Διατηρείται η αισθητική του ξύλου Βουλιαγμένη

Μπορεί ο «Καλλικράτης» να συνένωσε τρεις Δήμους σε έναν ενιαίο, όμως κάποιες τοπικές ιδιομορφίες, εννέα χρόνια μετά την ενοποίηση, παραμένουν – ευτυχώς – υπαρκτές.

Στην κατηγορία αυτή ανήκει ο ξύλινος αστικός εξοπλισμός που κατά κύριο λόγο υπάρχει στη Βουλιαγμένη. Στάσεις λεωφορείου, πινακίδες οδοσήμανσης και κάγκελα πεζοδρομίων κατασκευάστηκαν προ πολλών ετών και επί διοίκησης Γρηγόρη Κασιδόκωστα από ξύλο, δίνοντας έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στην περιοχή. Απόφαση της σημερινής διοίκησης ήταν να διατηρηθεί ο χαρακτήρας αυτός.
48 νέες στάσεις

Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα εγκατασταθούν σε όλο τον Δήμο νέες ξύλινες στάσεις λεωφορείου, ακολουθώντας όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας αλλά και την εναλλακτική αισθητική που δίνει ένα υλικό που εναρμονίζεται με το περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, η σύμβαση που έχει ήδη υπογραφεί κάνει λόγο για 48 στάσεις λεωφορείου που θα κατασκευαστούν από σουηδικό ξύλο, βαμμένο αποκλειστικά με ασφαλή βερνίκια νερού. Στην οροφή τους θα υπάρχει κόκκινο ρωμαϊκό κεραμίδι, ενώ θα προβλέπεται στην «πλάτη» κάθε στάσης ένα πλαίσιο για την τοποθέτηση χάρτη με τις διαδρομές. Έχουν προβλεφθεί τρεις τύποι στάσεων, ανάλογα με το πλάτος των πεζοδρομίων.

Οδοσήμανση

 

Μια «αθόρυβη» εργασία βρίσκεται παράλληλα σε εξέλιξη από πέρσι στη Βουλιαγμένη. Οι πολύ χαρακτηριστικές ξύλινες ταμπέλες οδοσήμανσης της πόλης αντικαθίστανται σταδιακά με το ίδιο σχέδιο και υλικό. Όπως και κατά την πρώτη τους κατασκευή επί Γρηγόρη Κασιδόκωστα, έτσι και σήμερα κατά την αντικατάστασή τους με νέες από τη διοίκηση Κωνσταντέλλου, οι πινακίδες αυτές κατασκευάζονται στις εγκαταστάσεις του Δήμου, από τον ξυλουργό Πάρη Κάτσικα.

Το λιτό και κομψό σχέδιο παραμένει αναλλοίωτο, ενώ το κόστος για τον Δήμο είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Νίκο Βάση, φέτος τοποθετήθηκαν 75 πινακίδες και άλλες 70 πέρσι, αντικαθιστώντας όσες είχαν πέσει ή φθαρεί πολύ. Καινοτομία είναι ότι οι πινακίδες πλέον αναγράφουν και στην πίσω όψη το όνομα της οδού για μεγαλύτερη πρακτικότητα των οδηγών και διερχομένων αλλά και με λατινικούς χαρακτήρες.

Κάγκελα

 

Ένα τρίτο χαρακτηριστικό στοιχείο του αστικού εξοπλισμού στη Βουλιαγμένη είναι τα ξύλινα χαμηλά κάγκελα στα πεζοδρόμια. Άλλη μια ιδιοτροπία Κασιδόκωστα που εντοπίζεται στους κεντρικούς άξονες της Βουλιαγμένης (παραλιακή λεωφόρο στο ύψος της Ερμού, Παντελεήμονος και Λητούς). Παρόλο που τα κάγκελα αυτά παρουσιάζουν μεγάλες φθορές, τόσο φυσικές όσο και από διάφορα μικροατυχήματα, ποτέ μέχρι πρότινος δεν είχαν αντικατασταθεί. Κι αυτό διότι όπως έγινε αντιληπτό, το ξύλο από το οποίο ήταν κατασκευασμένα ήταν σχετικά δυσεύρετο. Πρόκειται για άγρια καστανιά από τη Χαλκιδική.

Πάντως η δημοτική αρχή προχώρησε στις σχετικές ενέργειες και ήδη έχουν αντικατασταθεί στη Βουλιαγμένη περίπου 3-4 χιλιόμετρα, όπως μας ενημερώνει ο αρμόδιος σύμβουλος, Δημοσθένης Βαμβασάκης. Στον ξύλινο εξοπλισμό του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης περιλαμβάνονται και τα καλάθια απορριμμάτων για τους κοινόχρηστους χώρους. Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, το ξύλινο σχέδιο γενικεύεται στον Δήμο και ήδη έχουν τοποθετηθεί περίπου 200 νέα καλάθια μικρά και μεγάλα σε πάρκα και δρόμους, δίνοντας την ίδια ενιαία και όμορφη εικόνα.

πηγή: dimosiografos.com