Ασκληπιείο Βούλας: Εκτός προδιαγραφών η νέα παιδοψυχιατρική μονάδα

Για εκπτώσεις στην κατασκευή της νέας Παιδοψυχιατρικής Μονάδας Εφήβων που υπονομεύουν το σκοπό της κατηγορεί το προσωπικό του Ασκληπιείου τη διοίκηση του νοσοκομείου και το υπουργείο Υγείας. 

 

Όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του Ασκληπιείου, η μελέτη την οποία ενέκρινε το ΔΣ του νοσοκομείου για τη νέα μονάδα στριμώχνει σε έναν ακατάλληλο χώρο και συγκεκριμένα στο κτήριο 22, δομές νοσηλείας για 7 εφήβους.

«Οι χώροι που προβλέπονται για την φιλοξενία 7 εφήβων περιορίζονται σε 191 τετραγωνικά μέτρα, εκ των οποίων λειτουργικοί χώροι για τους εφήβους είναι μόλις 87 τετραγωνικά μέτρα», επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, τονίζοντας ότι σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θέτουν το Πρόγραμμα Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης Ψυχαργώς και το Κτιριολογικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, «για μια ανάλογη μονάδα νοσηλείας για 7 εφήβους σε Γενικό Νοσοκομείο προβλέπεται κατ’ ελάχιστο για την νοσηλεία 445 τετραγωνικά μέτρα καθαρού εμβαδού (χωρίς την τοιχοποιία)».

Οι προδιαγραφές για τους δίκλινους θαλάμους ορίζουν ελάχιστη επιφάνεια 16 τετραγωνικά και η μελέτη 12 τετραγωνικά, για το χώρο στάσης νοσηλευτών ορίζεται επιφάνεια 12 τετραγωνικών και η μελέτη προορίζει μόλις 6 τετραγωνικά, ενώ τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, αντί για 422 τετραγωνικά κατά τις προδιαγραφές, θα περιοριστούν σύμφωνα με τη μελέτη σε 97 τετραγωνικά.

«Οι μικροί χώροι σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού είναι δύο βασικοί παράγοντες που αναπαράγουν συνθήκες ασύλου», υπογραμμίζουν χωρίς περιστροφές οι γιατροί και νοσηλευτές, που με ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν ότι «οι σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις θα οδηγήσουν στη δημιουργία ενός νοσηλευτικού περιβάλλοντος κακοποιητικού τόσο για τους ασθενείς – εφήβους, όσο και για τους εργαζόμενους».

Η νέα αυτή δομή μάλιστα έρχεται να καλύψει μια επείγουσα ανάγκη στο Λεκανοπέδιο και συνολικά στη χώρα, αν λάβει κανείς υπόψη ότι για την ψυχιατρική νοσηλεία εφήβων υπάρχουν σήμερα μόνο 10 κλίνες στην Αττική (στο Σισμανόγλειο) και 10 κλίνες στη Θεσσαλονίκη (στο Παπανικολάου). Το αποτέλεσμα του σημερινού καθεστώτος είναι «οι έφηβοι να νοσηλεύονται, σε ακατάλληλες για αυτούς δομές, δηλαδή σε ψυχιατρεία ενηλίκων (π.χ. Δαφνί), με ό,τι αυτό συνεπάγεται», όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι του Ασκληπιείου Βούλας.

πηγή: Γιώργος Λαουτάρης / 3vita.gr