Δικαιωμένος ο Μ. Βαρβιτσιώτης για το νέο νεκροταφείο Γλυφάδας

Με την ευκαιρία των εγκαινίων του νέου Κοιμητηρίου της Γλυφάδας με τα θυρανοίξια που θα γίνουν αύριο 5 Νοεμβρίου 2018 στις 4 το απόγευμα, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έγραψε ένα εκτενέστατο σχόλιο στην προσωπική του σελίδα στο fb. 

Την Δευτέρα αρχίζει επιτέλους να λειτουργεί το νέο κοιμητήριο της Γλυφάδας. Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στην δημοτική αρχή και στον Δήμαρχο Γιώργος Παπανικολάου για το μεγάλο αυτό έργο, όπως και θερμές ευχαριστίες στον μεγάλο δωρητή κ. Θανάση Μαρτίνο που κατασκεύασε την υπέροχη εκκλησία.

 Δεν μπορώ παρά να αισθάνομαι προσωπική δικαίωση γιατί εδώ και χρονια πάλεψα για την συγκεκριμένη λύση.

 Όταν η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου προσπάθησε να δημιουργήσει τετελεσμένα με την δημιουργία ενός αυθαίρετου νεκροταφείου -που δεν μπορούσε να αδειοθοτηθεί και να λειτουργήσει- εναντιώθηκα πλήρως, αναλαμβάνοντας συνειδητά το πολιτικό κόστος, αφού η ανάγκη για ανεύρεση χώρου ταφής αποτελούσε διαχρονικά πάνδημο αίτημα.

 Τελικά εκείνη η λύση κρίθηκε παράνομη με αποτέλεσμα την εκταφή όσων είχαν ενταφιασθεί.

Βαρβιτσιώτης: Από τότε έλεγα πως υπάρχει λύση

Από τότε υποστηρίξαμε με θέρμη την λύση για δημιουργία ενός νέου κοιμητηρίου στο χώρο του στρατοπέδου της Αεροπορίας, όπως και τελικά έγινε.

Έλεγα τότε στη Βουλή στην οποία έφερα πολλές φορές το θέμα:

Παράλληλα, όμως, θέλω να πω ότι ένα παράνομο νεκροταφείο δεν μπορεί σε καμμία περίπτωση, όπως στήθηκε πριν από δεκαπέντε μέρες, να στήνεται σε μία περιοχή που έχει κηρυχθεί αναδασωτέα γιατί κάηκε το 2009, και η γύρω-γύρω περιοχή ξανακάηκε πριν από μερικές μέρες γιατί σε κάποιους άνοιξε η όρεξη της καταπάτησης και σου λένε, «αφού έρχεται ο δήμαρχος και κάνει παράνομα περιφράξεις, ενδεχομένως να μπορούμε να κάνουμε και εμείς». Έτσι ανοίγει η όρεξη των καταπατητών.

Υπάρχουν, όμως, λύσεις. Σε αυτό το πρόβλημα κάποια στιγμή –νομίζω πολύ σύντομα- θα πρέπει να πάρετε αποφάσεις. Πριν από τρία χρόνια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παραχώρησε στο Δήμο Γλυφάδας έκταση ογδόντα στρεμμάτων σε στρατόπεδο της αεροπορίας που βρίσκεται στον Υμηττό για αυτόν το σκοπό, για να ιδρυθεί νεκροταφείο.

Κύριε Υπουργέ, εγώ θα σας καταθέσω, γιατί ξέρω ότι δεν την έχετε υπ’ όψιν σας, την απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυ- νας με την οποία παραχωρείται στο δήμο της Γλυφάδας προς χρήση αυτό το ακίνητο. Νομίζω ότι είναι μία λύση, που άμεσα μπορεί να χωροθετηθεί. Είναι μία λύση στην οποία θα μπορούσατε να προσφύγετε και να φτιάξετε ένα σύγχρονο νεκροταφείο για μία πόλη που σήμερα δεν έχει που να θάψει τους νεκρούς (1/9/11).

Εγώ θεωρώ ότι υπάρχουν εκτάσεις στον Υμηττό, όπως είναι το πρώην στρατόπεδο της αεροπορίας, που θα έπρεπε κάποια στιγμή να πάρετε την πολιτική ευθύνη, ακόμα και με τις διατάξεις που αφορούν τις ειδικές κοινωνικές ανάγκες -και σας δίνει την προστασία ο νόμος- και να χωροθετήσετε ένα νεκροταφείο ούτε σε περιοχές «Natura», που πήγε ο φίλτατος δικός σας δήμαρχος να θάψει ούτε σε αναδασωτέες περιοχές ούτε να βλέπουμε αυτά τα κωμικοτραγικά που έχουμε δει. Βέβαια, ας προχωρήσετε και από τον ΟΡΣΑ, πού θέλετε να χωροθετήσετε επιτέλους τα νε- κροταφεία. Που θέλετε να γίνουν τα νεκροταφεία στην Αττική. (1/2/12)

Θέλω να ευχαριστήσω του συνεργάτες δημοτικούς συμβούλους Stelios Theodosopoulos, Ιωάννης Τζούβελης, Δημήτρης Ακρίβος Giorgos Angelopoulos, Kirkilitsi Marianna, Spiros Dimou, για την στήριξη τους σε αυτό το θέμα

πηγή: vimaonline.gr