Κορονοϊος: Τα 121 έφτασαν τα θύματα στην Ελλάδα- 156 τα νέα κρούσματα

Τον απολογισμό του 24ωρου για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα παρουσίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας το απόγευμα της Τρίτης.


Τα στοιχεία από τον τελευταίο απολογισμό για την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα παρουσίασε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ Σωτήρης Τσιόδρας. Όπως ανακοίνωσε, τα νέα κρούσματα είναι 156 με τον συνολικό αριθμό να διαμορφώνεται πλέον σε 2.401. Στα νέα κρούσματα περιλαμβάνονται ωστόσο τα 150 κροούσματα από την δομή φιλοξενίας μεταναστών στο Κρανίδι, τα οποία είχαν ανακοινωθεί και νωρίτερα. Επίσης, πέντε ακόμη θάνατοι αποδίδονται στον Covid-19 το τελευταίο 24ωρο, με το σύνολο των νεκρών στη χώρα μας να φτάνει, πλέον, τους 121. Οι 59 διασωληνωμένοι, 46 έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ, 121 θάνατοι συνολικά στη χώρα. Έχουν ελεγχεί 55.666 κλινικά δείγματα.


Τσιόδρας για θάνατο νέου ατόμου

Σχετικά με τον θάνατο του 35χρονου ο καθηγητής λοιμοξιωλογίας ανέφερε ότι «Οι ζωές που κερδίσαμε δεν φαίνονται και ο τρόπος που τα έχουμε καταφέρει μου δίνει τη δύναμη να συνεχίσω. Ο θανατος ενος νέου ανθρώπου δεν κατανοείται και δεν χωνεύεται. Παραμένει το ερώτημα τι συμβαίνει με τέτοιους θανάτους¨” και συμπλήρωσε ο κ.Τσιόδρας: ” Οι νέοι ενήλικες έχουν ήπια κλινική εικόνα σε σχέση με ηλικιωμένους, αλλά δυστυχώς καταγράφονται και θάνατοι χωρίς να έχουν κάποιο άλλο πρόβλημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις αποκαλύπτονται υποκείμενα νοσήματα, σε άλλες παραμένουμε με το ερωτηματικό. Ο έρπης είναι από τις λοιμώξεις που κάποιος την περνάει ελαφρά αλλά σε κάποιους προκαλεί εγκεφαλίτιδα με σοβαρες επιπλοκές και θάνατο. Σε κάποιες περιπτώσεις ανακαλύπτεται υποκείμενο νόσημα που δεν είχε διαγνωστεί. Σε κάποιες άλλες μένουμε με την απορία».


Σχολεία

Τσιόδρας: H επιστημονική μας επιτροπή θα εισηγηθεί στο υπουργείο και για αυτό το θέμα. «Τα παιδιά είναι ευτυχώς στις μη ευπαθείς ομάδες», σημείωσε σχετικά ο κ. καθηγητής, αναφέροντας πως η επόμενη ημέρα και στην εκπαιδευτική κοινότητα θα περιλαμβάνει την «σχολαστική επιτήρηση της υγείας μας και αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής».


Χαλάρωση των μέτρων

Τσιόδρας: “Πριν μιλήσω με αισιοδοξία θέλω να ζητήσω μια μικρή συγγνώμη, όπως κι εγώ ετσι κ εσεις αισθανόμαστε θλίψη και σύγχυση. Σε όλες τις στρατηγικές υπάρχει μια αβεβαιότητα. Το σημαντικό είναι οι ζωές που κερδήθηκαν και γλυτώσαμε τα χειρότερα. Εξακολουθούμε να πηγαίνουμε καλα και οφείλεται στη συμπεριφορά όλων μας. Θα γίνει η χαλάρωση των μέτρων σταδιακά και με προσοχή. Δεν θα θέλαμε να ανακάμψει η πανδημία μετά από μια τοσο πετυχημένη πορεία ακόμη και με πάνω από 100 νεκρούς είναι μια παγκόσμια επιτυχία”.


Ερωτηθείς σχετικά με την εξάπλωση του ιού μέσω των κλιματιστικών ο κ.Τσιόδρας είπε ότι υπάρχουν τέτοιες αναφορές, ενώ σε περιπτώσεις κρουσμάτων η δειγματοληψία έχει δείξει ότι ο ιός κυκλοφορούσε και στα κλιματιστικά. «Εγώ προτιμώ να ανοίγω το παραθυράκι», είπε χαρακτηριστικά.