανομή δεμάτων.


Η Ιερά Σύνοδος με εγκύκλιο της εκφράζει την ανάγκη της τήρησης όλων των μέτρων για τον κορονοϊό

Στην εγκύκλιο που θα διαβαστεί αύριο Κυριακή σε όλους τους ναούς της χώρας τονίζεται πως «ως γνωστόν, η προσέλευσή μας στις κοινές λατρευτικές συναντήσεις μας γίνεται υπό τας προϋποθέσεις που έθεσε η ειδική επιστημονική επιτροπή για την πανδημία του κορονοϊού, με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Οφείλουμε ως εκκλησιαστικό σώμα, να εφαρμόσουμε επ’ ακριβώς και αυτές τις συστάσεις. Η Εκκλησία συνεργάσθηκε και συνεργάζεται με την Πολιτεία και με την ειδική επιστημονική επιτροπή για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Γι’ αυτό και πάλι σας προτρέπουμε σε πιστή εφαρμογή όλων των συστάσεων της ειδικής επιστημονικής επιτροπής».

Σύμφωνα με την εγκύκλιο «η συνεργασία μας αυτή σε καμία περίπτωση δεν ξεπέρασε όρια τα οποία η ορθόδοξος πίστη και ζωή μας, αλλά και η παράδοσή μας, έχουν θέσει (…) Κόκκινες γραμμές ούτε ξεπεράσθηκαν ούτε θα ξεπεραστούν. Η περίοδος που παρήλθε ήταν σκληρή και πικρή για όλους μας. Κυριολεκτικά, ματώσαμε για την απουσία σας από τους ναούς».