Επέτειος Τιμής και Μνήμης! 27 χρόνια από το θάνατο του Ήρωα Υποσμηναγού (Ι) Ν. Σιαλμά

Σκοτώθηκε υπερασπιζόμενος την Ελληνικότητα του Αιγαίου, εναντίον υπέρτερων Τουρκικών μαχητικών, στις 18 Ιουνίου 1992!

Η Πολεμική Αεροπορία τιμά σήμερα τη Μνήμη ενός από τους σύγχρονους Ήρωές της, ο οποίος «πήρε του Χάρου το φιλί μέσ’ το αεροπλάνο», όπως σημειώνουν και τα λόγια του Ύμνου της ΠΑ, του τότε Υποσμηναγού (Ι) Νίκου Σιαλμά, ο οποίος σκοτώθηκε υπερασπιζόμενος την Ελληνικότητα του Αιγαίου, εναντίον υπέρτερων Τουρκικών μαχητικών, στις 18 Ιουνίου 1992!

Ο Ήρωας Υποσμηναγός (Ι) Νίκος Σιαλμάς, ο οποίος προήχθη μεταθανατίως σε Αντιπτέραρχο (Ι), γεννήθηκε το 1965 στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας. Το Σεπτέμβριο του 1984 εισήχθη στη Σχολή Ικάρων, από την οποία αποφοίτησε τον Ιούνιο του 1988 με το βαθμό του Ανθυποσμηναγού (Ιπταμένου).

Ο Υποσμηναγός (Ι) Σιαλμάς σκοτώθηκε στις 18 Ιουνίου 1992 στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο νησί του Αγίου Ευστρατίου, στη Νοτιοδυτική άκρα αυτού, κατά τη διάρκεια αποστολής αναχαιτίσεως σύγχρονων – τότε – τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16C, ενώ ο ίδιος μαζί με το «ζευγάρι» του στην αναχαίτιση, πετούσαν με παλαιότερης γενιάς μονοθέσια μαχητικά αεροσκάφη Mirage F.1CG, της 342 Μοίρας Παντός Καιρού (342 ΜΠΚ), με κωδικό κλήσεως «Σπάρτη», της 114 Πτέρυγος Μάχης της Αεροπορικής Βάσεως της Τανάγρας, που ήταν περιορισμένων επιδόσεων σε σχέση με τα σύγχρονα τότε F-16.

Η Πολιτεία και η ΠΑ έχουν τιμήσει τον νεκρό Ήρωα Αεροπόρο πολλαπλώς.

1)Το πλησιέστερο ακρωτήριο του Αγίου Ευστρατίου προς το σημείο της πτώσεώς του έχει επισήμως ονομαστεί ως «Ακρωτήριο Υποσμηναγού (Ι) Νικολάου Σιαλμά» ή απλώς «ακρωτήρι Σιαλμάς» και έτσι αναγράφεται σε όλους τους ναυτικούς χάρτες της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού μας Ναυτικού.

2)Στο χερσαίο τμήμα  του ακρωτηρίου Σιαλμάς, το προσωπικό της Μοίρας του, λίγο καιρό μετά το θάνατό του, κατασκεύασαν ένα τεραστίων διαστάσεων έμβλημα της Μοίρας που είναι (ήταν, γιατί η Μοίρα αυτή έχει αναστείλει τη λειτουργία της) μία Σπαρτιάτικη ασπίδα και δόρυ! Σύνθεση που δεν θα μπορούσε να συνθέτει καλύτερη «επιτύμβια τιμή» στη Μνήμη του Ήρωα.

3)Η ΠΑ έχει δώσει το όνομα του Ήρωος στο μεγάλο, υπερσύγχρονο Αμφιθέατρο της Σχολής Ικάρων, στο οποίο συγκεντρώνονται οι Ίκαροι και των τεσσάρων τάξεων της Σχολής, σε «Αμφιθέατρο Υποσμηναγού (Ι) Νικ.Σιαλμά».

4)Τέλος, στο γεννέθλιο τόπο του Ήρωος, στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, έχει κατασκευαστεί Μνημείο προς τιμήν του Ν.Σιαλμά, αλλά και των άλλων νεκρών στελεχών της ΠΑ, που – συμπτωματικώς – κατάγονται όλοι από το ίδιο χωριό.

Αιωνία η Μνήμη του Ήρωος!

πηγή: Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης / lawandorder.gr