Εμπλοκή με το επίδομα ενοικίου 2019 λόγω νόμου Κατσέλη

Επίδομα ενοικίου 2019: Θολό παραμένει το τοπίο για το ποιοι τελικά θα είναι οι δικαιούχοι του επιδόματος καθώς σημαντικό ρόλο φαίνεται ότι παίζει ο νόμος Κατσέλη.

Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Εργασίας το θέμα για το επίδομα ενοικίου 2019 δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα γιατί δεν έχει επιλυθεί με τους δανειστές το θέμα του Νόμου Κατσέλη και της δίμηνης παράτασης του.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες του dikaiologitika.gr εάν οι δανειστές δεν αποδεχθούν τον Νόμο Κατσέλη, ο οποίος λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου τότε η κυβέρνηση θα εντάξει μέρος των υπαχθέντων στον νόμο στο επίδομα ενοικίου.

Με την προοπτική αυτή δεν αποκλείεται το επίδομα ενοικίου να το πάρουν και όσοι έχουν καταναλωτικά δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η απαιτούμενη ΚΥΑ είναι έτοιμη από την αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Θεανώ Φωτίου. Έτσι το οικονομικό επιτελείο μετρά και ξαναμετρά τους δικαιούχους, ψάχνοντας τελικά εάν οι δυο παροχές θα είναι ξεχωριστές ή θα τεθούν σε ένα ενιαίο μηχανισμό.

Οι διαπραγματεύσεις πάντως για τον Νόμο Κατσέλη θα ξεκινήσουν όταν έρθουν οι δανειστές στη χώρα μας περί τα μέσα Ιανουαρίου.

Ωστόσο η καταβολή του επιδόματος ενοικίου θα έχει αναδρομική ισχύ από 1.1.2019.

Το επίδομα στέγασης αποτελεί μια σημαντική ελάφρυνση στο εισόδημά των περίπου 300.000 οικογενειών. Θα τους χορηγηθεί ένα ποσό που κυμαίνεται από 70 – 210 ευρώ το μήνα (840 – 2.500 ευρώ τον χρόνο), με εισοδηματικά κριτήρια. Στους δικαιούχους συγκαταλέγονται σίγουρα οικογένειες που βρίσκονται στο ενοίκιο ή επιβαρύνονται με στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας και εξετάζεται να ενταχθούν και μέρος αυτών που έχουν καταναλωτικό δάνειο με υποθήκη πρώτης κατοικίας. Τα εισοδηματικά κριτήρια ένταξης αναμένεται να ξεκινούν από περίπου 7.000 ευρώ το έτος, για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και να κλιμακώνονται έως τα 21.000 ευρώ. Θα ισχύουν επίσης περιουσιακά κριτήρια (ακίνητη περιουσία και καταθέσεις), κριτήρια διαμονής στην επικράτεια, πολυτελούς διαβίωσης, ασφαλιστικής κάλυψης και οικογενειακής κατάστασης.

Η κλιμάκωση που επιλέχθηκε ως προς το ύψος του επιδόματος, δίνει έμφαση στο παιδί, το οποίο αντιμετωπίζεται ως ενήλικας, με προφανή στόχο να προωθηθεί και η γεννητικότητα :

  • – Για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 70 ευρώ το μήνα,
  • – Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού, ενήλικο ή ανήλικο προσαύξηση κατά 1/2, δηλαδή κατά 35 ευρώ το μήνα.

Ειδική μέριμνα υπάρχει για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, αφού για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ το μήνα.

Το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ.

Οι αιτήσεις θα γίνονται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που είναι ήδη έτοιμη και είναι παρόμοια με αυτήν του Κοινωνικού Μερίσματος και του ΚΕΑ. Το υπουργείο Εργασίας βρίσκεται σε συνεργασία με κλιμάκια από τις τράπεζες για τις τεχνικές λεπτομέρειες των διασταυρώσεων που απαιτούνται στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Στην περίπτωση του δανειολήπτη άλλωστε, το ποσό του επιδόματος θα πιστώνεται στον λογαριασμό που συνδέεται με το δάνειο πρώτης κατοικίας. Μέσω της ίδιας πλατφόρμας θα διεξάγονται και οι απαραίτητες διασταυρώσεις για τα μισθωτήρια συμβόλαια με χρήση στοιχείων του Taxisnet.

πηγή: Αλεξάνδρα Κλειδαρά / dikaiologitika.gr