Απόφαση-βόμβα για το Airbnb: Τέλος η ενοικίαση σε πολυκατοικίες – Ανοίγει ο δρόμος για μαζικές αγωγές

Δικαστήριο απαγόρευσε τη βραχυχρόνια μίσθωση διαμερίσματος σε πολυκατοικία του Ναυπλίου, κάνοντας δεκτή την αγωγή των άλλων ιδιοκτητών.
Απόφαση σταθμός του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ναυπλίου φέρνει τα πάνω κάτω στις μισθώσεις Airbnb, ανοίγοντας τον δρόμο για μαζικές αγωγές. Όπως έγινε γνωστό, το δικαστήριο απαγόρευσε τη βραχυχρόνια μίσθωση διαμερίσματος σε πολυκατοικία της πόλης. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, στην ιδιοκτήτρια ότι αν δεν συμμορφωθεί με τη συγκεκριμένη απόφαση, απειλείται «με προσωπική κράτηση ενός μηνός και χρηματική ποινή 1.000 ευρώ για κάθε παράβαση».

Το δικαστήριο, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Τα Νέα», δέχτηκε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έκαναν οι υπόλοιποι ένοικοι και υποχρεώνει πλέον την ιδιοκτήτρια να «μην επαναλάβει στο μέλλον την επαγγελματική χρήση, ως τουριστικού καταλύματος και να περιοριστεί στη χρήση αυτής ως κατοικίας». Πρόκειται για την πρώτη δικαστική απόφαση που κάνει δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα. Με ορατό το ενδεχόμενο να αποτελέσει «νομικό προηγούμενο», η απόφαση αναμένεται να προκαλέσει «τσουνάμι» προσφυγών απ’ όσους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες αντιδρούν στη χρήση Airbnb.

Το χρονικό της υπόθεσης

Το διαμέρισμα στην πολυκατοικία του Ναυπλίου ήταν 103 τ.μ. Οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες κινήθηκαν νομικά κατά της ιδιοκτήτριας, γιατί ενοχλήθηκαν τόσο από την οχλαγωγία που δημιουργούσαν οι ένοικοι του διαμερίσματος όσο και από το γεγονός πως -σύμφωνα με όσα υποστήριξαν- οι ένοικοι είτε έκαναν «κατάληψη» στην πισίνα της πολυκατοικίας είτε τους έπαιρναν τις θέσεις πάρκινγκ. Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τα όσα ανέφεραν στις αγωγές τους, η ιδιοκτήτρια φέρεται να έδινε στους ενοίκους τους κωδικούς ασφαλείας για τις δυο εξώπορτες, δημιουργώντας τους έτσι ανασφάλεια.

Η δικαστική απόφαση βασίστηκε στη χρήση του κανονισμού της πολυκατοικίας. Το δικαστήριο έκρινε πως παραβιάστηκε, καθώς η ιδιοκτήτρια «χρησιμοποίησε το διαμέρισμά της για σκοπό διαφορετικό από αυτόν της κατοικίας, συγκεκριμένα ως τουριστικό κατάλυμα, που προσιδιάζει στην έννοια του ξενοδοχείου, αφού φιλοξενεί σε αυτόν άγνωστο αριθμό ατόμων που εναλλάσσονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα ολίγων ημερών».

πηγή