Διαλέξεις για όλους στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Γλυφάδας

Το Δημοτικό Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΔΕΑΠ) του Δήμου Γλυφάδας επαναλειτουργεί ! Ύστερα από τρία χρόνια παύσης λόγω των υγειονομικών περιορισμών, ο θεσμός που τόσο αγαπήθηκε από τους Γλυφαδιώτες είναι και πάλι εδώ, με διαπρεπείς επιστήμονες, σπουδαίες διαλέξεις σε ευρεία γκάμα θεμάτων και με βεβαιώσεις παρακολούθησης που ο καθένας από τους συμμετέχοντες μπορεί να εντάξει στο βιογραφικό του.
Ιστορικά, λαογραφικά, ιατρικά, διαστημικής τεχνολογίας, ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, αλλά και θέματα φιλοσοφικού προβληματισμού περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα εαρινού εξαμήνου του ΔΕΑΠ, το οποίο ξεκινά τη Δευτέρα 13 Μαρτίου και ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023.
Έχουν προγραμματιστεί συνολικά εννέα διαλέξεις, ενώ πλουσιότερο αναμένεται να είναι το επόμενο εξάμηνο -το χειμερινό του 2023- με ευρύτερη γκάμα θεμάτων και μεγαλύτερο αριθμό διαλέξεων.
«Ο θεσμός της διά βίου μάθησης, που καθιερώσαμε στην πόλη μας το 2019 και δυστυχώς διεκόπη επί τριετία λόγω των συνθηκών, επανέρχεται ανανεωμένος για να δώσει τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας μέσα από ποιοτικές πνευματικές συναντήσεις να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, να αποκτήσουν νέες γνώσεις, να αξιοποιήσουν δημιουργικά το χρόνο τους. Είναι ένας θεσμός πολιτισμού και παιδείας τον οποίο όλοι αγαπήσαμε και δεσμευόμαστε ότι θα γίνεται συνεχώς και καλύτερος», δήλωσε ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου.
Τα μαθήματα – διαλέξεις του ΔΕΑΠ πραγματοποιούνται συνήθως Δευτέρες, εκτός εξαιρέσεων οι οποίες αναγράφονται στο πρόγραμμα. Η διάρκειά τους είναι μιάμισης ώρας, από τις 7 μ.μ. έως τις 8:30 μ.μ. Ο χρόνος αυτός είναι ενδεικτικός, καθώς δίνεται η δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων από το κοινό μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας, οπότε ενδέχεται να υπάρξει παράταση του χρόνου αναλόγως του ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται για κάθε γνωστικό αντικείμενο. Δικαίωμα συμμετοχής στο ΔΕΑΠ Γλυφάδας έχουν όλοι ανεξαρτήτως εισοδήματος και ηλικίας, εφόσον έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος και είναι απόφοιτοι Λυκείου. Στο ΔΕΑΠ ο διδασκόμενος δεν υποχρεούται σε καταβολή διδάκτρων ούτε σε αγορά βιβλίων ή σημειώσεων, ενώ όλοι οι διδάσκοντες συμμετέχουν αφιλοκερδώς. Κατά τη λήξη κάθε εξαμήνου χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης σε όσους παρακολουθούν το σύνολο των μαθημάτων – διαλέξεων, με δικαίωμα δύο απουσιών ανά εξάμηνο.
«Στο πλαίσιο της διά βίου μάθησης και των νέων τάσεων στη φιλοσοφία της εκπαίδευσης, το Δημοτικό Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Γλυφάδας, με συνεχή επιστημονική ενημέρωση και εκπαίδευση μέσω διαλέξεων σε διευρυμένα γνωστικά αντικείμενα έχει ως στόχο, εκτός των άλλων, τη δημιουργία θετικού προβληματισμού σε σύγχρονα κοινωνικά και επιστημονικά ζητήματα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η συνεργασία μας θα συμβάλλει θετικά προς την κατεύθυνση αυτή», τόνισαν ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Μάριος Κασσέρης και η Αντιδήμαρχος Εσόδων και Προγραμματισμού Νατάσσα Αργυροπούλου, που έχουν την ευθύνη και τον συντονισμό του εγχειρήματος.
Στη συντονιστική επιτροπή μετέχουν επίσης οι διδάκτορες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εκπαιδευτικοί Δήμητρα Μόσχου και Όλγα Δοξοπούλου.
Για να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα σπουδών του εαρινού εξαμήνου και να κάνετε την εγγραφή σας πατήστε εδώ https://glyfada.gr/index.php/home/page/deappage