ΔΙΗΜΕΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Με την προβολή της ταινίας “Σμύρνη μου αγαπημένη” στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Μίκης Θεοδωράκης του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο της Μιμή Ντενίση, που ιδιαίτερα τις μέρες αυτές είναι αφιερωμένη στην γυναίκα πρόσφυγα, ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι διήμερες εκδηλώσεις του Δήμου αφιερωμένες στις γυναίκες.


Με την παρουσία της Μιμή Ντενίση, την οποία προλόγισε η Αντιδήμαρχος Ισότητας των Φύλων κ. Ειρήνη Στελλάκη, η δημιουργός του θεατρικού έργου που έγινε ταινία, μίλησε για αυτήν την μεγάλη προσπάθεια να προβληθεί την σημερινή εποχή η καταστροφή της Σμύρνης και η προσφυγιά – σε μια πόλη – που πριν 100 χρόνια έγινε οικοδεσπότης όλου αυτού του δράματος που βίωσαν.

ΔΙΗΜΕΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Με την προβολή της ταινίας “Σμύρνη μου αγαπημένη” στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Μίκης Θεοδωράκης του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο της Μιμή Ντενίση, που ιδιαίτερα τις μέρες αυτές είναι αφιερωμένη στην γυναίκα πρόσφυγα, ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι διήμερες εκδηλώσεις του Δήμου αφιερωμένες στις γυναίκες.

Με την παρουσία της Μιμή Ντενίση, την οποία προλόγισε η Αντιδήμαρχος Ισότητας των Φύλων κ. Ειρήνη Στελλάκη, η δημιουργός του θεατρικού έργου που έγινε ταινία, μίλησε για αυτήν την μεγάλη προσπάθεια να προβληθεί την σημερινή εποχή η καταστροφή της Σμύρνης και η προσφυγιά – σε μια πόλη – που πριν 100 χρόνια έγινε οικοδεσπότης όλου αυτού του δράματος που βίωσαν.


Ο Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης κ. Γιάννης Κωνσταντάτος τόνισε στο μήνυμα του:

“Όταν προσκλήθηκα να δω την ταινία ήταν μια συγκινητική στιγμή για μένα, ήταν δύσκολο να προσποιηθώ, τα δάκρυα και ο πόνος στην καρδιά θα μείνουν, δεν θα φύγουν ποτέ ως ανάμνηση της ιστορίας που παρακολούθησα εκείνη τη βραδιά.
Η μέρα σήμερα είναι αφιερωμένη στη γυναίκα πρόσφυγα που βλέπουμε στην Ουκρανία να παίρνει τα παιδιά της αγκαλιά, να προσπαθεί να σωθεί, μια εικόνα που μας γυρνάει πολλές δεκαετίες πίσω, στα σκοτεινά χρόνια όταν είχαμε τόσο την γενοκτονία του Πόντου, αλλά και το ξεριζωμό των Ελλήνων της Ιωνίας. Συγχαίρω την μεγάλη μας ηθοποιό Μιμή Ντενίση”.

Η Μιμή Ντενίση είπε για την ταινία της:

“ Έχω παίξει πολλούς ρόλους ηρωίδας. Πάντα πίστευα ότι η μεγαλύτερη ηρωίδα γυναίκα ήταν η ανώνυμη γυναίκα, αυτή που δεν την ύμνησαν οι συγγραφείς, αυτή που δε ξέρουμε πως την έλεγαν. Αυτή η γυναίκα είναι η Μικρασιάτισσα που έσωσε τα παιδιά της και δημιούργησε πολιτισμό και ζωή όπου και αν κατέφυγε. Δυστυχώς το 2022 μετά από 100 χρόνια οι μανάδες με τα παιδιά στην αγκαλιά που τρέχουν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, μοιάζουν σαν ίδιες με τότε, μόνο τα ρούχα αλλάζουν”.

Ο Πρόεδρος και ιδιοκτήτης του διεθνούς ακτινοβολίας Tanweer Group κ. Joseph Samaan, ο οποίος χρηματοδότησε την ταινία, ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Πριν από 33 χρόνια έζησα και εγώ την προσφυγιά με την εισβολή στο Κουβέιτ.¨Όλα καταστράφηκαν. Βρήκα μια ζεστή αγκαλιά στην Ελλάδα. Έχω γυρίσει λόγω της ταινίας πολλές χώρες και Δήμους στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι οι κάτοικοι εδώ στο Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης είναι από τους πιο δυναμικούς και ενεργητικούς πολίτες που γνώρισα”.

Η μεταφορά της θεατρικής παράστασης «Σμύρνη Μου Αγαπημένη», πήρε σάρκα και οστά στον κινηματογράφο. Μια μεγάλη παραγωγή, που στόχο έχει να αποδώσει φόρο τιμής στα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης και στην οποία συμμετείχε και η Βανέσα Ρεντγκρέιβ.

Την ταινία παρακολούθησαν με απόλυτη προσήλωση και συγκίνηση πολλοί κάτοικοι του Δήμου και όταν ξύπνησαν οι μνήμες των χαμένων πατρίδων ξέσπασαν σε δάκρυα, και κατέληξαν στο τέλος σε ένα θερμό χειροκρότημα.

Με το σύνθημα τιμούμε Γιαγιά, Μάνα, Κόρη, Σύντροφο, Πρόσφυγα – όλες τις Γυναίκες, Πηγή της ζωής, της θυσίας, της δύναμης

Ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης την Τετάρτη βράβευσε τις γυναίκες του Δήμου ,με τις ευχές του Δημάρχου Γιάννη Κωνσταντάτου, για ένα καλύτερο αύριο με ασφάλεια για αυτές, ειρήνη και ευζωία.

Απλές γυναίκες νοσηλεύτριες, εθελόντριες δασοπυρόσβεσης, εργαζόμενες, αλλά και δημοτικές σύμβουλοι, και γυναίκες στελέχη από τις τοπικές κοινότητες, μίλησαν για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα της δουλειάς, αλλά και στα καθήκοντά τους στην οικογενειακή εστία, σαν μαμάδες και σύντροφοι.

Ακολούθησε συναυλία με την Σοφία Τσέρου.

Με μία σειρά από εκδηλώσεις και δράσεις αφιερωμένες στις γυναίκες που δημιουργούν, που εμπνέουν, που αγωνίζονται, που αντεπεξέρχονται σε όλες τις σύγχρονες προκλήσεις, ο Δήμος δεν τις τιμά μόνο με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας αλλά και με σειρά από δράσεις καθημερινά.


Καθημερινές Δράσεις

Με επιστολή του Δημάρχου προς το Υπουργείο Εξωτερικών και την Πρεσβεία της Ουκρανίας γνωστοποιήσαμε πως ο Δήμος μας είναι έτοιμος να φιλοξενήσει συγκεκριμένο αριθμό προσφύγων γυναικόπαιδα και οικογένειες από την Ουκρανία και είμαστε στην διάθεση τους άμεσα και με την βοήθεια και της Lamda Development που θα συνδράμει στην προσπάθεια μας αυτή.

Με αφορμή τα πολλά περιστατικά βίας με θύματα γυναίκες, με πρωτοβουλία του Δήμου σε συνεργασία με την Κίνηση Γυναικών Ελληνικού – Αργυρούπολης και τον Αθλητικό Οργανισμό, πραγματοποιείται το σεμινάριο “STAY AWAY” το οποίο αποτελεί μια εξειδικευμένη θεματική ενότητα στον τομέα της αυτοάμυνας αποκλειστικά εστιασμένη στις γυναίκες. Η ύλη και οι τεχνικές που διδάσκονται στο εν λόγω σεμινάριο, είναι προσαρμοσμένες στο να δώσουν λύσεις πάνω σε καταστάσεις άσκησης ενδοοικογενειακής βίας, απόπειρες βιασμού κ.α

Την ίδια ώρα συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι παρεμβάσεις και οι εργασίες συντήρησης – ανάπλασης στις σχολικές εγκαταστάσεις και τα πάρκα της περιοχής μας, όπου οι μητέρες εξασφαλίζουν ασφαλείς και σύγχρονους χώρους για την εκπαίδευση και διασκέδαση των παιδιών τους.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ