Επίδομα θέρμανσης: Βήμα, βήμα η υποβολή αίτησης για τη χορήγηση στους δικαιούχους [γραφήματα]

Περισσότερες από 300.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί τις πρώτες πέντε ημέρες που άνοιξε η εφαρμογή για το επίδομα θέρμανσης για όσους καταναλώνουν πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλων, και βιομάζας ή θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης αποδεικνύοντας ότι οι πολίτες διεκδικούν το κάθε ευρώ που τους δίνει το κράτος για την αντιμετώπιση μέρος έστω της λαίλαπας της ακρίβειας. Ωστόσο πολλές από αυτές απορρίπτονται για διάφορους λόγους οι οποίοι και αναγράφονται στην τελική απάντηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

 

Οι δικαιούχοι

Συνολικά ο αριθμός των δικαιούχων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, ανέρχεται σε περίπου 1.300.000, ενώ για το επίδομα θέρμανσης εκτιμάται ότι οι δικαιούχοι είναι 1.200.000 με την προϋπόθεση ότι δεν θα διεκδικήσουν και το επίδομα θέρμανσης που αφορά το πετρέλαιο, φυσικό αέριο κτλ.

Βήμα – βήμα οι αιτήσεις

Ο Οικονομικός Ταχυδρόμος παρουσιάζει βήμα – βήμα τη διαδικασία υποβολής της αίτησης για το επίδομα θέρμανσης και επισημαίνει όλα εκείνα τα σημεία που πρέπει να προσέξουν οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να μην απορριφθεί η αίτησή τους και το βασικότερο να λάβουν το επίδομα που τους αναλογεί για το καύσιμο που θα χρησιμοποιήσουν για να ζεσταθούν.

Η καταληκτική προθεσμία

Καταληκτική προθεσμία υποβολής της αίτησης είτε κάποιος έχει ήδη αγοράσει το καύσιμο που θα χρησιμοποιήσει είτε πρόκειται να το προμηθευτεί το επόμενο διάστημα είναι η Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου. Μετά την ημερομηνία αυτή και εφόσον το υπουργείο Οικονομικών δεν αποφασίσει να δώσει κάποια παράταση καμία αίτηση δεν γίνεται δεκτή ακόμη και αν κάποιος είναι πραγματικά δικαιούχος του επιδόματος θέρμανσης.

Οι κωδικοί Taxisnet

Για να υποβάλει κάποιος αίτηση αρκεί να μπει στην κεντρική ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr) και να επιλέξει την εφαρμογή MyΘέρμανση. H διαδικασία από εκεί και πέρα είναι αρκετά απλή αλλά θέλει ιδιαίτερη προσοχή στα στοιχεία που θα αναγραφούν. Αρχικά ζητούνται οι κωδικοί πρόσβασης στο Taxisnet (οι ίδιοι που χρησιμοποιούνται για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων) και στη συνέχεια μερικά κλικ επιβεβαίωσης. 

Πολυκατοικία – Παροχή ρεύματος

Το πρώτο στοιχεία που ζητάει η εφαρμογή μετά την εισαγωγή των κωδικών είναι αν η κατοικία ανήκει σε πολυκατοικία ή σε κτίσμα πολλαπλών κατοικιών. Αν δεν ανήκει θα παραμείνει κενό το κουτί επιβεβαίωσης. Στη συνέχεια θα αναγραφεί ο αριθμός παροχής του ρεύματος της 1ης κατοικίας για την οποία θα ζητηθεί η επιδότηση. Θα πρέπει ο δικαιούχος να αναγράψει τα πρώτα 9 στοιχεία όπως αυτά εμφανίζονται στον λογαριασμό ρεύματος και στη συνέχεια να δηλώσει τα τετραγωνικά της κατοικίας όπως έχουν αναγραφεί στη φορολογική δήλωση και στο έντυπο Ε9. 

Ιδιόκτητη ή ενοικιαζόμενη κατοικία

Ακολούθως θα εμφανιστεί η διεύθυνση κατοικία και ο οικισμός που βρίσκεται το ακίνητο. Μόλις διαπιστωθεί ότι όλα αυτά είναι τα σωστά στοιχεία προχωράει ο δικαιούχος στη συμπλήρωση και των επόμενων κωδικών που ζητάει η πλατφόρμα που έχουν να κάνουν με το αν το ακίνητο είναι μισθωμένο ή δωρεάν παραχωρούμενο. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αναγραφεί ο αριθμός φορολογικού μητρώου του εκμισθωτή ή εκείνου που παραχώρησε το ακίνητο.

Το email και το IBAN

Αφού ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία τότε φθάνουμε στα τελευταία στοιχεία που ζητάει η εφαρμογή να συμπληρωθούν για να ολοκληρωθεί η αίτηση και δεν είναι άλλα από το προσωπικό email του δικαιούχου, το σταθερό τηλέφωνο της κατοικίας και το κινητό του τηλέφωνο. Αυτό εφόσον δεν αναγράφεται πάνω ότι πρέπει να δηλωθεί αριθμός ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Αν έχει ήδη δηλωθεί τότε δεν χρειάζεται να κάνει κάτι άλλο ο πολίτης που θα υποβάλει την αίτηση παρά μόνο να συμπληρώσει τα παραπάνω τελευταία στοιχεία που ζητάει η αίτηση.  

Η υποβολή αίτησης και η απάντηση

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας πατάει το κουμπί υποβολής της αίτησης και αμέσως του εμφανίζει το αποτέλεσμα. Αν έχει γίνει αποδεκτή θα υπάρχει μία ολόκληρη εικόνα διαφορετικά αν είναι απορριπτική η απάντηση θα εξηγείται και ο λόγος. Ο συνηθέστερος λόγος απόρριψης είναι τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια και δευτερευόντως αν ο φορολογούμενος έχει στην κατοχή του πάνω από 2 οχήματα ή εμπίπτει στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης. 

Οι δικαιούχοι

Στα βήματα που παρουσιάζει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος εμφανίζονται όλες οι διαδικασίες αναλυτικά και το βασικότερο τα σημεία εκείνα που πρέπει να προσέξει ο αιτών προκειμένου να μην απορριφθεί η αίτησή του για διαδικαστικούς λόγους.

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 10.000 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.

Το εύρος του επιδόματος

Το επίδομα κυμαίνεται 100 ευρώ έως 800 ευρώ με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών με πολύ κρύο. Περιοχές με πολύ κρύο θεωρούνται οικισμοί των οποίων ο συντελεστής επιδότησης, είναι μεγαλύτερος ή ίσος της μονάδας (1). Στις περιοχές αυτές ανήκουν πολλές περιοχές όπως Φλώρινα, Κοζάνη, Καρπενήσι κ.α. Το επίδομα για κάθε δικαιούχο θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του.

Χορηγείται υπό τον όρο ο δικαιούχος να πραγματοποιήσει αγορές των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας αξίας μεγαλύτερης ή ίσης με το διπλάσιο του κατά τα ανωτέρω δικαιούμενου επιδόματος, από την 1η Οκτωβρίου 2023 έως και την 31η Μαρτίου 2024 και ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης από την 13η Οκτωβρίου 2023, ημερομηνία κατά την οποία ξεκίνησε η διάθεσή του. Για τα καυσόξυλα, το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο οι αγορές να έχουν πραγματοποιηθεί από την 1η Ιουνίου 2023 έως και την 31η Μαρτίου 2024.

Καταβολή επιδόματος σε τρεις δόσεις:

* Έως την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023 για την προκαταβολή παλαιών δικαιούχων και το σύνολο των αγορών, που θα τιμολογηθούν έως την 30ή Νοεμβρίου 2023, εφόσον αυτές αντιστοιχούν σε επίδομα που υπερβαίνει το ποσό της προκαταβολής.Το ποσό που θα προκαταβάλλεται θα αφαιρείται από τις καταβολές του επιδόματος που γίνονται την ίδια ημερομηνία και τις αμέσως επόμενες.

* Έως την 29η Φεβρουαρίου 2024 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2024.

* Έως την 30η Απριλίου 2024 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2024.

Η επιδότηση στο φυσικό αέριο

Ειδικά για το φυσικό αέριο θα καταχωρούνται έως την 31η Μαΐου 2024 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1.10.2023 έως 31.03.2024 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 16η Μαΐου 2024 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 15η Ιουνίου 2024.

Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

* Εισοδηματικά: Ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, πραγματικό και τεκμαρτό, έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα ανέρχεται έως 24.000 ευρώ, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

* Ακίνητη Περιουσία: Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ για τους άγαμους, και τις 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Επίδομα για θέρμανση με ηλεκτρική ενέργεια

Θα εφαρμοστεί για τις καταναλώσεις από 1-1-2024 (μέχρι τότε εξακολουθούν να ισχύουν οι οριζόντιες επιδοτήσεις στην κατανάλωση ρεύματος) έως 31-3-2024 με τα ίδια κριτήρια που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης. Οι αιτήσεις θα υποβληθούν τον Ιανουάριο στην πλατφόρμα MyΘέρμανση της ΑΑΔΕ ενώ η επιδότηση θα καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Οι ωφελούμενοι εκτιμώνται σε 1,2 εκατ. και το ύψος της επιδότησης κλιμακώνεται από 45 έως 480 ευρώ το τρίμηνο, με βάση και πάλι το σύστημα υπολογισμού των θερμικών αναγκών που εφαρμόζεται στην επιδότηση του πετρελαίου. Εκτός επιδόματος μένουν όσοι λαμβάνουν επίδομα πετρελαίου, Φυσ. Αερίου κτλ. αλλά και όσοι υπάγονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

πηγή: ot.gr