Εντυπωσιάζει ο νέος φωτισμός στο Καλλιμάρμαρο

Τρεις χιλιάδες εξακόσια σώματα led, φωτίζουν πλέον το πιο εμβληματικό στάδιο του Αθλητισμού – Οι νέοι προβολείς έχουν διαφορετικές μοίρες στόχευσης προκειμένου να αναδειχθεί το πεντελικό μάρμαρο, καθώς πρόκειται για το μοναδικό μαρμάρινο στάδιο στον κόσμο.


Εξήντα νέες συστοιχίες, με τρεις χιλιάδες εξακόσια σώματα led, φωτίζουν πλέον το πιο εμβληματικό στάδιο του Αθλητισμού, το Καλλιμάρμαρο. Για πρώτη φορά, ο φωτισμός σε μνημείο προσαρμόζεται. Aπό ψυχρός γίνεται θερμός, όσο «βαθαίνει» το σκοτάδι.

«Ήταν μεγάλη πρόκληση, γιατί είναι ένα σπουδαίο μνημείο» λέει στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο σχεδιαστής του φωτισμού, Γιώργος Τέλλος και συνεχίζει: «Είναι ένα μνημείο το οποίο έχει την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στη χώρα. Ακόμα μεγαλύτερη και από την Ακρόπολη. Είναι προσβάσιμο γιατί ο κόσμος περνάει όπως και να έχει».

Η μελέτη ξεκίνησε πριν από έξι μήνες με εντολή της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής αφού ο παλιός εξοπλισμός είχε αρχίσει να φθείρεται. Εκτός αυτού, με τους νέους προβολείς, η φωτορύπανση μειώθηκε κατά 70%-80% και επιτεύχθηκε εξοικονόμηση ενέργειας κατά 50%. Επίσης, από εδώ και στο εξής, θα φωτίζονται και τα δέντρα του Αρδηττού που βρίσκονται στην κορυφή του σταδίου.

Οι νέοι προβολείς έχουν διαφορετικές μοίρες στόχευσης προκειμένου να αναδειχθεί το πεντελικό μάρμαρο, καθώς πρόκειται για το μοναδικό μαρμάρινο στάδιο στον κόσμο. Το στάδιο αποτελεί Παγκόσμιο σύμβολο του Αθλητισμού αφού εδώ έγιναν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες, το 1896.

Στην εκδήλωση για τη φωταγώγηση του μνημείου βρέθηκε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας. Τα εγκαίνια έγιναν παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρου Καπράλου.

Την εκδήλωση «άνοιξε» η μουσικός Μόνικα και παρουσίασε ο Αλέξης Κωστάλας. Ο αριθμός των ατόμων που παρεβρέθηκαν στο Στάδιο ήταν περιορισμένος λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων που επιβάλλει η πανδημία.

Στα άμεσα σχέδια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής είναι ο φωτισμός του στίβου και της πλατείας του Καλλιμάρμαρου.

Νωρίτερα, με αφορμή την αναβάθμιση του Παναθηναϊκού Σταδίου, ο κ. Κώστας Μπακογιάννης απένειμε στον κ. Τόμας Μπαχ το Μετάλλιο της Πόλης των Αθηνών. Μια παρασημοφόρηση που έγινε σε αναγνώριση της συνεχούς προσφοράς του στην προαγωγή του αθλητισμού και της συμβολής του στην ανάδειξη των θεμελιωδών αξιών, αρχών και ιδεωδών του Ολυμπιακού πνεύματος.

Στην προσφώνησή του ο κ. Μπακογιάννης είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Στη σημερινή αυτή τελετή τιμούμε τόσο το πρόσωπό σας, όσο και τις μακροχρόνιες και σημαντικές σας προσπάθειες για την επιτυχημένη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Ως χρυσός Ολυμπιονίκης στο ευγενές άθλημα της ξιφασκίας, συνδεθήκατε, αναμφίβολα, ακόμα περισσότερο με το ολυμπιακό ιδεώδες και είστε ο πρώτος χρυσός Ολυμπιονίκης που αναδεικνύεται Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής».

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος της Αθήνας εξήρε την προσωπικότητα του κ. Μπάχ και την προσφορά του στον αθλητισμό τονίζοντας ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει στο ενεργητικό του σημαντικές επιτυχίες σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. «Έχετε μεγάλη εμπειρία και πλήθος διακρίσεων και αυτό που έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία είναι ότι εμπνέετε τον σεβασμό και την εκτίμηση προς το πρόσωπό σας. Από την είσοδό σας στον χώρο του αθλητισμού αλλά και καθ’ όλη την επαγγελματική σας σταδιοδρομία, αντιμετωπίσατε προκλήσεις και προβλήματα, επιδεικνύοντας πάντοτε την ίδια δέσμευση στις αρχές και τα πιστεύω σας. Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι καθ’ όλη την διάρκεια της Προεδρίας σας, έχετε συμβάλει τα μέγιστα ώστε οι Ολυμπιακοί Αγώνες να έρχονται ολοένα και πιο κοντά στις ρίζες τους, στις αρχές και τις αξίες του Ολυμπισμού. Άλλωστε, η νέα γενιά πρέπει να εμπνέεται περισσότερο και να στηρίζεται μέσα από τον Ολυμπισμό. Το «ευ αγωνίζεσθαι» και το «αἰὲν ἀριστεύειν» είναι πολύτιμα όχι μόνο για την Ελλάδα και τους Έλληνες, αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα», ανέφερε, μεταξύ άλλων ο Κώστας Μπακογιάννης.

Αναφερόμενος στον νέο ανανεωμένο φωτισμό του Παναθηναϊκού Σταδίου, ο Δήμαρχος της Αθήνας, αφού ευχαρίστησε την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για την πολύτιμη συμβολή της, επισήμανε ότι πρόκειται για ένα έργο αναβάθμισης, τόσο για το ίδιο το Καλλιμάρμαρο, όσο και για την Αθήνα. «Είμαστε ενθουσιασμένοι, καθώς κι εμείς εδώ στο Δήμο επενδύουμε πολύ στο να φωτίσουμε κάθε γωνιά της πόλης. Γιατί το φως ενθαρρύνει τη ζωή και διώχνει το φόβο και την ανασφάλεια. Η πόλη αλλάζει πολύ. Λίγο, λίγο. Και σας ευχαριστούμε γι’ αυτή τη σημαντική συμβολή»

Και κατέληξε «Για να πάμε όμως λίγο πίσω, το 1896, με την ανακατασκευή του Σταδίου για τη διεξαγωγή των πρώτων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων ήταν που ξεκίνησε και η ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Παγκρατίου. Με το πέρασμα του χρόνου, το Παγκράτι μετατρέπεται σε δημιουργική πολιτιστική συνοικία με έντονη παρουσία επιχειρήσεων στους κλάδους του πολιτισμού και της δημιουργικότητας. Μια συνοικία που φαίνεται να αγάπησαν κι αυτοί που αποφάσισαν να εργαστούν την περίοδο της πανδημίας από την Ελλάδα. Οι λεγόμενοι digital nomads. Μάλιστα, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι στην φετινή ψηφιακή, τουριστική καμπάνια της Αθήνας που αποτελείται από έξι καρτ ποστάλ, η μία αποτυπώνει το Καλλιμάρμαρο και καλεί τους επισκέπτες να τους φιλοξενήσει ξανά».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής εξέφρασε την συγκίνηση και την ευγνωμοσύνη του στον Δήμαρχο της Αθήνας για την απονομή αυτού του μεταλλίου, ενώ αναφέρθηκε στη σχέση που είχε τα νεανικά του χρόνια με την Ελλάδα και στην εκτίμηση που τρέφει στη χώρα και τον πολιτισμό μας. «Πραγματικά μιλάμε για μια μακραίωνη ιστορία φιλίας και εκτίμησης. Ήδη στη νιότη μου θαύμαζα πάρα πολύ τα Ολυμπιακά ιδεώδη και φυσικά εκτιμούσα την ελληνική κληρονομιά. Ο λαός σας άφησε μια μεγάλη παρακαταθήκη σε ολόκληρο τον κόσμο και φυσικά είδαμε πως η Ελλάδα ενέπνευσε ολόκληρο τον κόσμο με δύο από τις πιο σημαντικές αξίες που έχουμε ως ανθρωπότητα. Φυσικά μιλώ για τις Ολυμπιακές αξίες και τους Ολυμπιακούς αγώνες και φυσικά από την άλλη πλευρά υπάρχει η δημοκρατία. Γι αυτό νομίζω ότι όλοι έχουμε πάρα πολλούς λόγους, και όλοι τους είναι καλοί, να είμαστε ευγνώμονες στον ελληνικό λαό, αλλά και φυσικά στον αθηναϊκό λαό για αυτά τα δύο μοναδικά δώρα προς ολόκληρη την ανθρωπότητα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τόμας Μπαχ.

Στη συνέχεια μίλησε με θερμά λόγια για την προσπάθεια που καταβάλει ο Δήμος με στόχο την ανάδειξη του αθλητισμού στην κοινωνία λέγοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Πρέπει να αδράξω αυτή την ευκαιρία για να σας ευχαριστήσω και να σας συγχαρώ κύριε Δήμαρχε για ό,τι έχετε καταφέρει. Για όλο σας το έργο, για ό,τι κάνετε επ ωφελεία του αθλητισμού. Εκτιμάτε τον σπουδαίο ρόλο του αθλητισμού για μια καλύτερη κοινωνία» και πρόσθεσε «Νομίζω ότι έχετε πραγματικά αντιμετωπίσει αυτό το θέμα με τρόπο εκπληκτικό. Κάνετε το Ολυμπιακό Κίνημα χαρούμενο και περήφανο, διότι μεταλαμπαδεύονται οι Ολυμπιακές αξίες, αλλά και οι αξίες του αθλητισμού εν γένει. Προωθούνται οι αξίες αυτές, εφαρμόζονται στην πράξη και καθίστανται χρήσιμες για μια καλύτερη κοινωνία μέσω του αθλητισμού σε αυτή την πανέμορφη πόλη των Αθηνών».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής είπε: «Θα ήθελα να τείνω μια χείρα φιλίας και βοηθείας σε εσάς και προς όλους τους Αθηναίους για να μπορέσουμε όλοι μαζί να προωθήσουμε τις Ολυμπιακές αξίες από κοινού στην Αθήνα, αλλά και στην Ελλάδα εν γένει. Και φυσικά θα ήθελα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μια καλύτερη κοινωνία, μια κοινωνία που θα έχει μεγαλύτερη συμπερίληψη, μια κοινωνία εμπιστοσύνης μέσω του αθλητισμού, αλλά και μέσω της αρωγής του αθλητισμού. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και εγώ προσωπικά είμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό σας σε όλη αυτή την προσπάθεια και οι πόρτες , τα αυτιά και οι καρδιές μας θα είναι ανοιχτά για την Αθήνα, για τον Δήμαρχο των Αθηνών και φυσικά για τους Αθηναίους πολίτες».
πηγή : prothema.gr