Ένα μακάβριο εύρημα «στοιχειώνει» το Βατικανό μετά από 35 χρόνια

Όχι δεν είναι σενάριο ταινίας του Νταν… Μπράουν είναι το θέμα που απασχολεί την Ιταλία τις τελευταίες δύο ημέρες.

Μία υπόθεση που έχει «στοιχειώσει» την ιταλική κοινή γνώμη και τη Αγία Έδρα είναι η εξαφάνιση μίας 15χρονης κοπέλας, κόρης υπαλλήλου του Βατικανού, το 1983. Η Εμανουέλα Ορλάντι εξαφανίστηκε όταν έφυγε από το σπίτι της στο Βατικανό για να πάει σε μάθημα μουσικής στη Ρώμη. Από το 1983 μέχρι σήμερα η υπόθεση έχει σχετιστεί με διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, από προσπάθεια δολοφονίας του Πάπα Παύλου έως και το οικονομικό σκάνδαλο της τράπεζας του Βατικανού.

Μάλιστα, η τελευταία φορά που η υπόθεση Ορλάντι απασχόλησε την ιταλική κοινή γνώμη ήταν το 2012, όταν πραγματοποιήθηκε εκταφή του πτώματος διάσημου μαφιόζου στην προσπάθεια να βρεθεί σύνδεση με το εξαφανισμένο κορίτσι.

Πριν από λίγο καιρό Ιταλός ερευνητής προκάλεσε ξανά το ενδιαφέρον εκδίδοντας ένα έγγραφο πέντε σελίδων που είχε κλαπεί από το Βατικανό και το οποίο άφηνε υπόνοιες για εμπλοκή της Αγίας Έδρας στην εξαφάνιση της Ορλάντι. Το έγγραφο φέρεται να είχε γραφτεί από έναν καρδινάλιο και φέρεται να περιείχε τα έξοδα για την συντήρηση της Ορλάντι μετά την απαγωγή της.

Εκείνο, όμως, που προκάλεσε νέα «φρενίτιδα» ήταν το γεγονός ότι το Βατικανό ζήτησε την αρωγή εισαγγελέα για τα οστά που βρέθηκαν.

Οι δικηγόροι της οικογένειας Ορλάντι πιέζουν αφόρητα τις εισαγγελικές αρχές και το Βατικανό ώστε να δώσουν στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με τα κομμάτια οστών που έχουν βρεθεί.

Σύμφωνα, πάντως, με το πρακτορείο ANSA οι εισαγγελείς εξετάζουν το ενδεχόμενο τα οστά να ανήκουν σε μία άλλη 15χρονη, την Μιρέλα Γκρέγκορι Σκρο, η οποία εξαφανίστηκε περίπου έναν μήνα πριν την Εμανουέλα Ορλάντι. Σημειώνουν, ωστόσο ότι οι ανακοινώσεις από το Βατικανό δεν προσφέρουν πολλές πληροφορίες.

«Ζητάμε από τους εισαγγελείς και την Αγία Έδρα να μας απαντήσουν πώς εντοπίστηκαν τα οστά και τι σχέση μπορεί να υπάρχει με τις εξαφανίσεις των δύο κοριτσιών» τονίζει η δικηγόρος Λάουρα Σκρο.

Οι εξαφανίσεις των δύο κοριτσιών δεν έχουν ποτέ συσχετιστεί, ενώ η υπόθεση Ορλάντι είχε πάρει μεγαλύτερη δημοσιότητα εξαιτίας της σύνδεσης του πατέρα της με το Βατικανό.

Ειδικοί, πάντως, επισημαίνουν ότι τις επόμενες δέκα ημέρες θα αποσαφηνιστεί εάν μπορεί να εξαχθεί DNA από τα οστά για να διερευνηθεί.

πηγή: efsyn.gr