Εκατοντάδες κακοποιοί βγαίνουν ξανά στους δρόμους!

Έρχεται μπαράζ αποφυλακίσεων με το νέο «ποινικό» κώδικα 

Τρομάζουν κυριολεκτικά άπαντες οι αλλαγές που φέρνει ο νέος «ποινικός» κώδικας καθώς από την 1η Ιουλίου θα προκαλέσει μπαράζ αποφυλακίσεων εκατοντάδων κακοποιών, οι περισσότεροι εξ αυτών αλλοδαποί, που έχουν καταδικαστεί για σωρεία διαρρήξεων και κλοπών.

Πολλοί αλλοδαποί κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί για κλοπές και διαρρήξεις πρόκειται να αποφυλακιστούν τον επόμενο μήνα κάτι το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλο … «πονοκέφαλο» στην αστυνομία.

Βέβαια ο μεγάλος «πονοκέφαλος» θα πιάσει την ελληνική κοινωνία, όταν όλοι αυτοί οι κακοποιοί θα αφεθούν ελεύθεροι, χωρίς κανένας εκ των αλλοδαπών να απελαθεί.

Αιτία για τον… «πονοκέφαλο» αποτελεί η αναθεώρηση του «ποινικού κώδικα» και συγκεκριμένα του άρθρου 374 που αναφέρεται σε «διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής», σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».

Η συγκεκριμένη αλλαγή έχει σημάνει συναγερμό στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ., καθώς σύμφωνα με ιδιαίτερα μετριοπαθείς εκτιμήσεις αναμένεται το επόμενο διάστημα πάνω από 300 κακοποιοί που είχαν αναπτύξει δράσεις στον νομό Αττικής να βρεθούν εκτός φυλακής.

Την ίδια ώρα άτομα που έχουν διαπράξει κλοπές και έχουν ήδη προφυλακιστεί έχουν ενημερωθεί για τις αλλαγές με συνέπεια οι δικηγόροι τους να έχουν ζητήσει αναβολή προκειμένου να δικαστούν μετά την 1η Ιουλίου οπότε και θα έχει τεθεί σε ισχύ το νέο καθεστώς!

Ο λόγος είναι πολύ «απλός»:

Πριν από την αναθεώρηση του ποινικού κώδικα η κλοπή διώκονταν σε βαθμό κακουργήματος μεταξύ των άλλων στις εξής δύο περιπτώσεις:

  • «α). Αν είχε τελεστεί από δύο οι περισσότερους δράστες που είχαν ενωθεί για να διαπράττουν κλοπές ή ληστείες» και
  • β) «εάν η πράξη τελέστηκε από πρόσωπο που διαπράττει κλοπές ή ληστείες κατ’ επάγγελμα ή κατά συνήθεια ή αν η συνολική αξία των αντικειμένων της κλοπής υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ».
Η παρανοϊκή διάταξη με τα 120.000€!

Με τα νέα δεδομένα καταργούνται οι δύο παραπάνω περιπτώσεις και θέτει ως μόνη προϋπόθεση για την άσκηση κακουργηματικής δίωξης η αξία των κλοπιμαίων να υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ.

Δηλαδή εάν μια συμμορία κακοποιών δεν φτάσει τα 120.000€ αλλά μείνει στα 119.999€ τότε διώκεται για πλημμέλημα!

«Δεν αρκεί να εντοπίσουμε και να ταυτοποιήσουμε το δακτυλικό αποτύπωμα ενός διαρρήκτη π.χ. σε 100 σπίτια για να διωχθεί σε βαθμό κακουργήματος. Η αστυνομία θα πρέπει να αποδείξει ότι η συνολική λεία από τη δράση του να υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ. Διαφορετικά ο ύποπτος θα κατηγορηθεί για πλημμέλημα και την επόμενη μέρα της σύλληψής του θα είναι ελεύθερος», τόνισε αστυνομική πηγή στην «Καθημερινή».

Ο νέος ποινικός κώδικας μάλιστα έχει αναδρομική ισχύ πράγμα που σημαίνει ότι όσοι έχουν καταδικαστεί για κλοπές και διαρρήξεις και εκτίουν ποινές κάθειρξης και όσοι είναι προφυλακισμένοι για ίδια αδικήματα θα βρεθούν εκτός φυλακής.

Παράλληλα περίπου 100 εκκρεμείς δικογραφίες που βρίσκονται στο Εφετείο για κακουργηματικές διώξεις θα φτάσουν στο δικαστήριο στο αμέσως προσεχές διάστημα ως πλημμέλημα.

Οι Γεωργιανοί «πρόσφυγες»

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των τεσσάρων Γεωργιανών «προσφύγων» που είχαν συλληφθεί τον περασμένο Μάρτιο διότι είχαν διαπράξει 28 διαρρήξεις σε σπίτια σε Αθήνα, Νέο Κόσμο, Ταύρο, Πατήσια κτλ.

Στα κρησφύγετα τους είχαν βρεθεί όπλα αλεξίσφαιρα γιλέκα και πολλά διαρρηκτικά εργαλεία εκτός φυσικά από τα κλοπιμαία. Μάλιστα στην επιχείρηση είχε πάρει μέρος και η Europol διότι ένας από τους υπόπτους ήταν μέλος της γεωργιανής μαφίας και έφερε το ψευδώνυμο «Vor V Zakone» (κλέφτης εκτός νόμου).

Μπορεί παρά τα όσα έχουν διαπράξει οι Γεωργιανοί να βρεθούν εκτός φυλακής σε λίγες ημέρες διότι με τον νέο Ποινικό Κώδικα δεν υφίσταται η έννοια της «κατ’ επάγγελμα» τέλεση αξιόποινης πράξης!

Οι εκτιμήσεις της αστυνομίας αναφέρουν πως αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων διαρρήξεων και κλοπών το επόμενο διάστημα.

Επιπλέον γίνεται αναφορά στο ενδεχόμενο πως η περαιτέρω ευνοϊκή ποινική αντιμετώπιση των διαρρηκτών να προσελκύσει στη χώρα μας μέλη ξένων εγκληματικών ομάδων με ειδίκευση στα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας.

Μέλη της γεωργιανής μαφίας δεν έχουν κρύψει ότι επιλέγουν τη χώρα μας λόγω της ευνοϊκής νομοθεσίας!

Να σημειωθεί πως πάλι με τον νέο «εγκληματικό» όπως αποδεικνύεται νέο «ποινικό» κώδικα κανένας αλλοδαπούς ο οποίος έχει διαπράξει έγκλημα στη χώρα μας δεν απελαύνεται.

Φραγή στις άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου

Ο νέος Ποινικός Κώδικας εξάλλου αφαιρεί τη δυνατότητα από τους αστυνομικούς να προβούν σε ειδικές ανακριτικές πράξεις, δηλαδή παρακολουθήσεις για την εξάρθρωση οργανωμένων κυκλωμάτων διαρρηκτών. Και αυτό διότι προϋπόθεση να δοθεί άδεια για παρακολουθήσεις και άρση τηλεφωνικού απορρήτου είναι το αδίκημα να διώκεται σε βαθμό κακουργήματος.

Οι περισσότερες εξιχνιάσεις εγκληματικών οργανώσεων έχουν γίνει μετά από συστηματική παρακολούθηση. Με τα νέα δεδομένα αφαιρείται από την αστυνομία η δυνατότητα να διεξάγει έρευνα εις βάθος για τη δράση των εγκληματικών οργανώσεων.

Αστυνομική πηγή εξήγησε πως… «στο εξής οι κακοποιοί δεν χρειάζεται να κάνουν χρήση του νόμου Παρασκευόπουλου για να αποφυλακιστούν, καθώς δεν θα οδηγούνται ποτέ στη φυλακή».

πηγή: difernews.gr