Δείτε το φωταγωγημένο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος!!!

80 στολισμένα δέντρα, συνθέτουν το χριστουγεννιάτικο σκηνικό, © Νίκος Καρανικόλας

Για ακόμη μία χρονιά το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) αποτελεί τον απόλυτο χριστουγεννιάτικο προορισμό. Φωτεινές εγκαταστάσεις στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, παγοδρόμιο πάνω στο Κανάλι που στην πρώτη μέρα λειτουργίας του (01/12) δέχτηκε 15.000 επισκέπτες, τρία πανύψηλα έλατα στην Αγορά και 80 στολισμένα δέντρα, συνθέτουν το χριστουγεννιάτικο σκηνικό.

Πάνω του ξετυλίγονται παραμύθια, ξεδιπλώνονται παιχνίδια, ξεχύνονται μουσικές σε ένα πλούσιο πρόγραμμα που έχει, όπως πάντοτε, κάτι για τον καθένα.

Η διαδραστική εγκατάσταση Light Jets των Beforelight στους Πήδακες Νερού, © Νίκος Καρανικόλας

Η αρχή με τις φωτεινές εγκαταστάσεις έγινε πέρσι με την ομάδα Beforelight που πειραματίζεται με το φως και κάνει φωτιστικές παρεμβάσεις στο δημόσιο αστικό χώρο. Το ΚΠΙΣΝ τους προσκάλεσε και το αποτέλεσμα ήταν δύο εντυπωσιακές διαδραστικές εγκαταστάσεις φωτός (τις οποίες διατηρεί και φέτος).

Crop Circles από ψηλά – Μία εγκατάσταση των Beforelight, © Νίκος Καρανικόλας

Τη φετινή χρονιά ο γιορτινός στολισμός ξεπερνά κάθε προσδοκία, μπορούμε να μιλάμε για ένα πραγματικό φεστιβάλ φωτός! Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος μεταμορφώθηκε σε σκηνικό που παραπέμπει σε ταινία του Nicolas Winding Refn και φυσικά σε μία τεράστιων διαστάσεων Instagram ευκαιρία που δε σε αφήνει να βάλεις το κινητό στην τσέπη στιγμή.

Η συγκλονιστική εγκατάσταση, που ήδη σαρώνει τα Instagram stories των επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ, © Νίκος Καρανικόλας

Ήχοι και φως πλημμυρίζουν το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος μέσα από μία σειρά διαδραστικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται διάσπαρτες σε όλο τον χώρο. Τέσσερις από αυτές εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ τρεις έχουν σχεδιαστεί ειδικά για το ΚΠΙΣΝ. Οι φωτεινές διαδραστικέςεγκαταστάσεις στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος υλοποιήθηκαν με την καλλιτεχνική επιμέλεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας (AthensDigitalArtsFestival – ADAF).

 

Οι εγκαταστάσεις αναλυτικά:
ChildHood
(Collectif Coin, Γαλλία – Συμπαραγωγή: La Casemate)
01–17/12 ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ
Η πραγματικά υπνωτιστική εγκατάσταση ChildHood των Collectif Coin σε συμπαραγωγή La Casemate, © Νίκος Καρανικόλας
Το ChildHood είναι ένα σύννεφο που έχει συντεθεί από έναν μεγάλο αριθμό φωτεινών μπαλονιών τα οποία σχοινοβατούν μεταξύ ενός αριθμητικού μινιμαλισμού και μίας μεγάλης κινητικής εγκατάστασης. Το σύννεφο εισβάλλει στον χώρο, ενώ τα μπαλόνια αιωρούνται στον άνεμο. Λειτουργώντας ως ο απόλυτος διερμηνέας, ένα στοιχείο του χάους εμφανίζεται μέσα σε μία οργανωμένη σύνθεση ήχου και φωτός.
The Wave
(Vertigo, Δανία)
01/12–07/01 ΞΕΦΩΤΟ

Όχι άδικα, ο πρωταγωνιστής του φετινού στολισμού του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, η εγκατάσταση The Wave της κολεκτίβας Vertigo© Νίκος Καρανικόλας
Το Wave (Κύμα) είναι ένα επιβλητικό έργο μήκους 80 μέτρων το οποίο σας επιτρέπει να περπατήσετε μέσα του και έτσι να επηρεάσετε το οπτικό και ηχητικό του περιεχόμενο. Η εγκατάσταση περιλαμβάνει 40 πύλες ύψους 4 μέτρων η καθεμιά, με αισθητήρες κίνησης που συνθέτουν ένα διαδραστικό τούνελ φωτός και ήχου. Το περιεχόμενο του έργου είναι διαρκώς μοναδικό καθώς ανταποκρίνεται στον αριθμό, την κίνηση και τον ρυθμό των επισκεπτών του.
Τα πάντα αλλά και τίποτα δεν είναι συμπτωματικό όταν η κολεκτίβα Vertigo σας δίνει τον έλεγχο της εγκατάστασης και σας αφήνει να την επηρεάσετε και να αποκαλύψετε έναν χώρο που αλλάζει στην πορεία του χρόνου. Το Wave είναι ένας φωτεινός φάρος στο σκοτάδι του χειμώνα.
Το Wave δημιουργηθηκε αρχικά για να παρουσιαστεί στην Ofelia Plads, στη Κοπεγχάγη, ως μέρος του Frost Festival το 2017 και αποτελεί μια ανάθεση του Frost Festival και του Association Ofelia Plads. Το έργο έχει παρουσιαστεί μεταξύ άλλων στην Κοπεγχάγη, το Λονδίνο και το Λίβερπουλ.
Finish Line Digital Canvas
(ADAF, Ελλάδα)
31/12 ΕΣΠΛΑΝΑΔΑ
Ειδικά για τον πρωτοχρονιάτικο αγώνα δρόμου, SNF RUN 2019 FIRST RUN, το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας, AthensDigitalArtsFestival (ADAF), δημιουργεί μια μοναδική διαδραστική συμμετοχική εγκατάσταση. Το Finish Line Digital Canvas θα απεικονίζει τους δρομείς καθώς τερματίζουν σε πραγματικό χρόνο, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό μωσαϊκό από ανθρώπινα σώματα. Καθώς οι συμμετέχοντες θα τρέχουν προς το μέλλον, το ADAF θα τους φέρει ένα βήμα πιο κοντά σε αυτό και θα εμπλουτίσει την εμπειρία αυτή, αποτυπώνοντας το ίχνος τους σε ένα ψηφιακό καμβά που θα ενώσει τις ατομικές προσπάθειες σε ένα συλλογικό σώμα.

80 στολισμένα δέντρα, συνθέτουν το χριστουγεννιάτικο σκηνικό, © Νίκος Καρανικόλας
Globoscope
(Collectif Coin, Γαλλία – Συμπαραγωγή: Insight Outside)
18/12–07/01 ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ
Το Globoscope είναι ένα έργο που βυθίζει τους επισκέπτες σε ένα σύμπαν από 270 φωτεινές σφαίρες. Η Collectif Coin δημιουργεί μία ψηφιοποιημένη αναπαράσταση του διαστήματος. Πλήρως εναρμονισμένο με το σημείο της εγκατάστασης στο ΚΠΙΣΝ, κάθε σημείο, κάθε πίξελ αυτού του τοπίου ενσωματώνεται σε μια σύνθεση ηχητικών και φωτιστικών κινήσεων. Έτσι, τα μαθηματικά, ο ήχος και το φως χρησιμοποιούνται με έναν τρόπο που αναπαριστά, μετασχηματίζει και διευρύνει τον χώρο, προσφέροντάς σας την ευκαιρία για έναν υπερρεαλιστικό περίπατο.
Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο φεστιβάλ Fête des Lumières στη Λυόν το 2014


Στο βάθος, οι φωτεινοί κύκλοι για την τέλεια selfie!, © Νίκος Καρανικόλας
Crop Circles
(Beforelight, Ελλάδα)
01/12–07/01 MONOΠΑΤΙ ΦΑΡΟΥ
Στο μονοπάτι που οδηγεί στον Φάρο, και ουσιαστικά στο πράσινο δώμα στη στέγη της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, οι Beforelight εγκαθιστούν μία σειρά από τέλειους κύκλους οι οποίοι έρχονται σε αντίθεση αλλά και συνομιλία με την αυστηρή γεωμετρία του κτηρίου. Καθώς οι κύκλοι βρίσκονται μέσα στην πυκνή βλάστηση, δημιουργούν έναν διάλογο με τη φύση αλλά και ένα ιδιαίτερο χειμερινό τοπίο που παραπέμπει στα αγρογλυφικά (cropcircles) και το οποίο ζωντανεύει ο επισκέπτης με το πάτημα ενός κουμπιού.
Illumaphonium
(Michael Davis, Μεγάλη Βρετανία)
01/12–07/01 ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΚΗΠΟΣ
To Illumaphonium μια δυναμική, διαδραστική, πολυαισθητηριακή, μουσική εγκατάσταση από τον μουσικό-εφευρέτη Michael Davis, © Νίκος Καρανικόλας
To Illumaphonium είναι μια δυναμική, διαδραστική, πολυαισθητηριακή, μουσική εγκατάσταση, η πρώτη του είδους της. Κατασκευασμένο από τον μουσικό-εφευρέτη Michael Davis, αυτό το μουσικό γλυπτό ύψους 3,5 μέτρων αποτελείται από περισσότερα από 200 φωτισμένα σήμαντρα. Καθένα από αυτά ανταποκρίνεται στην αφή, ενώ ο ήχος και το φως τους εναλλάσσεται με βάση μοτίβα που ξεχύνονται σαν κύματα στην επιφάνεια της εγκατάστασης. Πολλά άτομα μπορείτε ταυτόχρονα να παίζετε μουσική, κι έτσι το Illumaphonium ενώνει τους επισκέπτες δημιουργώντας μία διασκεδαστική κοινή εμπειρία.
Το έργο έχει παρουσιαστεί μεταξύ άλλων στο φεστιβάλ φωτός Lumiere στο Λονδίνο, καθώς και σε άλλα φεστιβάλ στην Αγγλία και τη Σκωτία.
Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντανεύει με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Η είσοδος σε όλες τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, © Νίκος Καρανικόλας
Light Jets
(Beforelight, Ελλάδα)
01/12–07/01 ΠΙΔΑΚΕΣ ΝΕΡΟΥ
Η ομάδα Beforelight επανέρχεται με δύο εγκαταστάσεις που δημιούργησε πέρυσι ειδικά για το ΚΠΙΣΝ. Στους Πίδακες Νερού, ένα διαδραστικό έργο το οποίο ενεργοποιούν οι επισκέπτες με το πάτημα ενός κουμπιού, απελευθερώνει μια χορογραφία φωτεινών λάμψεων, που, σε συνδυασμό με τη χορογραφία του υδάτινου στοιχείου, δημιουργεί κάθε φορά ένα διαφορετικό αποτέλεσμα.
Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ  ζωντανεύει με την αποκλειστική δωρεάτου Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).  Η είσοδος σε όλες τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.
To ωράριο λειτουργίας Δεκεμβρίου για το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος είναι:
Από 01/12 έως 20/12:Δευτέρα έως Πέμπτη: 06.00 – 22.00
Παρασκευή έως Κυριακή: 06.00 – 00.00

Από 21/12 έως 06/01:
Καθημερινά: 06.00 – 00.00
Αγορά, Φάρος: 06.00 – 00.00
Κέντρο Επισκεπτών: 09.00 – 22.00
Περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα SNFCC.org και στις σελίδες μας στα socialmedia @SNFCC.
Συντάκτρια: Φιλίππα Δημητριάδη
Φωτογραφίες: Νίκος Καρανικόλας
πηγή: athensvoice.gr