ΔΙΑΣ: H ειδική μονάδα της ΕΛΑΣ που «χορεύει πάνω στο φτερό του καρχαρία» κόντρα στην αδιαφορία της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας

Δυστυχώς, η μαρμαρωμένη, δυσκίνητη και κωφή πολιτική και φυσική ηγεσία, ανίκανη να ακούσει την κοινωνία, ανίκανη να καταλάβει τις ανάγκες μιας νέας και δύσκολης μορφής εγκληματικότητας, πράττει αλόγιστα.

Δεν είναι δύσκολο για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ να αναγνωρίσουν το έργο και την συμβολή της ομάδας ΔΙΑΣ στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας, στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στις γειτονιές και στην προσωποποίηση, της εξωστρέφειας της ΕΛ.ΑΣ στην κοινωνία. Ίσως η μοναδική υπηρεσία, που η κοινωνία  αγκάλιασε και εξέλαβε  ως «τα δικά μας παιδιά» – με την καλή έννοια αυτή την φορά.

O Carl Dickens που μετά από 32 χρόνια μάχιμης υπηρεσίας στο στρατό και στην αστυνομία, ως ψυχολόγος πλέον του FBI στον τομέα αποκατάστασης και ψυχολογικής στήριξης θυμάτων εγκλήματος, υποστηρίζει πως όταν το θύμα βρίσκεται σε κατάσταση φόρτισης, λόγω απειλής της ζωής του ή βίαιης παραβίασης του ιδιωτικού του χώρου-ασύλου, ο λόγος που δεν καταρρέει ψυχολογικά και σωματικά, είναι η ελπίδα ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή θα έρθει κάποιος να τον βγάλει από την red zone (κόκκινη ζωνη) σε μια ασφαλή περιοχή, ώστε να επανέλθουν οι ψυχοσωματικες του λειτουργίες στο φυσιολογικό (Green zone). Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, μεταξύ θύματος και διασώστη δημιουργείται ένας ισχυρός δεσμός, όχι προς την προσωπικότητα του «ήρωα», αλλά ως προς τον σώμα-θεσμό που εκπροσωπεί.

Η παραπάνω επιστημονική άποψη είναι και ο κύριος λόγος ύπαρξης αυτού του ισχυρού δεσμού της κοινωνίας, της γειτονιάς, με την Ομάδα ΔΙΑΣ, στα πλαίσια της ελληνικής πραγματικότητας. Λόγω της φύσης αυτής της ειδικής μονάδος, ως πρώτοι προστρέχοντες στα περιστατικά, έχει βγάλει από δύσκολη θέση χιλιάδες συμπολίτες μας, με επαγγελματισμό και αποτελεσματικότητα. Αν, δε, θελήσουμε να αναζητήσουμε επιχειρησιακές επιτυχίες αυτής της ειδικής μονάδας της ΕΛΑΣ, δεν χρειάζεται πάρα να ανατρέξουμε στα άπειρα δελτία Τύπου της αστυνομίας, για παροχή βοήθειας σε πολίτες, για συλλήψεις κακοποιών με διεθνή εντάλματα σύλληψης, δραπετών από φυλακές, όπως και σωρεία συλλήψεων την στιγμή που συμβαίνουν, λόγω της άμεσης ανταπόκρισης της ΔΙΑΣ.

Δυστυχώς, η μαρμαρωμένη, δυσκίνητη και κωφή πολιτική και φυσική ηγεσία, ανίκανη να ακούσει την κοινωνία, ανίκανη να καταλάβει τις ανάγκες μιας νέας και δύσκολης μορφής εγκληματικότητας, πράττει αλόγιστα, αποψιλώνοντας τη ΔΙΑΣ από προσωπικό (ιστορικό χαμηλό το 2019), αφήνοντάς τη χωρίς ασυρμάτους, χωρίς κράνη, χωρίς αλεξίσφαιρα γιλέκα, χωρίς μηχανές, χωρίς υλικοτεχνικό εξοπλισμό, στηριζόμενη στο υψηλό επιχειρησιακό επίπεδο, φρόνιμα και φιλότιμο των υπηρετούντων.

Στα 10 χρόνια λειτουργίας της η κοινωνία την αγκάλιασε, το έγκλημα την φοβήθηκε, η ηγεσία την υποβάθμισε.  Η νέα φαεινή ιδέα, της καθοδηγούμενης διαχρονικά, αστερόεσσας ηγεσίας, ήταν να καταργήσει το ασυρματικο κέντρο της ΔΙΑΣ εν μέσω της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου στην Αθήνα, εν μέσω εφαρμογής του νέου νομοθετικού πλαισίου (από 1η Ιουλίου σύμπτυξη ποινών κρατουμένων σε καταστήματα κράτησης και αποφυλακίσεις), υπερφορτώνοντας το ήδη απαρχαιωμένο σύστημα διαβιβάσεων της Άμεσης Δράσης με εκατονταδες σήματα ημερησίως, καθιστώντας αδύνατη τη διαχείριση όλων των περιστατικών και δυνάμεων που είναι στο δρόμο από μόνο ένα(!) κέντρο διαβιβάσεων για το κέντρο πόλης των Αθηνών -των εκατομμυρίων πολιτών και τουριστών.

Πότε η πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛΑΣ θα αποφασίσει να εναρμονιστεί με τις νέες ανάγκες που έχουν οι πόλεις μας; Πόσο χρειάζεται να γίνει κατανοητό ότι η αστυνόμευση για να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε ένα αστικό τοπίο που βρήθει από κίνηση οχημάτων, χρειάζεται ευέλικτες μονάδες; Πόσο δύσκολο είναι να γίνει κατανοητό ότι το ζητούμενο για αίσιο τερματισμό ενός περιστατικού είναι η το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση του χρόνου άφιξης των μονάδων αστυνόμευσης;

Είναι επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση της ΔΙΑΣ και της Άμεσης Δράσης γενικότερα με προσωπικό και υλικοτεχνικο εξοπλισμό. Τούτο είναι ευδιάκριτο σε όλους ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς, αλλά όταν η προσωπική ανέλιξη και άνοδος στα ανώτερα στρώματα είναι μοναδική επιδίωξη, η λάμψη των άστρων, των σπαθιών και της φλόγας δημιουργούν υπηρεσιακές παρωπίδες, αφήνοντας να βγάλουν το φίδι από την τρύπα οι μάχιμοι αστυνομικοί του πεζοδρομίου και, εν τέλει, τη νύφη την πληρώνουν πάλι οι πολίτες.

Η ΔΙΑΣ, η υπηρεσία που είναι πρώτη δίπλα στον πολίτη, έχει παγιωμένη τη θέση της στη συνείδηση της κοινωνίας, με περίσσευμα δημοκρατίας, με αποτρεπτική ισχύ και απαράμιλλη αποτελεσματικότητα. Απέναντι σε όλους όσοι θέλουν να διαπραγματευτούν την ασφάλεια των πολιτών, δίπλα σε όλους όσοι χρειάζονται βοήθεια.  Πολλοί άνθρωποι παλεύουν όλη του τη ζωή για να κάνουν τη διαφορά, για τους υπηρετουντες στη ΔΙΑΣ είναι απλά η καθημερινότητά τους…

Σπύρος Λεπίδας

ΔΙΑΣ Αθηνών, μέλος Δ.Σ ΣΕΦΕΑΑ

πηγή: lawandorder.gr