Εντυπωσιακοί ναοί της Ευρώπης…

Η οικοδόμηση μεγαλοπρεπών ναών αποτέλεσε στην ιστορία μια ακόμη ένδειξη πλούτου, ισχύος και επιρροής. Έτσι σε ολόκληρη την Ευρώπη υπάρχουν περίτεχνοι ναοί που είναι πραγματικά κοσμήματα αρχιτεκτονικής και προκαλούν το θαυμασμό αν και σε πολλές περιπτώσεις κουβαλούν ιστορία αρκετών αιώνων. Άλλοι πάλι είναι πιο σύγχρονοι αλλά ξεχωρίζουν για τον ιδιαίτερο σχεδιασμό τους.

Ας δούμε λοιπόν μερικούς από τους πιο εντυπωσιακούς ναούς της Ευρώπης…

Παναγία των Παρισίων

Ένας από τους πιο διάσημους γοτθικούς καθεδρικούς ναούς του Μεσαίωνα, είναι η Παναγία των Παρισίων που κατασκευάστηκε πριν από 850 χρόνια. Τα 387 σκαλοπάτια της οδηγούν στην κορυφή του καμπαναριού του 13ου αιώνα.


Κάμπι – Ελσίνκι

Το ξύλινο παρεκκλήσι Κάμπι έχει σχήμα χωνιού και είναι χτισμένο σε μία από τις πιο πολυσύχναστες πλατείες στο Ελσίνκι. Ωστόσο, χάρη στην ηχομονωτική του κατασκευή – κλειστή οροφή και πρόσοψη χωρίς παράθυρο –  έχει κερδίσει το ψευδώνυμο «παρεκκλήσι της ησυχίας».


Hallgrimskirkja – Ρέικιαβικ

Αυτός ο ναός σε σχήμα πύργου είναι αναπόσπαστο σημείο του Ρέικιαβικ. Ο ναός σχεδιάστηκε το 1937 αλλά ολοκληρώθηκε το 1986 και παραμένει ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα ακόμα και σήμερα.


Σαγράδα Φαμίλια – Βαρκελώνη

Η ρωμαιοκαθολική βασιλική του Αντόνι Γκαουντί στη Βαρκελώνη, ένα από τα ψηλότερα θρησκευτικά κτίρια στον κόσμο που φημίζεται για την περίτεχνη αρχιτεκτονική του. Μετά από 130 χρόνια, η εκκλησία και οι 18 περίτεχνα σκαλισμένοι πύργοι της Σαγράδα Φαμίλια θα ολοκληρωθούν το 2026, έναν αιώνα μετά τον θάνατο του Ισπανού αρχιτέκτονά της.


Ναός Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι – Σόφια

Αποτελούμενος από μάρμαρο από το Μόναχο και ψηφιδωτά από τη Βενετία, ο βυζαντινός καθεδρικός ναός του Αγίου Αλεξάνδρου είναι ένα από τα πιο συμβολικά κτήρια στη Βουλγαρία και ένας από τους μεγαλύτερους ανατολικούς ορθόδοξους καθεδρικούς ναούς στον κόσμο.


Σάντα Μαρία ντελ Φιόρε – Φλωρεντία

Χρειάστηκαν περίπου δύο αιώνες για να ολοκληρωθεί η ροζ, λευκή και πράσινη μαρμάρινη πρόσοψη του θολωτού καθεδρικού ναού της Φλωρεντίας, που είναι εμπνευσμένη από το Πάνθεον της Ρώμης.


Ναός Αγίου Στεφάνου – Βιέννη

Ο συμβολικός καθεδρικός ναός της Βιέννης που μετρά 700 χρόνια ζωής αποτελείται από τέσσερις πύργους, ο ψηλότερος από τους οποίους έχει ύψος περίπου 138 μέτρα και χρειάστηκε 65 χρόνια για να οικοδομηθεί. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι και η πολύχρωμη οροφή του ναού με πλακάκια στολισμένα με διαμάντια.

πηγή: perierga.gr