Ένα δάκρυ για ένα αγόρι χωρίς όνομα και ένα σκίτσο που συγκλονίζει

Η Κριστίνα Κατανέο είναι ιατροδικαστής στο Μιλάνο. Από το «τραπέζι» της στην ιατροδικαστική υπηρεσία τα τελευταία χρόνια έχουν περάσει εκατοντάδες από τα θύματα της Μεσογείου. Μετανάστες που έπαιξαν την ζωή τους κορώνα γράμματα, μπήκαν στις βάρκες με την ελπίδα να φτάσουν στη «γη της Επαγγελίας», την Ευρώπη. Δυστυχώς, η Μεσόγειος θάλασσα έχει γίνει υγρός τάφος για χιλιάδες ανθρώπους που τελικά δεν τα κατάφεραν.

Στις 18 Απριλίου του 2015, 528 άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί από ένα τραγικό ναυάγιο, λίγο έξω από  τις ακτές της Ιταλίας, και χιλιάδες είχαν κριθεί αγνοούμενοι. Εκτιμάται ότι οι θάνατοι από το ναυάγιο εκείνο φτάνουν έως και τους 900. Χάρη στην τεράστια δουλειά που έκαναν η Κριστίνα Κατανέο και η ομάδα της στην ιατροδικαστική υπηρεσία του Μιλάνου αναγνωρίστηκαν τελικά όλα τα θύματα.

Ανάμεσα στα θύματα ήταν και ένα αγόρι αγνώστων στοιχείων, 14 ετών. Όταν η Κατανέο έφτασε στη σορό του μικρού αγοριού άρχισε να ψάχνει σπιθαμή προς σπιθαμή όλο του το σώμα, αλλά και τα ρούχα για να βρει κάποιο στοιχείο που θα την οδηγούσε στην ταυτότητά του. Τότε η γιατρός ήρθε αντιμέτωπη με μια συγκλονιστική αποκάλυψη.

Ο 14χρονος φορούσε τζιν, γιλέκο, σακάκι και πουκάμισο. Δεν είχε χρήματα, ούτε έγγραφα. Είχε όμως ράψει προσεκτικά στο μπουφάν του τον έλεγχό του από το σχολείο. Οι βαθμοί του στα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες (όσα κατάφερε να διαβάσει η ιατροδικαστής από το χαρτί) ήταν άριστοι. Ο 14χρονος από το Μάλι είχε πάρει μαζί του τον έλεγχο από το σχολείο του που αποδείκνυε πόσο καλός μαθητής ήταν. Το αγόρι ήλπιζε ότι αυτό το χαρτί θα του προσφέρει ένα καλύτερο μέλλον μέσα από ένα ιταλικό ή ευρωπαϊκό σχολείο. Άλλωστε, αυτή ήταν όλη του η περιουσία.

                           Η ιατροδικαστής συγκλονισμένη από την ιστορία του αγοριού αλλά και από άλλες οικογενειακές τραγωδίες που ανακάλυψε μέχρι να αναγνωριστούν όλες οι σοροί, αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο το Naufraghi senza volto (Απρόσωπα ναυάγια). Ο γνωστός σκιτσογράφος Makkox έφτιαξε γι’ αυτή την ιστορία ένα σκίτσο που έχει κατακλύσει τα social media τις τελευταίες μέρες. Το σκίτσο δείχνει το 14χρονο αγόρι από το Μάλι καθισμένο στο βυθό της Μεσογείου να δείχνει τον έλεγχό του σε ένα χταπόδι και έναν καρχαρία και εκείνα να του δίνουν συγχαρητήρια για τους βαθμούς του.

πηγή: Κία Παπαδοπούλου / all4z.gr