Έλεγχοι σε Εκκλησίες και αυλές για το Πάσχα – Πότε διπλασιάζονται τα πρόστιμα

Πέντε χιλιάδες αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός για την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων που έχουν αυστηροποιηθεί λόγω του Πάσχα.


Ο φόβος των αρχών και των ειδικών είναι να μην επαναληφθούν και σήμερα εικόνες που είδαμε τις προηγούμενες ημέρες, μεγάλες ουρές σε σούπερ μάρκετ, χρήση κωδικών μετακίνησης χωρίς σοβαρό λόγο, συναθροίσεις κοντά σε εκκλησίες.

Κρίσιμο είναι τι θα γίνει την Κυριακή του Πάσχα, καθώς εκτιμάται ότι αρκετοί πολίτες θα επιχειρήσουν να μεταβούν σε συγκεντρώσεις σε σπίτια και αυλές.

Σε αυτό το πλαίσιο, από τις 9 απόψε το βράδυ οπότε και κλείνουν τα καταστήματα έως και τα μεσάνυχτα της Δευτέρας του Πάσχα τα πρόστιμα για τις άσκοπες μετακινήσεις θα είναι διπλάσια και οι έλεγχοι εντατικοί και εξονυχιστικοί.


Ειδικότερα σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ, για το χρονικό διάστημα από το Μεγάλο Σάββατο, 18 Απριλίου 2020 και ώρα 21:00 έως και τη Δευτέρα του Πάσχα, 20 Απριλίου 2020 και ώρα 23:59, στα πρόσωπα που παραβιάζουν με τη χρήση οχήματος τις διατάξεις της ΚΥΑ «Επιβολή του μέτρου της προσωρινής κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19» επιβάλλονται τα εξής πρόστιμα:

α) στον οδηγό του οχήματος διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ, και στον τυχόν συνοδηγό, καθώς και άλλο επιβάτη αυτού διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ για κάθε παράβαση, καθώς και

β) το διοικητικό μέτρο της επιτόπου αφαίρεσης της άδειας κυκλοφορίας με τις κρατικές πινακίδες του οχήματος για εξήντα (60) ημέρες, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 103 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως ισχύει. Ειδικώς για το ανωτέρω χρονικό διάστημα η μετακίνηση της περ. (ε) της παρ. 2 του πρώτου άρθρου της υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π οικ.20036/22.3.2020 κοινής υπουργικής απόφασης επιτρέπεται μόνο με τον οδηγό και έως έναν επιβάτη, χωρίς να εφαρμόζονται οι εξαιρέσεις της παρ. 5 του πρώτου άρθρου της ίδιας απόφασης, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου μόνου της υπ’ αρ. 20797/26.3.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών. Δεν θίγονται από την εφαρμογή του παρόντος οι τυχόν προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι την Κυριακή του Πάσχα, δεν απαγορεύεται το ψήσιμο του οβελία, αυτό που απαγορεύεται είναι ο συνωστισμός και οι άσκοπες μετακινήσεις, όπως διευκρίνισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υφυπουργός προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου.