Δυσανεξία στη γλουτένη: Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται (φωτο)

Η δυσανεξία στη γλουτένη αποτελεί πλέον αρκετά κοινό πρόβλημα. Χαρακτηρίζεται από ανεπιθύμητες αντιδράσεις στη γλουτένη, μια πρωτεΐνη του ενδοσπερμίου του μαλακού σιταριού, του κριθαριού και της σίκαλης.

Η κοιλιοκάκη είναι η πιο σοβαρή μορφή δυσανεξίας στη γλουτένη. 

Πρόκειται για αυτοάνοση πάθηση που επηρεάζει περίπου το 1% του πληθυσμού και μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες στο πεπτικό σύστημα. Μεγάλο ποσοστό ανθρώπων εμφανίζει πιο ήπια μορφή δυσανεξίας στη γλουτένη που προκαλεί μη ειδικά συμπτώματα τα οποία δεν σχετίζονται όλα με την πέψη.

Τα συμπτώματα αυτά είναι τα παρακάτω:

 

Φούσκωμα: Αν και το φούσκωμα είναι αρκετά κοινό σύμπτωμα, συχνά οφείλεται στη δυσανεξία στη γλουτένη.

 

Διάρροια και δυσκοιλιότητα: Τα άτομα με κοιλιοκάκη εμφανίζουν φλεγμονή στο έντερο μετά την κατανάλωση γλουτένης. Αυτό καταστρέφει την εντερική χλωρίδα και προκαλείται πεπτική δυσφορία και συχνή διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Πάνω από το 50% των ανθρώπων που έχουν ευαισθησία στη γλουτένη, εκδηλώνουν τακτικά διάρροια και περίπου το 25% δυσκοιλιότητα. Οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη μπορεί να έχουν χλωμό δέρμα που οφείλεται σε κακή απορρόφηση θρεπτικών ουσιών. Η συχνή διάρροια μπορεί να προκαλέσει σημαντική απώλεια ηλεκτρολυτών, αφυδάτωση και κόπωση.

 

Κοιλιακό άλγος: Ποσοστό έως και 83% όσων έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, παρουσιάζουν κοιλιακό άλγος και δυσφορία μετά την κατανάλωση τροφών που περιέχουν την πρωτεΐνη.

 

Πονοκέφαλοι: Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη είναι πιο επιρρεπή στις ημικρανίες από εκείνα που δεν έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Εάν έχετε τακτικούς πονοκεφάλους ή ημικρανίες χωρίς προφανή αιτία, είναι πιθανό να έχετε ευαισθησία στη γλουτένη.

 

Αίσθημα κόπωσης: Εάν αισθάνεστε συνεχώς κουρασμένοι, ελέγξτε το ενδεχόμενο δυσανεξίας στη γλουτένη. Μελέτες έχουν δείξει πως 60-82% των ατόμων με δυσανεξία στη γλουτένη εμφανίζουν συχνά σημάδια κόπωσης και κούρασης. Η δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί επίσης να προκαλέσει έλλειψη σιδήρου και αναιμία, η οποία επιτείνει την κούραση.

 

Προβλήματα στο δέρμα: Η ερπητοειδής δερματίτιδα είναι συχνά μια δερματική εκδήλωση της κοιλιοκάκης. Η αποχή από τη γλουτένη έχει θετική επίδραση στη θεραπεία άλλων δερματικών παθήσεων όπως η ψωρίαση, η χρόνια κνίδωση και η γυροειδής αλωπεκία, μια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί τριχόπτωση.

 

Κατάθλιψη: Η κατάθλιψη επηρεάζει περίπου το 6% του πληθυσμού. Οι άνθρωποι με προβλήματα του πεπτικού φαίνεται να είναι πιο επιρρεπείς στο άγχος και στην κατάθλιψη. Στους πάσχοντες από κοιλιοκάκη, η κατάθλιψη πιθανώς οφείλεται στα μη φυσιολογικά επίπεδα σεροτονίνης, που επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, και στις αλλαγές στη χλωρίδα του εντέρου.

πηγή: onmed.gr