Δ.Ε.Α.Π. Γλυφάδας: Μια βραδιά γεμάτη πολύτιμες πληροφορίες για τη διατροφή και τον υγιεινό τρόπο ζωής

Θέμα της εσπερίδας, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας – 4Ε, ήταν: «Πολιτισμός, Λαογραφία και Οικονομική Ανάπτυξη: η περίπτωση της Μεσογειακής Διατροφής και της Ελιάς».

Μια βραδιά γεμάτη πολύτιμες πληροφορίες για τη διατροφή και τον υγιεινό τρόπο ζωής, πλαισίωσε το επιστημονικό πρόγραμμα του Δημοτικού Ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΔΕΑΠ) Γλυφάδας και το ενδιαφέρον του κόσμου, που εκδηλώθηκε με πλήθος ερωτήσεων, υπήρξε εντυπωσιακό.

Τη διοργάνωση επιμελήθηκε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Γλυφάδας για τη λειτουργία του ΔΕΑΠ, Ορέστης Τσάγκλας, μαζί με τις εκπαιδευτικούς Δήμητρα Μόσχου και Όλγα Δοξοπούλου, που συγκροτούν την τριμελή Συντονιστική Επιτροπή του ΔΕΑΠ Γλυφάδας.


Για το θέμα της επιστημονικής εσπερίδας μίλησαν οι:

Δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου Καμηλάκη , τ. διευθύντρια Λαογραφικού Κέντρου Ακαδημίας Αθηνών με θέμα «Η διατροφή ως στοιχείο πολιτισμού»,

Αλεξάνδρα Φωσκόλου, επιστημονική συνεργάτης και υποψήφια διδάκτωρ, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο με θέμα: «Τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής, από την παιδική ηλικία έως τα βαθειά γηρατειά»,

Έφη Χριστοπούλου, χημικός, γευσιγνώστρια, εμπειρογνώμων, ΕΕ και IOC,με θέμα: «Οι ποιοτικές κατηγορίες του ελαιολάδου, κανόνες σωστής χρήσης και συντήρησης»,

Γιώργος Μπόσκου, Καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής και Γιαζιτζή Κατερίνα, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, υποψήφια διδάκτωρ, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, με θέμα: «Φάε 5 ελιές την ημέρα!»

και Νίκος Ανδρικόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Βιοχημείας και Χημείας Τροφίμων, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, με θέμα: : «Πυρηνέλαιο, ο άγνωστος συγγενής του ελαιολάδου».

Στην κατάμεστη αίθουσα του κινηματοθεάτρου «Μελίνα Μερκούρη» οι ακροατές εστίασαν το ενδιαφέρον τους σε πρακτικά ζητήματα και υπέβαλαν σειρά ερωτήσεων. Τα θέματα που αναδείχτηκαν μεταξύ άλλων είναι τα εξής: 

• Οι τρόποι αποθήκευσης του ελαιολάδου στο σπίτι. Επιβεβαιώθηκε πόσο πολύ διαδεδομένες είναι διάφορες λαθεμένες συνήθειες.
• Οι βαθιές επιφυλάξεις απέναντι στα τυποποιημένα ελαιόλαδα του εμπορίου και η πεποίθηση για την «αγνότητα, φυσικότητα» του χύμα ελαιολάδου, σε μεγάλους περιέκτες απ’ ευθείας από παραγωγούς, ελαιοτριβείς ή και άλλους ενδιάμεσους.
• Οι οδηγίες για τη σωστή μαγειρική χρήση του ελαιολάδου.
• Το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τη μέθοδο οργανοληπτικής αξιολόγησης (γευσιγνωσία), τα προτερήματα και μειονεκτήματα των ελαιολάδων και τις διαφορετικές ποικιλίες.
• Η διατροφική αξία των επιτραπέζιων ελιών, η “επαναφορά” τους στο καθημερινό τραπέζι και οι πολλές διαφορετικές κατηγορίες και μέθοδοι παρασκευής τους.
• Τι είναι το πυρηνέλαιο και η αξιοποίησή του στο τηγάνισμα και τη μαγειρική.
• Τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής για την ανθρώπινη υγεία.
Στο κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση διανεμήθηκε το 16σέλιδο έντυπο της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας – 4Ε, με ομιλίες και χρήσιμες πληροφορίες.