«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», το μήνυμα του Eurogroup στη νέα κυβέρνηση

Μπορεί κύκλοι των ευρωπαϊκών θεσμών να υποδέχθηκαν χθες με ικανοποίηση τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως δεν ζητάει περίοδο χάριτος, διότι απλά δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, ωστόσο σήμερα στο Eurogroup Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα υπογραμμίσουν τα βασικά μέτωπα στα οποία η Ελλάδα θα πρέπει να επισπεύσει το βηματισμό της.

Η συζήτηση στο Eurogroup ακριβώς μετά τις εθνικές κάλπες, φαίνεται να έχει στόχο να καταγράψει τα προβλήματα και τους προβληματισμούς της επόμενης ημέρας, στέλνοντας προειδοποιητικά μηνύματα στην επόμενη κυβέρνηση για την κατάσταση που παραλαμβάνει σε επίπεδο δεσμεύσεων.

Οι θεσμοί θα ενημερώσουν την Ευρωομάδα σήμερα ότι το πακέτο παροχών που δόθηκαν το Μάιο θέτει σε αμφισβήτηση το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ φέτος.Οι θεσμοί έχουν διαπιστώσει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των 15 προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης είτε δεν έγιναν, είτε ενσωματώνουν αστερίσκους μερικής υλοποίησης, αλλά αυτό δεν είναι ούτε ασύνηθες τα τελευταία χρόνια ούτε μεγάλο πρόβλημα για την επόμενη κυβέρνηση.

Τα ουσιαστικά προβλήματα ανακύπτουν από τις μονομερείς ενέργειες της κυβέρνησης Τσίπρα και ειδικότερα αυτές που αφορούν την κατάργηση της προνομοθετημένης μείωσης του αφορολογήτου, την ψήφιση μόνιμων μέτρων συνολικού κόστους 3 δισ. ευρώ τον χρόνο, αλλά και την καθιέρωση ρυθμίσεων οφειλών σε έως 120 δόσεις έναντι των οποίων οι θεσμοί είχαν εκφράσει ουσιαστικές ενστάσεις.

Τα προβλήματα θα κληθεί να τα αντιμετωπίσει ο επόμενος υπουργός Οικονομικών και ο λογαριασμός της κυβέρνησης Τσίπρα θα συζητηθεί στο EuroWorking Group στις 5 Σεπτεμβρίου και εν συνεχεία στο Eurogroup στις 13 Σεπτεμβρίου.

Εκεί θα πρέπει να αποτυπωθεί το σχέδιο δράσης της νέας κυβέρνησης στα δημοσιονομικά για το κλείσιμο της εφετινής χρονιάς και για το 2020, µε μεγάλα ερωτήματα τι θα γίνει µε την κατάργηση του μέτρου για τη μείωση του αφορολόγητου από 1ης Ιανουαρίου 2019 και εάν θα απαιτηθεί να ληφθούν προληπτικά δημοσιονομικά μέτρα.

Στα ζητήματα αυτά πρέπει να δοθούν πειστικές απαντήσεις προκειμένου η Ελλάδα να λάβει την προσυμφωνημένη ελάφρυνση χρέους.

Πριν από ένα χρόνο και συγκεκριμένα, στις 22 Ιουνίου 2018, το Eurogroup συμφώνησε ότι η δέσμη μέτρων ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα θα πρέπει να περιλαμβάνει κίνητρα για να εξασφαλιστεί η αποφασιστική και διαρκής εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών μέτρων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος.

Για το σκοπό αυτόν, αποφασίσθηκε η εφαρμογή ορισμένων από τα συμφωνηθέντα μέτρα για το χρέος να τεθεί στη διάθεση της Ελλάδας υπό την προϋπόθεση της συμμόρφωσής της με τις δεσμεύσεις της για συνέχιση και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, βάσει θετικών εκθέσεων στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, σε εξαμηνιαίες δόσεις έως τα μέσα του 2022.

Μετά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της 5ης Απριλίου 2019, αποδεσμεύτηκε η πρώτη δόση των μέτρων για το χρέος που εξαρτώνται από την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών, αφού λήφθηκε υπόψη η αξιολόγηση της υλοποίησης των ελληνικών δεσμεύσεων για τα τέλη του 2018, σε επικαιροποιημένη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, η οποία εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 3 Απριλίου 2019.

Προκειμένου να γίνει το ίδιο το Σεπτέμβριο, θα πρέπει να υπάρχει θετική γνώμη θεσμών και Eurogroup. Αν αυτό δεν γίνει θα καθυστερήσει η προεξόφληση δανείων του ΔΝΤ ύψους 3,7 δισ. ευρώ, αλλά και η επιστροφή κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs και ANFAs) ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ.

πηγή: Θανάσης Κουκάκης / cnn.gr