Άρχισε η προετοιμασία εξόδου της Ελλάδας από την καραντίνα;

Στη δίνη του κορονοϊού βρίσκεται ο πλανήτης. Τα κρούσματα της πανδημίας παγκοσμίως έχουν ξεπεράσει τα ένα εκατομμύριο ενώ πάνω από 50 χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι σήμερα.


Οι ΗΠΑ αλλά και η Ευρώπη είναι στο επίκεντρο και μετρούν χιλιάδες νεκρούς κάθε μέρα. Η Ελλάδα ήταν από τις χώρες που πήρε μέτρα σχετικά γρήγορα γι’ αυτό και η κατάσταση με τα κρούσματα και τους θανάτους είναι σε μία σχετικά ελεγχόμενη κατάσταση.

Η χώρα έχει μπει σε καραντίνα από τα μέσα Μαρτίου ενώ από τις 23 του μήνα ισχύσει ο περιορισμός της κυκλοφορίας. Εύλογα αναρωτιέται κανείς πότε θα βγει η Ελλάδα από την καραντίνα και θα είναι έτοιμη να επιστρέψει σε μία κανονικότητα, που κακά τα ψέματα δε θα είναι ίδια με πριν.


Όπως εκτιμά ο Ηλίας Μόσιαλος η επιστροφή σε μία μερική κανονικότητα θα γίνει μέσα στον Απρίλιο. Διευκρινίζει όμως ότι η ολική επιστροφή θα γίνει με την ανακάλυψη του εμβολίου.

Ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας στο LSE και εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς σημείωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη που έδωσε στο iefimerida.gr έκανε λόγο για σταδιακό άνοιγμα των σχολείων, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Τόνισε ότι δε θα πρέπει να ανοίξουν όλα μαζί και ότι θα πρέπει να υπάρχουν διαφορετικά ωράρια.


«Δεν μπορούμε να ζούμε για χρόνια σ’ αυτή την κατάσταση τόσο για λόγους οικονομικούς αλλά και συστήματος υγείας, αλλά θα πρέπει να βρούμε την κατάλληλη στιγμή» τόνισε ο Ηλίας Μόσιαλος. Σημείωσε μάλιστα ότι η επιστροφή της Ελλάδας σε μία κανονικότητα θα γίνει νωρίτερα από άλλες χώρες.

Για το εμβόλιο τόνισε ότι το καλό σενάριο είναι να ξεκινήσουν οι δοκιμές τον Σεπτέμβριο και να είναι διαθέσιμο σε έναν χρόνο από σήμερα. Έπλεξε μάλιστα και το εγκώμιο του Σωτήρη Τσιόδρα τονίζοντας ότι ο ίδιος και η ομάδα του έχουν κάνει καλή δουλειά.