Γεωργιάδης: Δεν θα αφήσουμε την Aegean χωρίς στήριξη

Στη φάση επεξεργασίας σχεδίου για τη στήριξη της Aegean, βρίσκεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, επισημαίνοντας, η εταιρεία αποτελεί «κόσμημα» για την Ελλάδα.


Ο υπουργός ανέφερε ότι η Aegean, μετά από τις κρατικές ενισχύσεις που δέχονται οι ανταγωνιστές της στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δέχεται αθέμιτο ανταγωνισμό. «Για αυτό και δεν θα την αφήσουμε χωρίς στήριξη και να βρεθεί σε θέση αδυναμίας»

Όσο για το ποιο θα είναι το μοντέλο στήριξης και αν υπάρχει πρόθεση συμμετοχής του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας απέφυγε να απαντήσει σημειώνοντας ότι «δεν είμαστε σε θέση να σας ανακοινώσουμε ακόμη σχέδιό μας. Όταν είναι έτοιμο, θα σας το ανακοινώσουμε»


Πάντως, πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης μέσω τηλεδιάσκεψης είχε αποκλείσει τα σενάρια κρατικοποίησης ενώ τα μέτρα στήριξης θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν, όπως είπε, τη δυνατότητα παροχής κρατικών εγγυήσεων σε δάνεια, την παροχή οριζόντιων μέτρων στήριξης του προσωπικού.

Ο κ. Βασιλάκης τόνισε πως η κρατική ενίσχυση της αεροπορικής είναι απαραίτητη για πολλούς λόγους, κυρίως όμως, επειδή η Aegean ανήκει, όπως είπε, στους λιγοστούς αερομεταφορείς στην Ευρώπη που δεν έχουν στηριχθεί, γεγονός που θα επηρεάσει την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας.

Υπενθυμίζουμε ότι όπως είχε πει ο κ. Βασιλάκης “εάν η εταιρεία δεν λάβει κρατική στήριξη, τότε το μέγεθός της -ο στόλος και το δίκτυο προορισμών της- θα συρρικνωθεί δίχως προηγούμενο. Παρέπεμψε ακόμη στο πλαίσιο που έχει δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, που προβλέπει συγκεκριμένα εργαλεία και κανόνες, ώστε τα κράτη να είναι σε θέση να υποστηρίξουν τις εταιρείες είτε κάθετα είτε οριζόντια.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει πρόθεση για στήριξη και του Πρίνου, ο υπουργός απάντησε ότι υπάρχει σχέδιο για τη στήριξη των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων της χώρας, ωστόσο διευκρίνισε ότι το πρόβλημα του Πρίνου, δεν προήλθε από τον κορωνοϊό, αλλά από τη μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου, εκτιμώντας ότι τελικά δεν θα χρειαστεί κρατική παρέμβαση.

Πηγή: euro2day.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here