Διάγγελμα Μητσοτάκη: Σκέψεις για γενικό lockdown ή μόνο στην Αττική

Τα χαρτιά του για την αυστηροποίηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας ανοίγει την Πέμπτη (05.11) ο πρωθυπουργός με έκτακτες ανακοινώσεις που θα κάνει στις 12:00 το μεσημέρι.


Στην ενημέρωση θα είναι παρών και ο λοιμοξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος θα απαντήσει με τον πρωθυπουργό σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης έχε δεχτεί εισηγήσεις για κλιμακωτή αυστηροποίηση των μέτρων, που φτάνει μέχρι και το κλείσιμο σχολείων. Ωστόσο, κάτι τέτοιο προς το παρόν δεν είναι ορατό.


Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές έχει δεχτεί δύο εισηγήσεις στις οποίες καλείται να αποφασίσει. Πρώτο, γενικό lockdown σε όλη τη χώρα ή καραντίνα μόνο στην Αττική.

Κυβερνητικής πηγές, μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων που καθιστά επιβεβλημένη την ανάληψη και την επιβολή επιπλέον περιοριστικών μέτρων. Δεν μπορούμε να βλέπουμε το πρόβλημα να έρχεται. Η κατάσταση εκτιμάται καθημερινά και ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει τα νέα μέτρα».

Η αίσθηση που υπάρχει μετά τις τελευταίες εξελίξεις, είναι πως είναι πολύ πιθανό ο πρωθυπουργός να δεχτεί την εισήγηση για το γενικό lockdown σε όλη τη χώρα.

Δεν αποκλείεται αν παρθεί η απόφαση να… κατέβουν ρολά στη χώρα άμεσα, για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού, τα μέτρα να ξεκινήσουν άμεσα και να ισχύουν από την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου.

Αυξάνονται οι θάνατοι, πάει για νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων η χώρα

Το αρνητικό ρεκόρ της Τρίτης (4.11) με τα 2.166 νέα κρούσματα, αναμένεται να «σπάσει» την Τετάρτη με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως οι αριθμοί θα είναι ιδιαίτερα αυξημένοι. Την ίδια ώρα, έχουν πληθύνει και οι θάνατοι από τον κορονοϊό στην Ελλάδα και αυτό που κάνει την κατάσταση εξαιρετικά ανησυχητική είναι ο μεγάλος αριθμός των διασωλημένων.

Αν οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ αυξηθούν, δεν αποκλείεται να ενισχυθεί η άποψη για το γενικό lockdown και να υπερισχύσει η συγκεκριμένη εισήγηση σε ό,τι αφορά τα μέτρα που θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα δεδομένα έχουν μπει στο «τραπέζι» και σύντομα θα υπάρξουν οριστικές αποφάσεις, τις οποίες θα να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το μεσημέρι της Πέμπτης (5.11).