Ενθρονίστηκε ο Μητροπολίτης Γλυφάδας, Αντώνιος (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

«Αποστέλλομαι από την Εκκλησία να γίνω άγγελος ειρήνης και πηγή γαλήνης για τις ταραγμένες από οποιαδήποτε αιτία ψυχές». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται την αποστολή του, ο νέος μητροπολίτης Γλυφάδας Αντώνιος κατά την τελετή ενθρόνισης του στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Γλυφάδας.

Κατά την τελετή της ενθρόνισης ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος απευθυνόμενος στο νέο Μητροπολίτη Γλυφάδας κ. Αντώνιο ανέφερε με έμφαση: «Σε προίκισε ο Θεός με πολλά τάλαντα τα οποία εσύ καλλιέργησες και τα ανέπτυξες για το κοινό καλό», ενώ συνέχισε λέγοντας για το νέο Μητροπολίτη Γλυφάδας ότι, «Είναι πολύ ικανός ως Διευθυντής Οικονομικών της Εκκλησίας, ενώ πρέπει να εναποθέτει στην Αγία Τράπεζα τις χαρές αλλά και τις δυσκολίες». Από την πλευρά του ο νέος Μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Αντώνιος είπε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, «Η Αρχιερωσύνη είναι Σταυρός και Γολγοθάς. Όπως σταυρώθηκε ο Χριστός έτσι σταυρώνεται και ο δούλος του Θεού, ο Επίσκοπος».

Εμφανώς συγκινημένος, ο δεύτερος Μητροπολίτης στην ιστορία της Μητροπόλεως Γλυφάδας, ανέβηκε στον θρόνο του καθεδρικού Ναού ενώπιον του Αρχιεπισκόπου, μεγάλης μερίδας Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος αλλά και των τοπικών αρχών που επευφημούσαν το «Άξιος» κάθε φορά που ακουγόταν το όνομα του κατά τη διάρκεια της τελετής.

«Η όποια εξουσία του Επισκόπου δεν είναι κοσμική, αλλά καθαρά πνευματική» υποστήριξε στην ομιλία του ο μητροπολίτης Αντώνιος τονίζοντας πως «ο αληθινός αρχιερεύς, έστω και αν λιθοβολείται, έστω και αν σταυρώνεται, κηρύσσει πάντοτε την αλήθεια˙ γιατί μόνον η αλήθεια ελευθερώνει τον άνθρωπο».

ΠΕΝΤΕ ΑΞΟΝΕΣ

Όπως είπε κατά τον επιβατήριο λόγο του ο μητροπολίτης Γλυφάδας, η διακονία του θα κινηθεί σε πέντε βασικούς άξονες:

«1. Διαφύλαξις της Ορθοδόξου πίστεως.
2. Πιστότητα στην Ορθόδοξη Εκκλησία, και υπακοή στον συνοδικό θεσμό της Εκκλησίας
3. Διδασκαλία με θεολογικό λόγο, σοβαρό και σύγχρονο, όχι λαικιστικό, που αποβλέπει σε εξωτερικές εντυπώσεις, ούτε με φανατισμούς και απολυτοποιήσεις ωρισμένων πλευρών.
4. Αγάπη και στήριξις των Συμπρεσβυτέρων μου, εφ’ όσον βεβαίως και εκείνοι αγωνίζονται τον καλόν αγώνα της πίστεως.
5. Αξιοποίησις των χαρισμάτων των λαικών μελών του Σώματος του Χριστού και ενεργοποίησης τους στην εκκλησιαστική μας Κοινότητα».

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕ ΑΔΙΚΟΥΝ

Κατά τα διάρκεια της ομιλίας του ο νέος μητροπολίτης Γλυφάδας αναφέρθηκε χωρίς να κατονομάσει σε εκείνους που αρνούνται να δεχθούν την εκλογή του, με πρώτο τον Δήμαρχο Βουλιαγμένης ο οποίος δεν παρέστη στην τελετή.

«Θα ήθελα να εκφράσω τις βαθύτατες ευχαριστίες μου σε όσους με θλίβουν και με αδικούν, διότι με τον τρόπο τους με ευεργετούν, εφ’ όσον με ωθούν να αγωνίζωμαι περισσότερο στην μακροθυμία, την υπομονή, την συγχωρητικότητα, την ταπείνωση, την αγάπη και κυρίως στην προσευχή για να ειρηνεύση ο Θεός τις καρδιές τους, να τους φωτίση να κατανοήσουν τα σφάλματά τους και να τους ελεήση» είπε με νόημα ο μητροπολίτης.

Συμπλήρωσε δε πως «Ως δούλος Ιησού Χριστού ακολουθώ το παράδειγμα Εκείνου, που όταν αντιμετώπισε όλη την ανθρωπίνη κακία » λοιδορούμενος ουκ αντελοιδώρει» (Α΄ Πετρ. 2,23), αλλά και θερμά Τον ικετεύω «ρύσαί με εκ των καταδιωκόντων με» (Ψαλμ. 141, 7) και «φύλαξόν με από παγίδος, ης συνεστήσαντό μοι» (Ψαλμ. 140, 9), διότι Συ είσαι ο υπερασπιστής, η ελπίδα, η καταφυγή και η σκέπη μου, Κύριε».

Φωτογραφίες: Paris Sarrikostas

πηγές:  vimaorthodoxias.gr / orthodoxianewsagency.gr