Εργοδότης έκανε την εκμετάλλευση «επιστήμη»

Ψάχνει ντελιβερά με ωρομίσθιο ανάλογα με την ταχύτητα! 

Σάλος έχει ξεσπάσει στα social media τις τελευταίες ώρες, καθώς κυκλοφορεί φωτογραφία αγγελίας για παροχή εργασίας σε οδηγό ντελίβερι με ωρομίσθιο αντίστοιχο με… την ταχύτητα με την οποία θα παραδίδει τις παραγγελίες!

Στην αγγελία ο διανομέας, με βάση την απόδοσή του, κατατάσσεται σε «αργό», «γρήγορο» και «πολύ γρήγορο» με την αμοιβή να διαμορφώνεται αντίστοιχα στα 3, 3,5 και 4 ευρώ/ώρα.

Πολλοί χρήστες του διαδικτύου σχολιάζουν τον ωμό εκβιασμό με τον οποίον ο εν λόγω εργοδότης επιχειρεί, από την αγγελία ακόμα, να πιέσει τους οδηγούς ντελίβερι για μεγαλύτερες ταχύτητες παράδοσης, κάτι που ενδεχομένως μπορεί να βάλει σε κίνδυνο τη ζωής τους.

Τους τελευταίους μήνες έχουν συμβεί πολλά εργατικά ατυχήματα, ακόμη και δυστυχήματα, με θύματα οδηγούς ντελίβερι. Τα σωματεία του κλάδου καταγγέλλουν την εντατικοποίηση της εργασίας και την έλλειψη μέτρων προστασίας από τους εργοδότες.

Την Πέμπτη, 25 Μαΐου, οι εργαζόμενοι οδηγοί δικύκλων προχώρησαν σε απεργία διεκδικώντας:

  • Εταιρικά μηχανάκια: Μέχρι στιγμής οι εργοδότες είναι απαλλαγμένοι από την υποχρέωση να παρέχουν εταιρικά δίκυκλα στους εργαζόμενους. Οι διανομείς χρησιμοποιούν τα δικά τους μηχανάκια και επωμίζονται οι ίδιοι τα έξοδα συντήρησης, ασφάλισης και βενζίνης.
  • Μέσα ατομικής προστασίας: Οι περισσότερες εταιρείες δεν παρέχουν πλήρη εξοπλισμό ατομικής προστασίας. Οι διανομείς διεκδικούν κράνος, φουλάρι λαιμού, μπουφάν-γάντια-παντελόνι-μπότες μηχανής, εξωσκελετό, αδιάβροχο/αντιανεμικό και ανακλαστήρες.
  • Ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά: Παρά την επικινδυνότητα του, το επάγγελμα των διανομέων δεν είναι ακόμα ενταγμένο στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Οι διανομείς εργάζονται κανονικά, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.
  • Ενιαία ειδικότητα με τον τίτλο «Οδηγός δικύκλου-Μεταφορέας» και Συλλογική σύμβαση εργασίας.

πηγή: topontiki.gr