Αντι-γκράφιτι εκστρατεία σε Βάρη, Βούλα και Βουλιαγμένη

Κάποιοι το αντιμετωπίζουν ως τέχνη, αλλά οι περισσότεροι ως ρύπανση και βανδαλισμό.

Η αλήθεια είναι ότι πολύ σπάνια πλέον βλέπει κανείς στους δημόσιους χώρους όμορφα ή τουλάχιστον επιμελημένα γκράφιτι και στη μεγάλη πλειοψηφία τους αποτελούν απλώς επιπόλαιες αναγραφές δυσανάγνωστων υπογραφών, με σπρέι.

Αντιμέτωπος με αυτό το εκτεταμένο φαινόμενο, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αποφάσισε να λάβει μέτρα και πολύ σύντομα θα προχωρήσει σε μια μεγάλη εργασία προστασίας των κοινόχρηστων χώρων από τα γκράφιτι.

Συγκεκριμένα, θα προμηθευτεί ένα ειδικό υλικό επίστρωσης σε κάθε είδους επιφάνειες το οποίο θα καθιστά μετά την εφαρμογή του πολύ εύκολο τον καθαρισμό από σπρέι.

Το μεγαλύτερο βάρος της εργασίας καθαρισμού και επίστρωσης με το ειδικό υλικό θα πέσει στα τοιχία της λεωφόρου Βουλιαγμένης, από την Καλύμνου μέχρι την παραλιακή, ενώ θα γίνουν εφαρμογές στη Λεωφόρο Ευελπίδων και στην υπόγεια διάβαση της πλαζ Βουλιαγμένης.

Ακόμη θα προστατευθούν τα γλυπτά στις τρεις πόλεις (οι «χορευτές» και ο Ελευθέριος Βενιζέλος στη Βούλα, τα «άλογα» στη Βουλιαγμένη κ.ά.) αλλά και τα 10 μνημεία του Δήμου (πλατεία Ηρώων στη Βάρη, μνημείο Ιωνίας στη Βούλα, μνημείο ΛΟΚ στο Καβούρι, μνημείο Πυροσβεστών στον Κρεμασμένο Λαγό μεταξύ άλλων).

Συνολικά υπολογίζεται ότι θα καλυφθούν πάνω από 4.000 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας κοινόχρηστων χώρων.

Ο Δήμος έκανε ανοιχτό ηλεκτρονικό μειοδοτικό διαγωνισμό για την επιλογή του αναδόχου στον οποίο συμμετείχαν 5 εταιρείες και για το σκοπό αυτό θα δαπανήσει τελικά 105.000 ευρώ.

(Φωτογραφίες από γκράφιτι στα 3Β: Αρετή Πριοβόλου)

πηγή: Γιώργος Λαουτάρης / 3vita.gr