Εντός εξαμήνου θέλει η κυβέρνηση να αρχίσουν τα έργα στο Ελληνικό

Εντός του επόμενου εξαμήνου θα ήθελε η κυβέρνηση να αρχίσουν τα κατασκευαστικά έργα για την αξιοποίηση του Ελληνικού, όπως δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Νωρίς το μεσημέρι ολοκληρώθηκε ομαλά η επιχείρηση της Αστυνομίας για την εκκένωση των χώρων και των κτηρίων του πρώην αεροδρομίου από πρόσφυγες και μετανάστες.
Στο πλαίσιο του Μνημονίου, η Ελλάδα έχει παραχωρήσει έκταση περίπου 6.200 στρεμμάτων για αξιοποίηση από επενδυτικό σχήμα του οποίου ηγείται η Lamda Development.
Το κονσόρτσιουμ, που στηρίζεται μεταξύ άλλων από την κινεζική Fosun, σχεδιάζει να επενδύσει 8 δισεκατομμύρια ευρώ ώστε να αναμορφώσει την έκταση σε πολυτελές θέρετρο, με πληθώρα εγκαταστάσεων φιλοξενίας και αναψυχής.
Με βάση τον σχεδιασμό της Lamda, τα έργα θα δημιουργήσουν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Μολονότι η επικαιροποιημένη σύμβαση ανάμεσα στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και τους επενδυτές έχει εγκριθεί από τη Βουλή εδώ κι εννιά μήνες, η έναρξη των εργασιών αξιοποίησης έχει καθυστερήσει λόγω διάφορων γραφειοκρατικών εμποδίων.
Πολλές εκκρεμότητες
Εκτός από τις καθυστερήσεις που οφείλονται στον χαρακτηρισμό της έκτασης από το αρμόδειο δασαρχείο, υπάρχουν κι άλλες, σημαντικές εκκρεμότητες που προκαλούν καθυστερήσεις.
Μία από αυτές, αφορά στη μετεγκατάσταση του αμαξοστασίου της ΟΣΥ, έκτασης 80 περίπου στρεμμάτων. Για το θέμα αυτό μάλιστα, το υπουργείο Υποδομών δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα παρά το γεγονός ότι η ΟΣΥ έχει συντάξει σχετική μελέτη και την παρέδωσε στο υπουργείο τον Μάρτιο του 2016.
Οι καθυστερήσεις έχουν μάλιστα προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στο γραφείο του πρωθυπουργού, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ.
Στο τελευταίο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής αποφασίστηκε να υπογραφεί συμφωνία μεταξύ της Ελληνικόν Α.Ε. και του υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να καθοριστούν οι διαδικασίες για την ανάδειξη αρχαιοτήτων, δίχως να καθυστερήσει περαιτέρω η υλοποίηση της επένδυσης.
Ένα ακόμα ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα, αφορά στη χωροθέτηση μονάδας απορριμμάτων για τους δήμους της περιοχής, καθώς ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης διαχειρίζεται τα απορρίμματά του σε χώρο εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου.
Για το θέμα των απορριμμάτων δεν έχει συμβεί επίσης απολύτως τίποτα, παρά το γεγονός πως ο κ. Φλαμπουράρης έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους δημάρχους της περιοχής για το θέμα αυτό από το περασμένο φθινόπωρο.
Πηγή : Glyfada24.gr