Ανοίγουν τη Δευτέρα εμπορικά, malls και πολυκαταστήματα

Μετά το «πράσινο φως» που πήραν τα πολυκαταστήματα για σηκώσουν ρολά τη Δευτέρα, αυξάνονται οι πιέσεις και από την πλευρά των επιχειρηματιών της εστίασης.


Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται ήδη οι επιχειρηματίες που λειτουργούν στα μεγάλα εμπορικά κέντρα της χώρας, μετά το «πράσινο φως» που έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης για άνοιγμα των mall τη Δευτέρα.

Παράγοντες της αγοράς δηλώνουν ικανοποιημένοι αλλά και αιφνιδιασμένοι, καθώς το άνοιγμα των πολυκαταστημάτων ήταν προγραμματισμένο για δύο εβδομάδες αργότερα.


«Πράσινο φως» από τους ειδικούς

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Αδωνις Γεωργιάδης επισήμανε ότι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων έκρινε ότι η επιδημιολογική πορεία του κοροναϊού επιτρέπει το άνοιγμα των εν λόγω πολυκαταστημάτων.

«Η επιστροφή στην κανονικότητα γίνεται με ταχύτητα», δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας πως στις 18 Μαΐου μαζί με τα Εμπορικά Κέντρα και τα shopping mall θα ανοίξουν και ζωολογικοί και βοτανολογικοί κήποι.


Με τι κανόνες θα ανοίξουν τα mall

Εν όψει του ανοίγματος αναμένονται και οι κανόνες λειτουργίας των πολυκαταστημάτων. Ήδη η ομάδα εργασίας που επεξεργάζεται το πλαίσιο συνεδρίαζε έως αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ άλλων οι κανόνες θα προβλέπουν χρήση μάσκας στο εσωτερικό ολόκληρου του mall, λόγω της ιδιαίτερης χρήσης των κλιματιστικών, καθώς και την χρήση 20 τμ ανα άτομο.


Το παρασκήνιο

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι διαχειριστές εμπορικών κέντρων δεν γνώριζαν ότι αναμενόταν μια τέτοια εξέλιξη, ούτε αλυσίδες που διατηρούν καταστήματα μέσα στα malls.

Ωστόσο, το ζήτημα είχε τεθεί προς συζήτηση, ειδικά μετά το άνοιγμα άλλων συναφών εμπορικών χώρων.

Πιέσεις από τους επιχειρηματίες της εστίασης

Με την κίνηση αυτή ενισχύονται οι προσδοκίες για γρηγορότερο άνοιγμα και των καφέ και εστιατορίων με τραπέζια μόνο σε εξωτερικούς χώρους, αφού και αυτά περιλαμβάνονταν μαζί με τα εμπορικά κέντρα στο «τέταρτο στάδιο» επαναλειτουργίας της αγοράς.

Βέβαια σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υφυπουργός Ανάπτυξης ξεκαθάρισε ότι οι καφετέριες και η εστίαση θα ανοίξουν 1η Ιουνίου και όχι νωρίτερα. Ωστόσο είναι γεγονός ότι η πίεση των επιχειρηματιών εστίασης προς την κυβέρνηση θα αυξηθεί μετά το άνοιγμα των πολυκαταστημάτων.

Αλλωστε, μέσα στα mall υπάρχουν εστιατόρια και καφετέριες που επίσης θα πιέσουν για να ανεβάσουν ρολά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here