Διπλασιάζεται η χρέωση για αναλήψεις σε ΑΤΜ άλλης τράπεζας

Έως τα 3 ευρώ θα ανέλθει το κόστος ανάληψης από ΑΤΜ άλλης τράπεζας για όσους έχουν ελληνικές ή ξένες κάρτες.

Πηγές του κλάδου αναφέρουν στο insider.gr ότι οι συστημικές τράπεζες προσανατολίζονται σε κατάργηση των συμφωνιών για αναλήψεις μέσω ΔΙΑΣ, οι οποίες προέβλεπαν προμήθειες μεταξύ 1,30 έως 2,20 ευρώ:

ατμΗ πολιτική που κερδίζει έδαφος στις τράπεζες είναι να επιβάλλουν μια κοινή τιμολογιακή για χρήση των ΑΤΜ τους από άλλους εκδότες καρτών (issuers), είτε πρόκειται για ελληνική τράπεζα, είτε για ξένη τράπεζα όπως η Revolut, είτε για ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος, όπως είναι η Viva Wallet.

Αυτό το μέτρο εφαρμόζεται ήδη από το καλοκαίρι του 2018 για τους κατόχους ξένων καρτών που επισκέπτονται τη χώρα μας, με την επιβολή της ειδικής προμήθειας direct access fee (daf). Η εν λόγω απόφαση έχει εγείρει θύελλα αντιδράσεων, ιδίως μεταξύ των Fintech και των e-money που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, τα οποία ζητούν ίση μεταχείριση με τις υπόλοιπες τράπεζες.

Το θέμα της τιμολογιακής πολιτικής για τα ΑΤΜ έπεξε ξανά στο τραπέζι μετά την απόφαση της Visa να επιβάλλει μηδενισμό του daf στις ελληνικές τράπεζες από τον ερχόμενο Ιούλιο, όπως αποκάλυψε το insider.gr -μια απόφαση που βρήκε ισχυρές αντιστάσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

«Η τράπεζα που δέχεται την κάρτα στο ΑΤΜ της (acquirer) είναι αυτή που επωμίζεται το κόστος των μετρητών και είναι λογικό να το μετακυλίσει είτε στην τράπεζα έκδοσης της κάρτας (issuer), είτε στον ίδιο τον πελάτη μέσω του daf», αναφέρει υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος. «Για να εφαρμόζουμε μια ενιαία πολιτική, που είναι το ορθό, θα πρέπει να χρεώνουμε την ίδια προμήθεια τον κάτοχο ξένης κάρτας με τον κάτοχο κάρτας άλλης ελληνικής τράπεζας».

Όπως επισημαίνει  η ίδια πηγή, θα πρέπει κατά τη συναλλαγή στο ΑΤΜ, ο πελάτης πρέπει να ενημερώνεται ότι θα επιβαρυνθεί με τις χρεώσεις της τράπεζάς του, όπως γινόταν μέχρι σήμερα στο σύστημα ΔΙΑΣ. «Είναι θέμα του issuer να αποφασίσει εάν θέλει να απορροφήσει την επιπλέον προμήθεια (π.χ. 1,70 ευρώ) πιστώνοντας τον πελάτη της ή μέσω δημερών συμφωνιών με τα δίκτυα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών τραπεζών», καταλήγει.

πηγή: Βάσω Αγγελέτου / insider.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here